Politika & Kriminal

Amerikanci su u šoku jer je Trump nekim kongresnicama rekao ‘neka se vrate kući’. Što da tek čuju naše političare?

I hrvatska predsjednica je poručila da iz Hrvatske mogu otići oni kojima tu nije dobro

U SAD-u upravo bukti rasistički skandal koji je predsjednik Donald Trump izazvao kada je predložio da se četiri kongresnice, koje su ga politički napadale, vrate odakle su došle. Konkretno, Trump je na Twitteru napisao “Zanimljivo je promatrati kako ‘progresivne’ demokratske kongresnice, koje su došle iz zemalja čije su vlasti čista katastrofa … zlobno govore građanima Sjedinjenih Država … kako treba voditi našu državu”. Pritom ga nije omela činjenica da su tri od četiri kongresnice rođene u SAD-u, a samo je jedna iz Somalije koju je napustila kada je bila dijete.

Premda je do sada sigurno navikao na to da njegove izjave podižu prašinu, Trump vjerojatno nije računao s time da će reakcija javnosti biti ovako žestoka. Čini se da je mnogim Amerikancima neprihvatljivo kada njihov predsjednik nekome poruči da može ići otkud je došao, jer se u američkim medijima i na društvenim mrežama Trumpa već tri dana napada sa svih strana. Očekivano su žestoko reagirali demokrati, ali izgleda da je takva retorika previše i za mnoge republikance, pa je Trump prisiljen trpiti paljbu i iz svoje stranke. Štoviše, Donji dom američkog Kongresa glasovao je u utorak kako bi osudio “rasističke komentare” američkog predsjednika.

Vidjevši takvu reakciju, nismo mogli ne prisjetiti se sličnih izjava koje smo čuli u Hrvatskoj. U popriličnom broju ispada kojima se nekoga slalo da ode odakle je došao, za oko su nam zapele tri izjave, i to ne samo zbog visokih položaja koje su obnašali njihovi autori nego i zato što su bitno šokantnije od sličnih stvari koje, recimo, svakodnevno čitamo u komentarima ispod naših tekstova. Nakon svega, čini nam se da bi se tankoćutni Amerikanci na našoj političkoj sceni potpuno slomili.

I hrvatska predsjednica je ljude slala van

“Ljudi danas imaju slobodan izbor te mogu otići ako smatraju da im ovdje nije dovoljno dobro”, poručila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu koji je početkom 2017. godine dala austrijskom Kleine Zeitungu. Izjavu su mnogi doživjeli kao nepriličnu, pogotovo s obzirom na to da je predsjednica dobar dio mandata posvetila tome da građane uvjeri kako im je u Hrvatskoj bolje nego što sami misle da jest, i da će Hrvatska prije ili kasnije biti jedna od najbogatijih zemlja na svijetu.

Predsjedničina izjava sigurno je u najmanju ruku nespretna, ali ona barem iz zemlje nije tjerala nikoga konkretnog, kao što je to učinio Milijan Brkić. Tada još uvijek glavni tajnik HDZ-a grubo je odgovorio Miloradu Pupovcu, koji se prije tri godine požalio kako HDZ napušta demokršćansku orijentaciju i usmjerava se prema „političkom savezu s onima koji ne samo da su nacionalisti nego zastupaju pronacističke, u našim okolnostima proustaške stavove“. Na to mu je Brkić odvratio kako nitko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa ni Pupovac. „Ako je, neka ode tamo gdje neće biti ugrožen”, kazao je Brkić.

Hrvatska je za Hrvate, ostali su gosti

Kao Trump prije Trumpa prije šest godina zvučala je i Ruža Tomašić, danas hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, tada predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević. „Ja mislim da je ovo Hrvatska, a svi drugi su gosti u ovoj državi. Ako je ne vole, neka je napuste, ali neka je bar poštivaju“, kazala je Tomašić na proslavi obljetnici HDZ-a u Slatini, prenio je Novi list. Gospođa Tomašić se kasnije branila pokušavajući proširiti tu izjavu, ali time se samo još dublje zakopala.

„Ja sam izjavila: građani Republike Hrvatske moraju poštivati tu državu. Moraju u njoj raditi i poštivati je. Oni koji je neće poštivati, znači da im nije stalo do ove Hrvatske, onda je bolje da je napuste. I kod toga i sada stojim. Jer svi oni koji smatraju Hrvatsku svojom domovinom ti će raditi i ponašati se kao svi drugi građani Hrvatske. Oni koji pljuju po toj državi, a u isto vrijeme žive od nje, možda je bolje da je napuste. Teško je živjeti u nekoj državi koju toliko mrziš“, pričala je Tomašić dan kasnije.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu