Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Amerikanci su u Poljskoj organizirali summit na kojem su pokušali nagovoriti EU da se okrenu protiv Irana; neslavno su propali

Većina država na summuit u Varšavi poslala je tek veleposlanike ili niže diplomate

US Vice President Mike Pence (2L), his wife Karen Pence (L), Poland's President Andrzej Duda (2R) and his wife Agata Kornhauser-Duda attend a ceremony at the 1st Airlift Base in Warsaw, on February 13, 2019 during a three-day visit of the US Vice President to Poland. (Photo by Janek SKARZYNSKI / AFP)
FOTO: AFP

Iako je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa kod više od stotinu zemalja svijeta mjesecima insistirala da na anti-iranski summit u Varšavi pošalju svoje šefove država i ministre vanjskih poslova, u glavnom gradu Poljske 13. i 14. siječnja okupili su se predstavnici jedva pedesetak država. Većinu izaslanstva predvodili su veleposlanici ili niži diplomatski dužnosnici, dok je iz Washingtona stigla olimpijska postava na čelu s potpredsjednikom Mikeom Penceom, državnim tajnikom Mikeom Pompeom te Jaredom Kushnerom, zetom Donalda Trumpa i njegovim posebnim pomoćnikom za Bliski istok.

Kakav je fijasko doživjela konferencija pokazuje i to što Bijela kuća nije objavila popis država niti šefove delegacija koji su nazočili sastanku. Još je gore po Trumpa to što nije objavljena nikakva deklaracija ili dokument, što je inače uobičajeno na takvim susretima, jer među sudionicima oko toga nije postignuta ni minimalna suglasnost. Zbog toga su brojni svjetski komentatori i analitičari suglasni kako je sastanak u Varšavi, koji je trebao izolirati Iran, na kraju izolirao SAD.

Nitko iz EU ne vjeruje Trumpu

Amanda Sloat, europska stručnjakinja u institutu Brookings, think tanku u Washingtonu, kazala je kako je “umjesto da služi kao ujedinjujuća diplomatska vježba koja bi istaknula iranske problematične regionalne aktivnosti, summit ponajprije izolirao američku diplomaciju od europskih saveznika”. Odnosno, produbio je raskol između Europe i Amerike, jer u EU nitko ne vjeruje da Iran pokušava proizvesti nuklearnu bombu, što su ustvrdile i američke obavještajne službe. Unatoč svemu tome, Trump je raskinuo ugovor o kontroli nuklearnog oružja te uveo sankcije protiv Irana.

Nakon što su se u pripremama za susret u Varšavi Amerikanci uvjerili da većina država ne želi sudjelovati na forumu kojemu je za cilj izazvati ekonomski i financijski kolaps Irana, odlučili su na brzinu promijeniti naziv konferencije u Ministarski skup za promicanje budućnosti mira i sigurnosti na Bliskom istoku te su najavili da će se usredotočiti na “sigurnost na Bliskom istoku”.

Potpredsjednik napao europske sile

Bijeloj kući nije pomoglo ni to što je potpredsjednik Mike Pence žestoko napao Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju zbog, kako je istakao, pokušaja “razbijanja američkih sankcija protiv iranskog revolucionarnog režima”. Pence je optužio EU da pokušava stvoriti novi financijski mehanizam, u osnovi barter sustav, koji će zemljama članicama omogućiti kupnju iranske nafte u zamjenu za europsku robu. Time bi se izbjegla potreba za financiranjem plaćanja putem bankarskog sustava, što bi omogućilo iranskim trgovinskim partnerima izbjegavanje sankcija.

Pence je ocijenio da je EU napravila “ nepromišljen korak koji će samo ojačati Iran, oslabiti EU i produbiti razlike između Europe i SAD-a”. Njemačka, Francuska i Velika Britanija prošle su godine zauzele stajalište da je predsjednik Trump napravio ozbiljnu pogrešku kad je razvrgnuo sporazum s Iranom o kontroli nuklearnog naoružanja. Zbog toga nije čudno da se većina sudionika tog skupa oglušila na zahtjev potpredsjednika Pencea da saveznici slijede SAD te “stoje uz nas” kad je u pitanju Iran.

Njemačka odbila američki zahtjev

Za razliku od ostalih zemalja, Njemačka je promptno odgovorila na poziv američkog potpredsjednika Pencea da se Europljani povuku iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Njemački ministar vanjskih poslova, Heiko Maas, kazao je kako je Berlin “s Britancima, Francuzima i cijelom EU našao način kako da Iran ostane u nuklearnom sporazumu. Naš cilj je i dalje da bude bez nuklearnog oružja” jer bez tog sporazuma, “regija više neće biti sigurna i učinila bi korak prema otvorenom sukobu”.

Francuzi, Nijemci i Britanci poslali su na sastanak karijerne diplomate, a šefica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini također je odbila nazočiti skupu protiv Irana. Libanonski ministar vanjskih poslova Gebran Bassil priopćio je kako neće sudjelovati na sastanku, kao ni palestinski dužnosnici koji su konferenciju nazvali američko-izraelskom “urotom čiji je cilj uklanjanje palestinskog naroda i države”.

Hrvatska poslala državnu tajnicu

Na upit jesu li predstavnici Hrvatske nazočili tom susretu, iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova dobili smo sljedeći odgovor: “Ministarsku konferenciju o promicanju budućnosti mira i sigurnosti na Bliskom istoku, koja se održala u Varšavi, od 13.-14. veljače 2019. zajednički su organizirale Poljska i SAD. Cilj konferencije bila je razmjena mišljenja o kriznim žarištima na Bliskom istoku.

Dnevni red konferencije obuhvaćao je raspravu o situaciji u Siriji i Jemenu, raspravu o humanitarnim izazovima te razmatranje tema globalne sigurnosti (ograničavanje proliferacije balističkog oružja, borba protiv kibernetičkih i novih ugroza te borba protiv terorizma). Na konferenciju je pozvano više od 70 država te brojni predstavnici EU-a i NATO-a, posebni izaslanici UN-a za Siriju i Jemen, kao i ostali ključni globalni dionici. U ime Republike Hrvatske sudjelovala je državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić. “

Naša Vlada ne misli da je to bio anti-iranski skup

Hrvatska, za razliku od drugih, smatra kako skup u Varšavi nije bio uperen protiv Irana. Premda su apsolutno svi konferenciju u Varšavi doživjeli kao anti-iranski skup, iako su glavni govornici bili usredotočeni na temu Irana kao glavnog izvora zla na Bliskom istoku, iz odgovora Ministarstva vanjskih poslova lako je uočiti da je to okupljanje Vlada premijera Andreja Plenkovića doživjela na potpuno drugačiji način.

Uostalom, u odgovoru se niti jednom riječju ne spominje Iran već se tvrdi kako su teme konferencije bile, među ostalim, samo Sirija, Jemen i Bliski istok. Za razliku od Vlade, hrvatske tvrtke, nakon što je Washington uveo sankcije protiv Irana, prekinule su svaku suradnju s kompanijama iz te zemlje, premda su bili dogovoreni vrlo povoljni poslovi. Među ostalim, Ina i Mol više nisu zainteresirani za kupnju iranske nafte premda bi ju mogli kupiti po vrlo povoljnim cijenama.

Tri H prijete miru na Bliskom istoku

Državni tajnik Mike Pompeo također je nastojao potaknuti europske i arapske zemlje na proširenje gospodarskih sankcija protiv Teherana tvrdeći da se stabilnost Bliskog istoka ne može postići bez sukoba s Iranom. “To jednostavno nije moguće. U Libanonu, Jemenu, Siriji i Iraku postoje maligni iranski utjecaji. Tri H: Houthis, Hamas i Hezbollah, najveće su prijetnje miru na Bliskom istoku.” Ta tri pokreta, pod utjecajem Irana, djeluju u Jemenu, Palestini i Libanonu, te su trn u oku Izraelu. Trumpov zet, Jared Kushner nazvao je pak Iran “vodećim državnim pokroviteljem terorizma, te državom koja sije najveću štetu i najveće neslaganje”.

Rudolf Giuliani, osobni odvjetnik američkog predsjednika i bivši gradonačelnik New Yorka, dan prije početka foruma, na antiiranskom skupu u Varšavi na kojem se okupilo nekoliko stotina prosvjednika protiv iranske vlade, koji su došli iz inozemstva i kojima su plaćeni svi troškovi, kazao je kako su iranski lideri “ubojice, ubojice koje ne bi trebale biti na vlasti”. Da sve te optužbe imaju ozbiljne posljedice potvrdila je vijest kako je Trumpova administracija obnovila pripreme za tajne diverzantske misije kojima je cilj sabotiranja iranskih raketa u sklopu proširene kampanje za izolaciju te zemlje.

Trumpova administracija tvrdi da je svemirski program zemlje samo pokriće za razvoj snažnih balističkih raketa koje bi mogle nositi nuklearne bojeve glave. Za razliku od aktualnih američkih dužnosnika bivša američka veleposlanica u Švedskoj, Azita Raji, ocijenila je kako “održavanje blage konferencije o Bliskom istoku pokazuje da je to još jedan amaterski potez Bijele kuće te da je u konačnici to još jedan udarac američkom ugledu i vodstvu”.

Američka opsjednutost Iranom

Iranski ministar vanjskih poslova Javed Zarif opisao je Varšavsku konferenciju kao “mrtvu”, te kao još jedan dokaz američke opsjednutosti Iranom. Zarifov je na Twitteru objavio da “oni koji su sudjelovali u posljednjem američkom anti-iranskom showu ili su mrtvi, ili su osramoćeni ili marginalizirani. I Iran je jači nego ikad.” Dodao je kako “poljska vlada ne može oprati sramotu: dok je Iran spašavao Poljake u Drugom svjetskom ratu, sada je domaćin očajničkog anti-iranskog cirkusa.”

Zarifov je pri tomu mislio na oko 100.000 poljskih izbjeglica koji su tijekom Drugog svjetskog rata našli utočište u Iranu. Nakon napada Hitlera na Poljsku, desetine tisuće poljskih Židova i kršćana preko SSSR-a i Kavkaza pobjeglo je u Iran, gdje su naselili Teheran i drugim velikim iranskim gradovima. Dio potomaka tih poljskih Židova i danas živi u Iranu, a poljska zajednica u toj zemlju ima i vlastito groblje Dolab u Teheranu.

Poljska želi još američkih vojnika

Po diplomatskim krugovima u Bruxellesu proširila se priča kako je Varšava pristala biti domaćin tog skupa očekujući da će za uzvrat SAD povećati broj američkih vojnika u Poljskoj. Iranski predsjednik Hassan Rouhani, koji se u vrijeme održavanja foruma u Varšavi, sastao u Sočiju s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, kazao je kako su zemlje koje se sastaju u Varšavi pravi sponzori terorizma.

“Nažalost, terorističke skupine u regiji već godinama podupiru strane sile, posebno SAD”, kazao je Rouhani. Ali Fathollah-Nejad, gostujući suradnik u Brookings Doha Centru, smatra kako je odluka Poljske da bude domaćin skupa zabila novi klin između zemalja EU. Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Szymon Szynkowski rekao je iranskom veleposlaniku u Varšavi, Edrisi Kermanshahiju, kako je “na summit pozvano gotovo 80 zemalja koje predstavljaju različite poglede i održavaju različite odnose s Iranom” te da Poljska nema ništa protiv Irana.

Izrael traži saveznike protiv Irana

U jednom segmentu Trumpova administracija je ipak uspjela: iskoristila je Iran, zajedničkog protivnika Izraela i dijela sunitskih arapskih država, Bahraina, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako bi organizirala sastanak njihovih izaslanstava i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Izrael s nijednom od tih država nema diplomatske odnose, a veleposlanstva ima samo u Egiptu i Jordanu.

Izraelski premijer nastojao je iskoristiti skup u Varšavi kao predizborni trik kako bi se približio sunitskim arapskim državama koje su po vjerskoj osnovi, suprotstavljene šijitskom Iranu. Prije početka konferencije objavio je na Twitteru kako će sjesti na sastanak s predstavnicima vodećih arapskih zemalja kako bi “unaprijedili pripreme za rat s Iranom“. Sat vremena kasnije ta zlokobna ratna poruka zamijenjena je formulacijom kako bi “unaprijedila zajednički interes borbe protiv Irana”.

Netanyahu iskoristio sastanak da pridobije protivnike Irana

Nakon susreta Netanyahua i arapskih vođa, Brian Hook, posebni izaslanik državnog tajnika Pompea za pitanja Irana, izjavio je kako je “ovaj susret pokazao da arapske zemlje i Izrael sve više prepoznaju zajedničku prijetnje s kojom se suočavaju. Među njima postoje razlike, ali je iranska agresija u regiji zbližila Izrael i arapski svijet.” Dužnosnici iz Bahraina, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata sjedili su za istim stolom s Netanyahuom, Pompeom, Kushnerom i Abdulom Malikom al-Mekhlafijem, jemenskim ministrom vanjskih poslova.

Nakon sastanka Netanyahu je ustvrdio kako je arapski svijet otvoren za normalizaciju gospodarskih odnosa s Izraelom te da to ne ovisi o rješenju izraelsko-palestinskog sukoba. Dore Gold, bivši generalni direktor izraelskog ministarstva vanjskih poslova, smatra kako je iranska ekspanzija u Siriju najveća briga premijera Netanyahua te da je on iskoristio sastanak u Varšavi kako bi na svoju stranu dobio vjerske protivnike Irana. Američki potpredsjednik Mike Pence zaključio je “kako je započelo novo razdoblje na Bliskom istoku.” Bivši poljski veleposlanik u Afganistanu Piotr Lukasiewicz upozorio je međutim da “ako to novo razdoblje podrazumijeva daljnje približavanja Saudijske Arabije i Izraela onda je potpuno jasno da prva žrtva neće biti Iran nego Palestinci i njihov san o svojoj državi.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više