Politika & Kriminal

Amnesty International: 'To što su izabrali Raisija za predsjednika podsjetnik je da u Iranu zločini prolaze bez kazne'

Međunarodna reakcija na izbor novog predsjednika Irana

Iranian presidential candidate Ebrahim Raisi gestures during an election campaign rally in the city of Eslamshahr, about 25 kilometres south of the centry of the capital Tehran, on June 6, 2021. - The 60-year-old ultra-conservative Raisi, widely seen as the favourite to win the June 18 presidential election, heads the judiciary and is a "hodjatoleslam", one rank below that of ayatollah in the Shiite clerical hierarchy. (Photo by - / AFP)
FOTO: AFP
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Nevladina organizacija Amnesty International kritizirala je u subotu izbor ultrakonzervativnog Ibrahima Raisija za iranskog predsjednika, ustvrdivši da se protiv njega treba pokrenuti istraga za “zločine protiv čovječnosti” i za “grubu povredu” ljudskih prava.

“Činjenica da je Ibrahim Raisi izabran za predsjednika umjesto da se protiv njega vodi istraga za zločine protiv čovječnosti, ubojstvo, prisilni nestanak i mučenje, tužan je podsjetnik da u Iranu zločini prolaze bez ikakve kazne”, ističe Amnesty u priopćenju.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu optužila je Raisija da je bio član “povjerenstva smrti” koje je, tvrdi, odgovorno za prisilan nestanak i tajna smaknuća prijekim sudom tisuća zatvorenih pripadnika oporbe dok je bio zamjenik državnog tužitelja Revolucionarnog suda u Teheranu 1988.

Krive ga za smaknuća političkih protivnika

Kada su ga 2018. i 2020. pitali o smaknućima, Raisi je zanijekao bilo kakvu ulogu u tome, ali je odao “priznanje” naredbi ajatolaha Homeinija, utemeljitelja Islamske Republike Irana, da se provede takvo čišćenje. Amnesty ističe da “iranske vlasti do danas sustavno skrivaju istinu o sudbini žrtava i mjestu gdje su njihova tijela pokopana, što se može smatrati zločinom protiv čovječnosti”.

Raisi je “bio na čelu grube povrede ljudskih prava” u svom mandatu čelnika pravosudne vlasti u zadnje dvije godine. Na meti progona bile su “stotine mirnih disidenata, aktivista za ljudska prava i pripadnika progonjenih manjina koji su samovoljno zatvarani”, navodi NGO.

“Odgovoran je i za uhićenje tisuća prosvjednika i stotine prisilnih nestanaka (…) nakon prosvjeda u studenom 2019.”, ugušenih u krvi, navodi isti izvor. Amnesty poziva zemlje članice UN-ov Vijeća za ljudska prava da poduzmu “konkretne korake kako bi odgovorile na sustavno nekažnjavanje u Iranu”.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu