Amsterdam se čini dosta odlučan u ideji da zatvori sve izloge prostitutki

Gradske vlasti žele obnoviti četvrt i spriječiti krijumčarenje ljudi

ZADNJA IZMJENA: tra 9, 2015
Foto: AFP

Više stotina prostitutki i simpatizera prosvjedovalo je u četvrtak u Amsterdamu protiv najave gradske uprave da obnovi “crvenu četvrt” i zatvori u njoj veći broj njezinih glasovitih izloga. “Oko 250 ljudi sudjelovalo je u prosvjedu”, rekla je za AFP glasnogovornica gradske policije Marjolein Koek.

Ne spašavajte nas, spasite naše izloge!

Prostitutke su nosile maske, želeći ostati anonimne, i transparente na kojima je pisalo: “Ne spašavajte nas, spasite naše izloge” i “Prestanite zatvarati naše izloge”, vidi se na fotografijama AFP-a. Grad Amsterdam želi zatvoriti dio javnih kuća u glasovitoj “crvenoj četvrti”, u cilju suzbijanja kriminala i krijumčarenja ljudi, pišu nizozemski mediji.

Prostitutke su svoj bučni, ali mirni mimohod gradom okončale u gradskoj vijećnici, gdje su predale peticiju protiv zatvaranja izloga gradonačelniku Eberhardu van der Laanu i rekle mu da ih tim potezom lišava sigurnog mjesta za rad.

Prosvjednice u Amsterdamu
Prosvjednice u Amsterdamu AFP

Već je zatvoreno 115 od 500 izloga u toj četvrti. Prostitucijom se u Amsterdamu bavi oko 7.000 ljudi. Njih 75 posto dolazi iz siromašnih zemalja, napose iz istočne Europe, navode gradske vlasti. Prostitucija je u Nizozemskoj ozakonjena 2000. godine.

Dubravka Blaško
Novinarka
1510 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program