Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini Analiza američkog generala: 'Ako Ukrajina i NATO odmah povuku presudne poteze, dobit će rat iduće godine’

Stručnjak je uvjeren da će proljetne ofenzive biti ključne za ukrajinsku pobjedu

FOTO: AFP

Nakon povlačenja ruskih snaga i ulaska ukrajinske vojske u Herson, zamrle su velike ofenzivne operacije na trenutno najvećem aktivnom svjetskom bojištu. To, naravno, ne znači da je u Ukrajini zavladao mir, čak ni privremeni. Rusija i dalje nesmiljeno razara energetsku infrastrukturu velikih gradova, nastojeći slomiti ukrajinsku volju za otporom tako što će milijune civila osuditi na hladnoću i mrak. Žestoke borbe još se uvijek vode na istočnom dijelu bojišta, gdje plaćenici grupe Wagner pomamno jurišaju na teško utvrđeni grad Bahmut.

No, dalekometni napadi na ukrajinska energetska čvorišta i borbe oko jedne točke na tisuću kilometara dugačkom frontu znače da je intenzitet ratovanja u Ukrajini trenutno znatno niži nego prije svega mjesec dana. Nekoliko je razloga za takvo zatišje. Većina analitičara slaže se da su nizak moral ljudstva, nekvalitetna oprema, loše vođenje rata i tvrdoglav ukrajinski otpor drastično otupili ruski ofenzivni potencijal. Osim akcija oko Bahmuta, Putinove trupe trenutno utvrđuju kritične dijelove bojišnice i nadaju se da će dolazak regruta iz prvog mobilizacijskog vala pomaknuti ravnotežu u njihovu korist.

Ukrajinska vojska ostvarila je velike teritorijalne dobitke tijekom nedavnih ofenziva na istoku i jugu fronta, okrunjene oslobađanjem Hersona prije nešto manje od dva tjedna. Daljnje ukrajinsko napredovanje zaustavila je iscrpljenost boraca koji su iznijeli jesenske pobjede i potreba da se konsolidira obrana oslobođenih područja. Veliki problem za daljnje napredovanje predstavlja i opjevana rasputica, debelo blato koje u ovo doba godine pokriva velik dio Ukrajine, zbog čega je kretanje tenkova i druge teške mehanizacije ozbiljno ograničeno.

Sada treba pripremiti proljetne ofenzive

Moguće je da će se bojište aktivirati kada hladnoća zamrzne kaljužu i omogući prodore oklopnih snaga. Ipak, zima pred zaraćene strane donosi druge, podjednako ozbiljne izazove, zbog čega je vjerojatno da će nove velike operacije u Ukrajini pričekati do proljeća. Mark Kimmitt, umirovljeni brigadni general američke vojske i bivši pomoćnik državnog tajnika za političko-vojna pitanja, u analizi objavljenoj u The Wall Street Journalu objašnjava koje bi poteze Ukrajina i zapadni saveznici trebali povući sada, kako bi osigurali uspješan nastavak rata za nekoliko mjeseci.

Prema Kimmittu, ključno je da u prvoj fazi zimskih priprema Ukrajina učvrsti obrambene položaje duž trenutnih linija bojišnice, integrira zamjenske trupe u postojeće jedinice i ljude opskrbi zimskom odjećom i opremom. Zemlje članice NATO saveza istovremeno bi trebale ubrzati isporuku vojnih zaliha, te Ukrajincima staviti na raspolaganje više kapaciteta za modernu vojnu obuku. Kao naoružanje koje treba hitno dostaviti Ukrajincima, analitičar ističe rakete za sustave Himars i sredstva protuzračne obrane.

Podjednako je važno organizirati zajedničke simpozije s vodstvom ukrajinske vojske, koji bi se trebali sastojati od radionica o lekcijama naučenim tijekom borbi ove godine i operativnog planiranja za nastavak rata 2023. Potrebno je ubrzati i obučavanje ključnih ljudi te jedinica izvan Ukrajine. Tako bi do proljeća vlada u Kijevu mogla imati na raspolaganju vlastite stručnjake specijalizirane za popravak donirane opreme te za upravljanje modernim zapadnim avionima, sustavima protuzračne obrane i borbenim vozilima.

Pojačati diplomatski pritisak

Zapad bi također trebao pojačati potporu ukrajinskoj kampanji dalekometnih napada na vojna skladišta, logističke rute, zapovjedne centre i jedinice za potporu u pozadini ruskih linija. To će spriječiti Rusiju da obnovi svoje borbene kapacitete čak i nakon dolaska novomobiliziranih trupa i dodatnih iranskih dronova. Takva taktika može se nadopuniti lokalnim napadima na ruske snage kada se za to ukažu prilike. Prisiljavanje Rusa da se koncentriraju na čuvanje vlastite borbene moći i ograničavanje njihovih sposobnosti da izvode kopnene operacije najbolja su garancija za sprečavanje bilo kakvog protunapada, smatra umirovljeni američki časnik.

Nabrojane vojne aktivnosti trebalo bi podržati snažnom diplomatskom i informativnom kampanjom. NATO je od početka ruske agresije na Ukrajinu pokazao izvanredno jedinstvo, ali dugoročna podrška država članica ne može se uzeti zdravo za gotovo. S obzirom na visoku inflaciju, rastuće cijene goriva i usporavanje operacija kojima Ukrajinci oslobađaju svoju okupiranu zemlju, vjerojatno je da će opasti potpora javnosti zapadnih zemalja ratu u Ukrajini. Zbog toga je potrebno Europljanima predočiti uvjerljive argumente koji potvrđuju da je nastavak potpore Ukrajini u njihovom interesu.

Diplomatski napori također se moraju nastaviti kako bi se Rusiju izoliralo od međunarodne zajednice općenito, a posebno kako bi se pokušalo prekinuti isporuku oružja iz Bjelorusije, Sjeverne Koreje i Irana. Zapad bi trebao izvršiti pritisak na svoje saveznike koji su ostali neutralni u ovom ratu, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako bi ih potaknuo da zauzmu čvršći stav prema Rusiji. Kimmitt ističe kako je nužno nastaviti zadavati diplomatske udarce Vladimiru Putinu, ali pritom treba paziti da se ne ubije svaka mogućnost za buduće pregovore.

Rusima su opcije ograničene

Naravno, prilikom planiranja nabrojanih aktivnosti, Ukrajina i Zapad moraju računati s ruskim otporom. Sigurno je da će Putinova vojska nastaviti kampanju bombardiranja gradova i ključne ukrajinske infrastrukture, što će stvoriti ogromne poteškoće vladi u Kijevu. Dobra je vijest da, osim te vrste terorističkog ratovanja, nema baš mnogo poteza koje vodstvo ruske vojske može povući. Veliko je pitanje jesu li Rusi u dogledno vrijeme sposobni učiniti bilo što više od provođenja lokalnih protunapada, učvršćivanja obrambenih linija i početka integracije mobiliziranih rezervista.

Kimmitt zaključuje kako bi predsjednik Volodimir Zelenski i ostatak ukrajinskog vodstva trebali svoje ratne ciljeve formulirati prilično jednostavno: “Ojačati i regenerirati vojsku u suradnji s NATO-om, kako bi potisnuli rusku vojsku iz Ukrajine, prihvatili njezinu predaju ili dovršili njezino uništenje na bojnom polju.” Analitičar dodaje kako ruske snage prije kraja ove godine vjerojatno neće biti odbačene nazad na pozicije s kojih su krenule u invaziju. Ali uz odgovarajuću rekonstrukciju vlastitih snaga, pomno planiranje i kvalitetnu obuku tijekom zime, Ukrajina bi na proljeće mogla pokrenuti ofenzivu kojim će ostvariti baš taj cilj.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više