Analiza prve godine Islamske države otkriva krvavu bilancu boraca ISIL-a

Islamska država je do sada pogubila više od 1.800 civila

ZADNJA IZMJENA: lip. 29, 2015
Foto: AFP

Jučer je bila prva godišnjica proglašenja Islamske države. 29. lipnja 2014. godine je glasnogovornik Islamske države, Abu Muhamed al-Adnani, je proglasio obnovu kalifata. U protekloj godini je Islamska država zabilježila nevjerojatne vojne uspjehe, ali i još nevjerojatnija zvjerstva nad zarobljenicima i svima nepodobnima.

Sirijski opservatorij za ljudska prava je povodom prve obljetnice Islamske države objavio izvještaj kronologije Islamske države, a u njemu stoji, između ostaloga, i činjenica da ISIS kontrolira oko polovice teritorija Sirije, te gotova sva naftna polja u Siriji.

Više od 3.000 smaknuća u Siriji

isis-rpg

Najtužniji objavljeni podatak je o broju smaknuća koje su počinili militanti ISIS-a. Prema pisanju Opservatorija, samo u Siriji je zabilježeno više od 3.000 pogubljenja na teritoriju koje je zauzela Islamska država. Optužbe su doista raznolike; od trgovine drogom, bogohulništva, prosvjedovanja protiv Islamske države i sodomije.

Pogubljeno je gotovo 1.800 civila, uključujući 74 djece i 86 žena. Zabilježen je podataka o pogubljenju 143 pripadnika Islamske države, za koje se pretpostavlja da su htjeli pobjeći natrag u svoje matične države.

Borcima protiv Islamske države je uvjerljivo najgore. Iz samo jednog plemena, Al-Shaitat, pogubljeno je više od 930 sirijskih civila, pripadnika tog plemena.

Veliki osvojeni teritorij

Karta koja pokazuje koliko teritorija zapravo kontrolira ISIS. Crnom bojom je direktna kontrola, crvenom teritoriji koje napadaju i smeđom teritoriji koji ih simpatiziraju
Karta koja pokazuje koliko teritorija zapravo kontrolira ISIS. Crnom bojom je direktna kontrola, crvenom teritoriji koje napadaju i smeđom teritoriji koji ih simpatiziraju Institut for the Study of War

Nakon što je osvojena Palmira, Islamska država kontrolira 95.000 kvadratnih kilometara sirijskog teritorija, i što je bitnije, kontroliraju većinu energenata u Siriji. Prema pisanju Opservatorija, Islamska država je zauzela Arak i al-Hail naftna polja, što znači da sirijska vlada kontrolira samo naftno polje al-Sha’er.

Palmira je oaza s ruševinama antičkog grada koji je dugi niz godina bio jedno od ključnih postaja antičkog Puta svile, a danas nosi arapsko ime Tadmur. Najraniji zapis o ovom gradu je zabilježen na glinenim pločicama pronađenim u drevnom babilonskom gradu Mariju, i procjenjuje se da je osnovan u 3. stoljeću prije Krista.

Odnos prema djeci

Sirijski dječak
Sirijski dječak DELIL SOULEIMAN/ AFP PHOTO

Sirijski opservatorij za ljudska prava je objavio informacije o osnivanju borbenih jedinica u kojoj su borci većinom bili mlađi od 18 godina. Prema pisanju Opservatorija, početkom ove godine, ISIS je poslao jedinicu od 140 boraca u borbe kod Kobanea i tamo je poginulo barem 6 boraca koji su bili mlađi od 18 godina.

Djeca nisu sudjelovala samo u borbama. Naime, zabilježeni su slučajevi kada su djeca, pripadnici ISIS-a, pogubili nekoliko osoba. U barem dva odvojena slučaja su djeca bili krvnici. Prvi slučaj je kada je dvoje djece ubilo dvojicu pripadnika ISIS-a, a drugi put su djeca ubila 9 civila u Homsu zato što su bili šiiti.

Čak ni djeca nisu pošteđena brutalnih mučenja koja redovito provode pripadnici Islamske države. Kako je BBC otkrio početkom mjeseca, pripadnici ISIS-a su mučili 14-godišnjeg dječaka iz Sirije zato što su sumnjali da je postavio bombu u blizini mjesta sastajanja pripadnika ISIS-a.

Odnos prema ženama

Djevojčica izbjeglica u Siriji
Djevojčica izbjeglica u Siriji DELIL SOULEIMAN/AFP PHOTO

Pripadnici Islamske države su postali poznati po svome odnosu prema ženama koje su zarobili. Krajem kolovoza prošle godine, zabilježena je otmica i podjela 300 žena Jazida koje su pripadnici Islamske države zarobili u Iraku krajem srpnja ili početkom kolovoza 2014. godine. Prije nekoliko dana je zabilježena i prodaja 40 žena Jazida koje su pripadnici ISIS-a prodali za iznose od 500 do 2000 dolara.

Da ne diskriminiraju u svojim zvjerstvima, pokazuju i oko 80 slučajeva prodaje u roblje žena sunita, koji su nominalno iste vjerske struje kao i pripadnici Islamske države.

Umjetnine: izvor zarade ili idolopoklonstvo

Sirija - Palmira - amfiteatar
Sirija – Palmira – amfiteatar JOSEPH EID/AFP PHOTO

Iako govore da su čvrstih uvjerenja, militanti ISIS-a pokazuju zavidnu dozu pragmatizma što se tiče antikviteta. U jednu ruku idu u uništavanje svega što proglase idolopoklonstvom, ali s druge strane pokazuju da antikvitete mogu koristiti u propagandne svrhe, ili ih prodaju na crnom tržištu.

Prema nekim procjenama, trgovina umjetnina je jedan od najvećih izvora prihoda Islamske države, a ilegalno tržište umjetninama je u stalnom porastu. Tess Davis, predsjednica Međunarodne udruge za zaštitu artefakata je rekla da Islamska država posjeduje oko 12.000 umjetnina vrijednosti oko milijardu dolara. Ta procjena je samo za područje Sirije pod kontrolom ISIS-a prije osvajanja Palmire.

Raif Okić
Telegram autor
1335 članaka Više o autoru