Andrej Plenković sazvao vrh HDZ-a

Tema će, za vjerovati je, biti rekonstrukcija Vlade i predstavljanje novih ministara

ZADNJA IZMJENA: srp 17, 2019

Dug dan ispunjen sastancima, dogovorima i konzultacijama HDZ-ovci će zaključiti zajedničkom sjednicom Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Sjednica će biti održana u Središnjici stranke s početkom u 18:30 sati, javljaju iz HDZ-a. Velikom okupljanju vodstva stranke prethodili su sastanci u Vladi i sjednica Užeg kabineta. U najavi sjednice nije bilo riječi o čemu će vrh HDZ-a raspravljati, ali s obzirom na to da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković jučer je rekao kako vjeruje da će izvanredna sjednica Sabora na kojoj će se glasati o novim ministrima biti održana ovaj tjedan, može se pretpostaviti da će tema sjednice biti rekonstrukcija Vlade i predstavljanje novih ministara.

U Banskim dvorima su se danas obavljale intenzivne konzultacije baš o najavljenoj rekonstrukciji Vlade, piše Hina. Ulazeći u Banske dvore, gdje je održana sjednica užeg Vladinog kabineta, svi su ministri odgovorili novinarima da će premijer Andrej Plenković odlučiti o tome tko će otići u sklopu rekonstrukcije, pri čemu nitko nije želio spekulirati o tome tko bi još mogao biti zamijenjen nakon ostavki Lovre Kuščevića i Gorana Marića.

Kujundžić od ničega ne strahuje

Kao kandidati za smjenu najčešće se spominju Gabrijela Žalac, Milan Kujundžić, Marko Pavić i Tomislav Tolušić. Neki od njih danas su kratko razgovarali s novinarima. Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako ne strahuje da će mu se Plenković zahvaliti na povjerenju. “Od ničega ja ne strahujem”, rekao je Kujundžić ustvrdivši kako s premijerom nije razgovarao o svom odlasku iz Vlade. Upitan vjeruje li da će ostati ministar kazao je: “Sve se može promijeniti, nitko nije vječan, sve je promjenjivo”.

Ministar zdravstva je tijekom razgovora s novinarima bio vidno nervozan, pa ih je u jednom trenutku neugodno napao. “Koji je filozof rekao sve teče, sve se mijenja u istu vodu se ne može stati? Ajmo malo filozofija grčka… Što ću ja sad odgovarati kad ne znate filozofiju, koji ste vi faks završili? Ma smatram neke novinare loše obrazovanima, skromnoga znanja”, rekao je Kujundžić. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, za koju se u medijima spekulira da gotovo sigurno odlazi s te pozicije, na ulasku u Vladu nije željela odgovarati na novinarska pitanja rekavši samo: “Hvala vam lijepa”.

Tolušić podržava rekonstrukciju

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je novinarima pred Banskim dvorima prilikom dolaska na sjednicu Užeg kabineta Vlade da podržava rekonstrukciju Vlade, čak i ako se odnosi i na njega. “Apsolutno podržavam rekonstrukciju Vlade, ako sam ja u toj rekonstrukciji nemam nikakvih problema”, rekao je Tolušić. Premijer predlaže imenovanje i razriješenje ministara, a za to je dobio punu potporu vrha stranke, dodao je.

Tolušića se spominjalo kako jednog od ministara koji bi mogao biti zamijenjen, no u zadnje vrijeme se pojavila informacija da se to neće dogoditi, prvenstveno zato što ima jaku bazu u Virovitičko-podravskoj županiji. Tolušić je nakon sastanka također brzo i bez konkretnih komentara otišao s Markovog trga. “Ja sam sve rekao prije nego što sam ušao u Vladu. Sve sam rekao prije nego što sam ušao u Vladu”, rekao je Tolušić. “Hvala, hvala”, ponavljao je ministar poljoprivrede na pitanja novinara.

Vedran Vrabec
Telegram autor
1875 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program