Prema anketi, Amerikanci se uglavnom slažu s Trumpovom uredbom koja dijelu muslimana brani ulazak u zemlju

Anketu je proveo Politico-Morning Consult

ZADNJA IZMJENA: srp 6, 2017
Foto: AFP

Šest od deset američkih birača podupire novu zabranu ulaska u SAD ljudi iz šest većinski muslimanskih zemalja, osim u slučaju da mogu dokazati da u Americi imaju bliskog rođaka, doznaje se u srijedu iz rezultata ankete koju je proveo Politico-Morning Consult.

Prema rezultatima ankete, 37 posto ispitanika “snažno podržava” nove smjernice američkog State Departmenta o uskraćivanju viza državčjanima Irana, Sirije, Somalije, Sudana i Jemena ako u SAD-u nemaju blisku rodbinu. Njih 23 posto “donekle podržava” te smjernice.

Vrhovni sud rekao da se uredba može provoditi

Američki Vrhovni sud je 26. lipnja presudio da se privremena zabrana ulaska može provoditi ako se izuzmu podnositelji zahtjeva koji uživaju “bona fide odnose” s osobama ili entitetima u Sjedinjenim Državama, tj. ako imaju obiteljske, poslovne ili druge veze.

Tu zabranu s izuzecima, koja je stupila na snagu u četvrtak, snažno podržavaju Trumpovi republikanci, njih 83 posto, a potpora nije izostala niti od demokrata. Samo njih 46 posto se izjasnilo protiv odluke Vrhovnog suda.

Vrhovni sud je potvrdio djelomičnu 90-dnevnu zabranu ulaska putnicima iz spomenutih šest zemalja i 120-dnevnu zabranu za sve izbjeglice, a slučaj će se ponovo razmotriti u listopadu.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program