Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Anketa Europske komisije kaže da 80 posto ljudi želi ukinuti pomicanje sata

Glasanje u anketi nije bilo obvezujuće, ali će biti temelj za odlučivanje o promjeni postojećeg zakona

Businessman Running for Catching Her Time Business Concept Cartoon Vector Illustration, Image: 261203600, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Stock Budget
FOTO: Profimedia, Stock Budget

Više od 80 posto Europljana koji su sudjelovali u internetskoj anketi želi ukinuti pomicanje satova na proljeće i jesen, objavio je u srijedu njemački list Westfalenpost.

Anketa, koju je financirala Europska komisija, trajala je od lipnja do sredine kolovoza i na nju je odgovorilo rekordnih 4.6 milijuna ljudi.

Većina preferira ljetno računanje vremena

Od onih koji su priželjkivali ukidanje pomicanja sata, većina želi prebaciti sat na ljetno vrijeme, odnosno dva sata unaprijed u odnosu na vrijeme po Greenwichu, stoji u novinama.

Glasnogovornik Komisije rekao je kako će njegovi kolege uzeti vremena za analizu rezultata i kasnije se obratiti javnosti.

Anketa će biti temelj za promjenu zakona

Ranije su iz Komisije najavili da će, nakon što anketa završi, rezultate imati u roku od ”nekoliko tjedana”.

Iako glasanje nije obvezujuće, anketa će biti temelj za odlučivanje hoće li se mijenjati postojeći zakon. U tom slučaju, bilo kakvu promjenu morat će odobriti Europski parlament i zemlje članice Unije.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više