Anketa: nemali postotak građana vjeruje da će ova Plenkovićeva Vlada biti uspješnija. Milanović ih nije oduševio

Vjeruju i da će ova Vlada izgurati do kraja mandata

ZADNJA IZMJENA: kol 7, 2020
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

RTL je večeras objavio rezultate istraživanja koje je za njih napravila agencija Promocija Plus o tome što građani očekuju od drugog mandata Andreja Plenkovića i njegova kabineta te kako ocjenjuju predsjednika Zorana Milanovića.

Na pitanje smatraju li da će ova Vlada biti uspješnija od prethodne, građani su podijeljeni. Više je onih koji smatraju da će biti znatno ili djelomice uspješnija od prethodne Vlade, tako misli gotovo 40 posto ispitanika.

Da će biti jednako uspješna odnosno neuspješna stav je trećine ispitanika, dok petina misli da će biti djelomice ili znatno neuspješnija od prethodne.

Dovršit će mandat

Najoptimističniji su birači HDZ-a, najpesimističniji birači oporbe, no, javlja RTL, čak i među biračima oporbenih stranaka nema dominantnog stava da će nova Vlada biti neuspješnija od prethodne.

Da će Vlada odraditi puni četverogodišnji mandat misli većina; 73 posto svih ispitanika. Manje od petine u to ne vjeruje, ne zna 8,3 posto.

U koja obećanja vjeruju

Po pitanju obećanja Vlade najviše ispitanika vjeruje da će se realizirati ova tri: Da će se minimalna plaća povećati na 4250 kuna vjeruje nešto više od petine ispitanika. Nešto je manje onih koji smatraju da će PDV na hranu pasti s 25 posto na 13 posto, a da će mirovine rasti za 10 posto vjeruje 10 posto ispitanika.

9,4 posto vjeruje da će se ostvariti 50.000 stipendija za učenike i studente, 7 posto da će biti rasta prosječne plaće na 7.600 kuna, 6,4 posto da će se ostvariti povećanje poljoprivredne proizvodnje za 30 posto, a 2 posto da će se stvoriti uvjeti za 100.000 novih radnih mjesta.

Nešto više od 20 posto ispitanika smatra da Vlada neće provesti niti jedno od najzvučnijih obećanja.

U koja obećanja ne vjeruju

Građani za ova tri obećanja vjeruju da ih Vlada neće ispuniti: da neće stvoriti uvjete za 100 tisuća novih radnih mjesta stav je trećine ispitanika. Da neće ispuniti obećanje o rastu prosječne plače na 7600 kuna, te da neće doći do povećanja poljoprivredne proizvodnje za 30 posto.

5,6 posto vjeruje da neće biti rasta mirovina za 10 posto, 3,8 posto da neće biti smanjenja PDV-a na hranu s 25 na 13 posto, 2,7 posto da neće biti rasta minimalne plaće na 4250 kn, a 2 posto da Vlada neće ostvariti obećanje o 50.000 stipendija za učenike i studente.

Što misle o Milanovićevom radu

Birači su ocijenili i rad predsjednika Milanovića. Njegovih sto dana je prošlo krajem svibnja, a njegova ocjena u kolovozu je dobar (3). Najrjeđa ocjena je odličan (5), tom ocjenom Milanovića ocjenjuje manje od 8 posto ispitanika. Četvorke mu daje nešto više od petine ispitanika, trojke su uvjerljivo najčešće, a nešto preko 20 posto rad predsjednika ocjenjuje s dovoljan (2).

Da je njegov rad za jedinicu smatra 14 posto ispitanika. Inače, istraživanje je završeno dan prije obilježavanja Oluje, a provedeno je neposredno nakon svađe s Plenkovićem, te u vrijeme kada je potvrdio odlikovanja postrojbama HVO-a.


Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 1. do 4. kolovoza 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program