Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Apsolutno genijalno. Ivan Penava, šef Domovinskog pokreta, ima i drugu stranku i tako će iz proračuna izvući 240.000 kuna

Šef DP-a osnivač je i stranke Nezavisna lista Ivana Penave. Razlozi zašto je nije ugasio vrlo su prozaični

Poznata uzrečica ”dva Hrvata, tri stranke”, ponešto preinačena u ”jedan Hrvat, dvije-tri stranke” u slučaju Ivana Penave, saborskog zastupnika, predsjednika Domovinskog pokreta i gradonačelnika Vukovara, uistinu se može shvatiti doslovno. U tiskanom izdanju Narodnih novina od 1. lipnja ove godine objavljen je statut političke stranke Ivan Penava nezavisna lista, a u završnim odredbama stoji kako je donesen na Općem saboru stranke, održanom 15. studenoga 2021.

Ivan Penava, po čijem imenu ta stranka nosi naziv, postao je predsjednik jedne druge političke stranke, Domovinskog pokreta, više od mjesec dana prije toga, 9. listopada 2021. U Registru političkih stranaka Republike Hrvatske stranka pod nazivom Ivan Penava nezavisna lista, registrirana je pod brojem 373, a Domovinski pokret pod brojem 362.

Domovinski pokret u spomenuti je registar upisan 25. ožujka 2020., dakle još u vrijeme dok je njezin sadašnji predsjednik, Ivan Penava bio važan, istaknuti član treće stranke – Hrvatske demokratske zajednice. Kao što je poznato Penava je HDZ napustio 20. svibnja 2020.

Stranka registrirana na Penavinoj kućnoj adresi

Politička stranka Ivan Penava nezavisna lista, registrirana je 19. siječnja 2021., a u listopadu te godine Ivan Penava postao je predsjednik Domovinskog pokreta.

Predsjednik stranke Ivan Penava nezavisna lista je Darko Dimić, a službena adresa stranke je Dubrovačka 3 u Vukovaru. Na toj adresi obiteljska je kuća Ivan Penave, predsjednika Domovinskog pokreta. Na lokalnim izborima održanim 16. svibnja prošle godine Ivan Penava bio je nositelj kandidacijske liste pod nazivom Ivan Penava nezavisna lista.

S nje je, u Gradsko vijeće Vukovara ušlo pet vijećnika, ali svi oni danas, članovi su Domovinskog pokreta, a ne više stranke koja još egzistira i zove se Ivan Penava nezavisna lista, stranke s kojom ih je upravo Ivan Penava uveo u Gradsko vijeće. I na čije je postojanje, mada se za tu stranku uopće više ne čuje, prije tri mjeseca, upozorila objava njenog statuta u Narodnim novinama.

Tvrde da njihova stranka promiče domoljublje

Oni, vijećnici Domovinskog pokreta, dakle više ne moraju slušati ni uvažavati političke stavove, mišljenje ili naredbe predsjednika stranke Ivan Penava nezavisna lista, Darka Dimića, već se drže onoga što zastupa Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta.

U nedavno objavljenom statutu stranke Ivan Penava nezavisna lista stoji kako je to ”hrvatska politička stranka koja svojim djelovanjem promiče hrvatske nacionalne interese, domoljublje, nacionalni identitet, kulturno nasljeđe, demokršćanske, humanističke vrijednosti, slobodu, jednakost, ravnopravnost, vladavinu prava, poštivanje prava čovjeka, mirotvorstvo te demokratski višestranački sustav kao najviše Ustavne vrednote hrvatskog naroda”.

Po tome, ona je vrlo slična Domovinskom pokretu u čijem statutu, objavljenom u Narodnim novinama 10. studenoga 2021. piše da je ta ”politička stranka osnovana radi promicanja i ostvarivanja temeljnih vrijednosti, ciljeva i politika izraženih u programima, deklaracijama i drugim aktima Stranke, osobito promicanja i zaštite demokratskog uređenja Republike Hrvatske, osiguranja ravnopravnosti, sloboda i prava, gospodarskog i kulturnog napretka i socijalnog blagostanja”.

Razlozi postojanja stranke vrlo su prozaični

Dvije stranke, dakle, ne veže samo jedna osoba, Ivan Penava, osoba po čijem imenu jedna stranka (Ivan Penava nezavisna lista) nosi svoj naziv, niti to što je Ivan Penava predsjednik Domovinskog pokreta, već ih, vidjeli smo, veže i iznimna bliskost političkog programa. Kao i činjenica ”kućnog prijateljstva”, jer Ivan Penava sa svojom stvarnom obitelji živi na istoj kućnoj adresi na kojoj ”stanuje” njegova nekadašnja politička obitelj, stranka Ivan Penava nezavisna lista.

Cijelu tu zamršenu priču o tome tko je tko u političkom životu Hrvatske jednostavnom čini činjenica da su razlozi postojanja stranke Ivan Penava nezavisna lista krajnje prozaične naravi. Ta stranka, naime, ima pravo na novac iz vukovarskog Gradskog proračuna budući da je s njene liste u Gradsko vijeće izabrano petero vijećnika.

Nema veze što su prešli u Domovinski pokret

Predsjednik Domovinskog pokreta i osoba po čijem imenu nosi naziv stanka Ivan Penava nezavisna lista, dakle Ivan Penava, u svojstvu gradonačelnika Vukovara, 6. srpnja 2021. potpisala je zaključak o raspoređivanju sredstava za redovito financiranje političkih stranaka koje imaju članove u Gradskom vijeću Grada Vukovara. U prošloj godini u tu je svrhu iz gradskog proračuna izdvojeno 300.000 kuna. Odnosno za svakog vijećnika stranka na čijoj je listi izabran, dobiva mjesečno tisuću kuna.

S obzirom na to da je stranka Ivana Penava nezavisna lista imala pet izabranih vijećnika, njoj – bez obzira na to što su svi u međuvremenu prešli u Domovinski pokret na čijem je čelu Ivan Penava – mjesečno uprihoduje 5000 kuna.

Pomnožimo li to s 48 mjeseci, koliko je očekivani mandat Gradskog vijeća Vukovara, dolazimo do pristojne svotice od 240.000 kuna. Valja tome pridodati i oko 75.000 kuna koliko će jedan vijećnik stranke Ivan Penava nezavisna lista tijekom mandata ostvariti u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije. A s tim se već može nešto učiniti pa stranku koja se zove Ivan Penava nezavisna lista, ako ni zbog čega drugog a ono zbog imena i prezimena u njenom nazivu – valja održavati na životu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više