Apsolutno svi pričaju o situaciji u Agrokoru, izvukli smo 8 bitnih stvari

Sastanci u Vladi, izjave vladajućih i pad dionica na burzi

ZADNJA IZMJENA: ožu. 15, 2017
Foto: PIXSELL

Situacija u Agrokoru definitivno je glavna tema posljednjih dana, naročito otkad su u javnost iscurile informacije o sastancima u Banskim dvorima između predstavnika te firme i Vlade. Financijski problemi s kojima se suočava koncern Ivice Todorića, inače najveće privatne firme u Hrvatskoj, itekako bi mogli utjecati na situaciju u cijeloj državi, obzirom na firme koje se nalaze u Agrokorovom portfelju kao i broj zaposlenih u koncernu. Kako će se dalje situacija razvijati, hoće li i na koji način Vlada intervenirati u cijelu situaciju teško je sada znati, a ovo je nekoliko bitnih stvari o cijelom slučaju.

1. Zašto je Agrokor u problemima?

Početkom ove godine dvije su vodeće rejting agencije snizile rejting Agrokora. Najprije je agencija Moody’s početkom siječnja snizila rejting Agrokoru s B2 na B3, a vjerojatnost bankrota s B1-PD na B3-PD zadržavši stabilne izglede, da bi ih u veljači snizila na negativne. Rejting Agrokora snizio je i Standard & Poor’s i to na B-, s negativnim prognozama.

U međuvremenu, na Zagrebačkoj burzi Crobexi indeksi jutros su se spustili gotovo 3 posto, ponajviše pod pritiskom potonuća cijena dionica Agrokorovih izdanja, no gotovo sve dionice kojima se trgovalo bilježe pad cijena. Tako je dionici Leda cijena potonula 10,4 posto, a dionica Jamnice izgubila je na cijeni 8,2 posto. Dionici Belja cijena je pala 8,72 posto, Vupika za 10,23 posto, a Zvijezde za 7,42 posto. Agrokor je prezadužen i pitanje je može li u ovom trenutku vraćati svoje dugove.

2. Dva sastanka u Vladi

Mediji su jučer i danas objavili informaciju o dva sastanka oko Agrokora u Vladi. Do prvog je sastanka došlo početkom ožujka, a na njemu je osim predstavnika Vlade bio i sam vlasnik Agrokora Ivica Todorić. Informaciju je naknadno potvrdila i sama Vlada kao i ministar financija Zdravko Marić. Drugi sastanak navodno je bio jučer. Na njemu su bili predstavnici ruskih vjerovnika Agrokora na čelu sa Sberbankom. Iz zagrebačkog ureda Sberbanke za Hinu su danas potvrdili da je Sberbank u izravnoj komunikaciji s Agrokorom, no nisu htjeli detaljnije komentirati odnose sa svojim klijentom.

3. Agrokor kaže da imaju podršku investitora

Iz Agrokora su se kratkim priopćenjem osvrnuli na situaciju. “S obzirom na brojne upite, želimo kazati da Agrokor zajedno sa svojim partnerima analizira sve moguće opcije stabilizacije poslovanja društva, posebno vodeći računa o zaposlenicima, dobavljačima, investitorima, potrošačima i ostalim partnerima”, stoji u priopćenju koje su poslali medijima. “Imamo izrazitu podršku naših investitora koji aktivno sudjeluju u procesu i javnost ćemo pravodobno izvijestiti o postignutim rezultatima.“

4. Premijer poziva sve da se malo smire

Premijer Andrej Plenković kratko je danas na putu prema Hrvatskom saboru prokomentirao situaciju u Agrokoru. Rekao je kako zbog sastanaka u Vladi nema razloga za bilo kakvu dramu ili uznemirenost, a apelirao je na sve da “malo smire loptu”. “Predstavnici Vlade se često sastaju s čelnim ljudima iz hrvatskog gospodarstva i međunarodnih kompanija, nije nužno sve na internetu. To što mi sada govorimo o nekim sastancima prije par tjedana nije razlog za dramu niti uznemirenost”, kaže Plenković. Rekao je kako je za Agrokor prije svega odgovoran vlasnik, a interes države je taj da nema negativnih reprekustija na stabilnost sustava.

5. Vlada prati cijelu situaciju

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić kaže pak da je rješavanje eventualnih poteškoća s kojima se Agrokor suočava na vlasniku kompanije i na upravi. “Oni moraju poduzeti mjere kojima će osigurati uredno poslovanje s dobavljačima i uredno servisiranje obveza, a Vlada vjeruje da će oni u tome i uspjeti,”, izjavila je Dalić. Dodala je i da u ovome trenutku hrvatska Vlada svojom politikom štiti interese cjelokupnog gospodarstva. Vlada poduzima niz mjera ekonomske politike koje osiguravaju jednostavnije i bolje uvjete poslovanja za sve kompanije u Hrvatskoj, pa tako i za Agrokor, naglasila je.

U Vladinom priopćenju od jučer stoji da prate situaciju u Agrokoru zbog važnosti za hrvatsko gospodarstvo. “Partneri u Vladi (HDZ i MOST) prepoznaju značaj Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, njegove brojne dobavljače, partnere i zaposlenike. Informirani smo da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. Želimo da u tome uspiju i pratit ćemo situaciju pozorno i dalje”, priopćili su iz Vlade.

6. Koja rješenja nudi Most?

Predsjednik Sabora Božo Petrov rekao je danas, komentirajući situaciju u Agrokoru, kako se očekuje od Ivice Todorića da povuče racionalne poteze. “Država ga neće spašavati, ali će braniti gospodarski sustav i interese Republike Hrvatske”, kazao je Petrov. Dodao je da je Agrokor strateška kompanija i da će oba partnera u Vladi biti zajednički spremna djelovati ukoliko dođe do potrebe.

Istupio je i bivši ministar gospodarstva i saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić. Istaknuo je važnost Agrokora za poljoprivredu te naglasio da se ne može dozvoliti da samo promatramo nego moramo zaštititi poljoprivredne proizvođače. Smatra da je nacionalizacija jedna od opcija. ”Ako smo spremni prodati 25 posto HEP-a da kupimo Inu zašto ovo (nacionalizacija) ne bi bila opcija. Smatram da poljoprivredna proizvodnja ima veći utjecaj na gospodarska kretanja nego Ina”, kazao je Panenić.

7. Što kaže oporba?

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je da “kad se ljulja Agrokor, ljulja se i cijela Hrvatska”, poručivši da nije važno što će se dogoditi s vlasnicima nego da je važna sudbina 40.000 zaposlenih u Agrokoru i najmanje još toliko onih koji rade kod njegovih dobavljača. Dodao je kako “nažalost, ova Vlada nema ni plan i viziju”. Na upit treba li vlasnika Agrokora Ivicu Todorića prijaviti zbog nesavjesnog poslovanja, Bernardić je istaknuo da Vlada treba ići u smjeru rješenja i da će SDP podržati svako dobro rješenje u interesu radnika. Na upit treba li država ući u vlasništvo Agrokora, kazao je da je rano bilo što govoriti, a proces treba temeljito pratiti.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, također je naglasio da je situacija u Agrokoru vrlo ozbiljna te kao potpredsjednik Sabora i bivši ministar gospodarstva rekao da se stavlja na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću, kako bi se postigao širi politički dogovor i rasplela cijela situacija. Smatra kako država ne smije plaćati tuđe dugove, ali se mora uključiti u proces stabilizacije tako da prati cijeli proces, da ima svoje ljude uključene u proces stabilizacije, razgovore s vjerovnicima, dobavljačima i partnerima, kako bi znala što može očekivati te možda i pomoći svojim jamstvima, nakon početka procesa restrukturiranja.

8. Znakovita poruka ruskog veleposlanika

Sredinom prošlog mjeseca široko je odjeknula prilično neobična izjava ruskog veleposlanika Anvara Azimova. „Mi smo puno puta davali kredit Agrokoru jer smo htjeli stabilizirati tvrtku. Više nećemo davati kredite. Nadam se da će Agrokor vratiti sve svoje obaveze i kredite. Ako nam se Agrokor ponovo obrati, dakako da ćemo razmotriti to pitanje, ali isključivo u svjetlu svih financijskih poteškoća u kojima se nalaze”, rekao je Azimov, a ovaj citat je, kako je pisao Goranko Fižulić, vjerojatno presedan u novijoj diplomatskoj praksi.

Fižulić smatra da je ova Azimova poruka bila upućena upravo hrvatskoj Vladi. “Naime, Sberbank i VTB sigurno ne trebaju ruskog veleposlanika kao javnog posrednika, a još manje kao nositelja loših vijesti. Istup ruskog diplomatskog veterana treba čitati kao još jedan recept iz Kremlja za popravak urušenih međusobnih odnosa. Rusija čini sve što je u njenoj moći da oslabi ekonomske sankcije, a za isto su joj potrebni saveznici unutar Europske unije”, pisao je Fižulić u svojoj analizi.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3128 članaka Više o autoru