Politika & Kriminal

Arhitektica Sljemenske žičare tuži Grad Zagreb, traži obustavu radova

Tuži za povredu autorskih prava, traži obustavu te da se radovi izvedu sukladno projektu

FOTO: Sandro Lendler

Tvrtka Arhitektura u bijelom i Ana Lovinčić, arhitektica koja kao autor potpisuje Sljemensku žičaru, podnijeli su tužbu na Trgovačkom sudu u Zagrebu zbog povrede autorskih prava te traže privremenu mjeru da se radovi obustave i izvedu sukladno projektu, piše u subotu Jutarnji list.

U Gradu Zagrebu su Jutarnjem neslužbeno potvrdili da su tužbu zaprimili te da će sljedeći tjedan poslati odgovor na tužbu za koju su uvjereni da je potpuno neosnovana. Na Trgovačkom sudu neslužbeno se doznaje da je postupak počeo, a sudac je stranke uputio u postupak mirenja.

Navodno se bunila još jedna arhitektica

U Gradu Zagrebu tvrde da su prijepori oko arhitektonskog projekta Sljemenske žičare među arhitektima započeli još prije. Jedna druga arhitektica koja je navodno radila u Elektroprojektu je ukazivala na to da konačni projekt previše nalikuje na poslovnu zgradu Deloittea u Oslu. List navodi da je to očito kad se na Googleu potraži slika spomenute poslovne zgrade.

Proteklih su se dana u medijima mogli pročitati članci u kojima se arhitekti često zgražaju nad izgledom same žičare, pa su je tako stručnjaci komentirali i za Telegram.

Povjesničarka umjetnosti Snješka Knezević za Jutarnji list je rekla da je “zapanjuje brutalnost i bezobzirnost prema ambijentu, bilo na donjem bilo na gornjem kraju”. Ta žičara je izraz potpunog nerazumijevanja grada njegove kulture i prirode, izraz megalomanskih vizija neobrazovane, despotske uprave, koja nemilice razbacuje novac grada smatra Knežević.

Video otkriva mega aferu

Inače, na YouTubeu se ovih dana pojavio i video nepoznatog autora u trajanju od sedam sati u kojem je prilično detaljno analizirana i snimljena izgradnja žičare koja je dosad stajala gotovo 600 milijuna kuna, uz dodatnih više od 120 milijuna kuna kamata na kredit. U Gradu Zagrebu neslužbeno tvrde da je video prepun manipulativnih i netočnih podataka, piše Jutarnji list.

Autor videa inače dokumentima pojašnjava svoju glavnu tezu: “Grad Zagreb, tvrtka GIP Pionir i nadzornici, udružili su se kako bi dorađujući troškovnike, mijenjajući cijene i stvarajući nove ugovore povećali troškove na račun građana”. Video je prva analizirala RTL-ova novinarka Silvana Menđušić koja je uz pomoć građevinskih stručnjaka došla do zaključka kako su se na žičari tijekom radova odvijale različite malverzacije te da su troškovi radova potom narasli za čak 89 milijuna kuna.

“Sigurna sam da ćemo mi, a i druge redakcije, još tjednima analizirati detalje ovog 7-satnog materijala”, kazala je za Telegram Silvana Menđušić.

 

Nastavite čitati