Politika & Kriminal

Assange upozorio novinare da su tretirani kao špijuni, savjetuje im korištenje tradicionalne pošte

Osnivač Wikileaks-a dao je intervju za belgijski list Le soir

Wikileaks founder Julian Assange takes part in a teleconference during the 2nd International Congress on Universal Jurisdiction in Buenos Aires on September 9, 2015. AFP PHOTO / JUAN MABROMATA
FOTO: AFP/AFP

Osnivač Wikileaksa, Julian Assange je u interviewu za belgijski list Le soir novinarima preporučio da umjesto e-mailova češće koriste tradicionalne poštanske usluge kako bi izbjegli potencijalno špijuniranje tajnih službi.

“Moja preporuka svima koji nemaju desetgodišnje iskustvo kriptografskih vještina – vratite se starim metodama i koristite tradicionalne poštanske usluge”, savjetovao je Assange novinarima u Le Soiru.

Mjesta za sastanak

Ovaj Australac tvrdi da ” tajne službe novinare tretiraju poput špijuna. Protiv novinara koriste jednake metode kao i protiv špijuna, zbog čega bi oni trebali naučiti kontrašpijunske metode da bi zaštitili svoje izvore”.

Assange, koji će u ponedjeljak putem video konferencije u Theatre national u Bruxellesu sudjelovati u raspravi na temu “Politička transparentnost i zaštita privatnog života”, novinarima savjetuje i “da se s izvorima informacija sastaju na konferencijama ili na mjestima s kojih oni koji špijuniraju izvan konferencijske zgrade ne mogu vidjeti da s njima ondje razgovarate”.

Novi dokumenti

“Obećali smo da ćemo u ponedjeljak otkriti niz dokumenata. Na njih čekaju brojni aktivisti, odvjetnici i borci za ljudska prava, ali i osobe koje su bile podvrgnute mučenjima”, rekao je.

Na njegovom Wikileaksu prije nekoliko dana objavljeni su e-mail poruke što su hakirane na privatnom računu direktora CIA-e Johna Brennana.

Nastavite čitati