Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Austrija će zabraniti skup u Bleiburgu: 'Treba se suprotstaviti svakoj naznaci fašizma'

Odbor za unutarnje poslove austrijskog parlamenta odlučio je zatražiti od ministra unutarnjih poslova da zabrani okupljanje u Bleiburgu

18.5.2019., Bleiburg, Austrija  - Sredisnja komemoracija povodom 74. godisnjice Bleiburske tragedije na Loibaskom polju pored Bleiburga.Na komemoraciji na Bleiburskom polju ove godine osim svete mise, nece biti politickih govora. Sve osigurava oko 450 policajaca  Photo: Filip Kos/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Odbor za unutarnje poslove austrijskog parlamenta odlučio je zatražiti od ministra unutarnjih poslova da zabrani okupljanje u Bleiburgu, piše Večernji list. Proizlazi to iz rezolucije koju je odbor usvojio u četvrtak, a kojom se ministar unutarnjih poslova poziva da zabrani okupljanje u skladu sa zakonom o skupštini.

“Bilo je krajnje vrijeme da Ministarstvo unutarnjih poslova udovolji zahtjevu za zabranu sukladno zakonu o skupštini. Austrija ima posebno osjetljivu političku zadaću koju mora izvršiti zbog zajedničke odgovornosti za najmračnije poglavlje naše povijesti, tijekom zločina nacional socijalizma i treba se suprotstaviti svakoj naznaci fašizma”, kazao je guverner Koruške Peter Kaiser (SPÖ).

Ubuduće bi komemoracija mogla biti u Udbini

Ruke države Koruške su vezane i uvijek je bilo jasno da samo Ministarstvo unutarnjih poslova može utjecati na “hrvatski skup”. Zabrana ne bi utjecala na misu.

Komemoracija za žrtve Bleiburga mogla bi se ubuduće stalno održavati u Udbini, kao u pandemiji. U tom smjeru su, kad se i službeno povuklo pitanje zabrane komemoracije, razmišljali i u Hrvatskom saboru, donosi Večernji list.