Politika & Kriminal

Austrija od ponedjeljka otvara škole, skijališta od Badnjaka, a na granice uvode nove, stroge mjere

Sebastian Kurz, Austria's Chancellor and leader of Austria's People's party (OeVP), takes his face protection mask off as he arrives to give a press conference at the Chancellery in Vienna, amid the novel coronavirus / COVID-19 pandemic on May 25, 2020. (Photo by HELMUT FOHRINGER / APA / AFP) / Austria OUT
FOTO: AFP

Austrijski premijer Sebastian Kurz danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o tome kako je lockdown imao određeni efekt te kako se stanje u Austriji popravilo. Zbog toga, najavio je, određene mjere ukidaju ili ublažavaju.

Kurz je danas objavio kako je lockdown pomogao pri smanjenju sedmodnevne incidencije koja je pala sa 600 na početku lockdowna na sadašnjih 250. Dodao je kako je to Austriji omogućilo da se olakša stanje na intenzivnoj njezi. Usto je zahvalio liječnicima koje je nazvao super-ljudima.

No, osim toga, Kurz je najavio i neke nove, stroge mjere, smišljene kako bi spriječile širenje koronavirusa u danima oko Božića. Podsjetimo, Austrija je bila u lockdownu od početka studenog, a na snazi je bio i lockdown.

Što se mijenja u Austriji?

Kurz je objavio što se sve mijenja u Austriji. Kako javljaju austrijski mediji, u toj se zemlji od ponedjeljka otvaraju osnovne škole i vrtići. Srednjoškolci ostaju na online nastavi, kao i studenti. Ponovno se otvaraju trgovine uz dodatne zaštitne mjere, a uz njih će biti otvoreni i muzeji i knjižnice. Ipak, kina i kulturne institucije ostaju zatvorene do 6. siječnja. Također do 6. siječnja na snazi ostaje policijski sat, a do istog datuma ostaju zatvoreni hoteli i restorani.

Kada se radi o društvenom životu, od ponedjeljka se smiju družiti članovi dvaju kućanstava, do šest odraslih i šestero djece, ali samo tijekom dana, odnosno prije početka policijskog sata. Za Božić i Novu godinu će se smjeti naći do 10 ljudi. Također za božićne praznike će se ukinuti policijski sat. Kada se radi o Božiću, nema adventa ili štandova s kuhanim vinom.

Usto, Austrija je odlučila od 24. prosinca dozvoliti sportove na otvorenom, što uključuje i klizanje i skijanje, pa austrijski mediji pišu o otvaranju skijališta s tim datumom. Sportovi na zatvorenom ostaju zatvoreni. Dodatno, sve osobe koje ulaze iz rizičnih područja će morati u karantenu po ulazu u Austriju, a kada se radi o potporama poslodavcima, ostaju na snazi, ali u smanjenom opsegu od 50 posto.

Ministar zdravstva: Lockdown je upalio

Na današnjoj konferenciji za medije uz Kurza je bio i ministar zdravstva, Rudolf Anschober, koji je rekao kako je lockdown upalio te pomogao u tome da sada svi oni koji trebaju intenzivnu njegu, mogu ju i primiti.

Rekao je ipak i kako pandemija nije ni blizu gotova te kako se do povratka u normalu sljedećeg ljeta, mora napraviti sve kako bi se spriječilo da broj zaraženih eksplodira. Kaže kako se sljedećih tjedana mora nastaviti oprezno, te kako se otvaranje Austrije nakon lockdowna treba provesti postupno.

Stroge mjere na granicama

Na konferenciji za medije je bio i ministar unutarnjih poslova, Karl Nehammer, koji je najavio stroge kontrole na granicama. Rekao je kako će se biti zamorno vraćati u Austriju ako se u nju ulazi s obzirom na stroge karantene, odnosno obaveznu karatenu u trajanju od 10 dana.

Sada se u Austriju može ući s negativnim PCR testom, koji ne smije biti stariji od 72 sata. Poručio je kako će se imati razumijevanja za osobe koje putuju zbog posla ili rade u pograničnim dijelovima, ali je podsjetio na situaciju od ljeta kada je u toj zemlji velik broj zaraženih virus donio iz inozemstva.

Na pitanje njemačkog novinara postoji li veza između širenja pandemije i povratnika sa zapadnog Balkana, te mogu li tu tvrdnju Nehammer i Kurz dokazati, kancelar je odgovorio potvrdno. “Otprilike je trećina novih zaraženih bila zbog ponovnih ulazaka u zemlju od ljeta. To nije prijekor, nego stvarnost Austrije. Mi smo međunarodna, raznolika i izvozno orijentirana zemlja, tako da postoji velika razmjena”, rekao je.

Nastavite čitati