Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Austrija od ponedjeljka ukida sve mjere protiv koronavirusa

Vlasti više neće tražiti potvrdu o cijepljenju ili preboljenju covida pri ulasku u zemlju

TO GO WITH AFP STORY by Sim-Sim Wissgott
Tourists pass in front of a store of Austrian jewellery brand "ANNA" in "Kohlmarkt" street in the center of Vienna, Austria on August 22, 2013.  Vienna is undergoing a luxury facelift that is delighting Arab, Asian and Russian tourists, but also locals. Always the epitome of elegance and culture, the Austrian capital was long set on tradition. AFP PHOTO/DIETER NAGL (Photo by DIETER NAGL / AFP)
FOTO: AFP

Austrijske vlasti više neće tražiti potvrdu o cijepljenju ili preboljenju covida pri ulasku u zemlju, u sklopu promjene odredbi koja stupa na snagu u ponedjeljak. Putnici također više neće trebati pokazati negativan test na covid, prema novim dopunama odredbi ministarstva zdravstva od petka.

U teoriji, oni koji u zemlju dolaze iz područja na kojima postoje varijante koronavirusa trebali bi podlijegati određenim uvjetima, no to se pravilo trenutno ne odnosi ni na jednu zemlju.

Ovo je drugo značajnije popuštanje mjera u EU u ovom tjednu. Ranije ovog tjedna je Europska unija najavila popuštanje covid mjera za putnike u zračnom prometu, odbacivši preporuku da se nose maske na aerodromima i u zrakoplovima. Tako od ponedjeljka maske neće biti obvezne na letovima i na aerodromima u svim slučajevima.

WHO: U Europi od koronavirusa umrlo dva milijuna ljudi

WHO je ovog tjedna objavio da je u Europi od posljedica zaraze koronavirusom umrlo više od dva milijuna ljudi u 53 zemlje koje su članice te organizacije. WHO je taj broj nazvao “poražavajućim”, ali je rekao da je ta brojka vjerojatno tek dio smrtnih slučajeva uzrokovanih izravno covidom-19 i neizravnim učincima pandemije tijekom dvije godine.

Iako opada broj slučajeva, još uvijek je previsok, objavio je u četvrtak regionalni ured WHO-a u Kopenhagenu. Koronavirus je “još uvijek virus ubojica, posebno za necijepljene i klinički ranjive”, navodi se u priopćenju.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu