Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Austrija, s četiri puta manjom stopom smrtnosti od nas, najavljuje obavezno cijepljenje. Hoće li Hrvatska mijenjati Zakon?

Vlada je zakasnila dva mjeseca u uvođenju COVID potvrda. U tih šezdeset dana preminulo je još 1797 osoba

Ministar zdravstva Vili Beroš prvi put je još početkom srpnja javno spomenuo mogućnost uvođenja obaveznoga cijepljenja promjenom "jednoga članka" Zakona

Polovinom rujna ove godine održan je na glavnome zagrebačkom trgu relativno slabo posjećeni skup protivnika cijepljenja i epidemioloških mjera pod nazivom “Festival slobode 2.0“. U vrijeme održavanja toga prosvjeda na bolničkim COVID odjelima bilo je hospitalizirano 658 pacijenata, a od početka pandemije do tog okupljanja od posljedica zaraze koronavirusom ukupno je preminulo 8446 osoba.

Upravo u tjednu koji je prethodio “Festivalu slobode 2.0” američki predsjednik Joe Biden predstavio je javnosti niz odluka kojima je obavezao na cijepljenje sve radnike u federalnim službama i agencijama, sve zaposlenike privatnih dobavljača roba i usluga federalnim službama i agencijama te sve zaposlene u zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovore s federalnim programima osiguranja Medicare ili Medicaid.

Biden je uveo nova pravila zbog naglog skoka zaraženih

Sve te odluke bile su donesene zbog nagloga porasta broja novih registriranih slučajeva infekcije koronavirusom te posljedičnoga porasta broja hospitaliziranih, ponajviše u onim saveznim državama u kojima je udio potpuno cijepljenih, baš kao i u Hrvatskoj, bio manji od polovine ukupnoga stanovništva. Alabama i Mississippi, upravo zahvaljujući neuspjehu kampanje cijepljenja, u prvoj su polovini rujna postavljale nove rekorde u dnevnim brojevima hospitaliziranih i preminulih te je i svakome površnom promatraču trebalo biti jasno kako će se pandemija razvijati tamo gdje je udio cijepljenih sličan onome u Alabami.

Zbog čega hrvatska Vlada nije još u rujnu uvela korištenje COVID potvrda i na taj način potakla veći broj građana na cijepljenje nije naročito teško odgonetnuti. U strahu od masovnijih javnih prosvjeda poput ovoga održanog u subotu premijer Andrej Plenković još se jednom opredijelio za politiku “dozrijevanja situacije” u nadi da će jedan dio građana sam pohrliti na cijepljenje kada brojevi novih dnevnih slučajeva zaraze i pacijenata na bolničkom liječenju počnu rušiti rekorde. U petak 17. rujna , dan prije održavanja “Festivala slobode 2.0”, prvom dozom bila je cijepljena svega 4731 osoba, a u srijedu 17. studenoga cijepljeno je čak 18.754 građana.

Bolnički sustav nam je na rubu kolapsa

Da je Vlada kojim slučajem ipak radila svoj posao i da je uvela korištenje COVID potvrda još sredinom rujna, do danas bi se jednom dozom cijepilo barem još 600.000 građana, a potpuno bi bilo cijepljeno više od polovine ukupnoga stanovništva. Budući da je u tih šezdeset dana preminulo još 1797 osoba, a broj hospitaliziranih je učetverostručen, u subotu su 2542 osobe bile na bolničkom liječenju, izvjesno je da bi u tom slučaju mnogi od tih fatalnih ishoda bili izbjegnuti, a bolnički sustav ne bi se ponovo našao na samom rubu kolapsa.

Očekivati da će oni koji su u subotu marširali zagrebačkim ulicama usput fizički i verbalno napadajući novinarske ekipe, najednom promijeniti svoje predrasude i početi gajiti povjerenje u zdravstvene preporuke i protuepidemijske mjere i politike krajnje je naivno i protivno svim iskustvima i relevantnim istraživanjima u drugim državama. Premijer Plenković, njegova Vlada i Stožer odavno su izgubili povjerenje povelikoga dijela javnosti jer i najveći dio onih koji su se do sada cijepili sigurno to nije učinio zbog poziva i nagovaranja Stožera ili utjecaja njegovih reklamnih kampanja, a ova raznorodna militantna manjina rastavljena ne samo od civilizacijskih postignuća, već i od svake logike i pameti cijepit će se jedino zbog zakonske prisile.

U Austriji počinje lockdown kako bi se epidemija dovela pod kontrolu

Možemo se nadati da će se zbog COVID potvrda, straha ili nekog drugog razloga do kraja godine prvom dozom cijepiti još najviše 700.000 građana što znači da će i nadalje više od četvrtine svih stanovnika ostati necijepljeno. Približno isti ili nešto veći udio necijepljenih imaju danas Nizozemska, Njemačka ili Austrija, države koje su prisiljene ponovo provoditi vrlo stroge protuepidemijske politike da bi smanjile preopterećenja svojih bolničkih sustava i izbjegle prekobrojna umiranja. Austrijska vlada u petak je najavila obavezu cijepljenja za sve svoje odrasle građane počevši od veljače naredne godine.

Prema službenim podacima austrijska sedmodnevna incidencija (1458,51/milijun građana) nešto je viša nego u Hrvatskoj (1127,62/M), ali realno epidemiološka situacija daleko je lošija u Hrvatskoj nego u Austriji. U Hrvatskoj udio pozitivnih testova je 43,4 posto, u Austriji 2,8 posto, u Hrvatskoj je u proteklih 30 dana umrlo 314,6 osoba na milijun stanovnika, a u Austriji četiri puta manje: 83,4/M, u Austriji je u ovome tjednu bilo gotovo tri puta manje hospitaliziranih na milijun stanovnika nego u Hrvatskoj, a udio potpuno cijepljenih u ukupnome stanovništvu je 65 posto prema hrvatskih mizernih 46 posto.

Austrija od ponedjeljka uvodi i trotjedni nacionalni lockdown u nadi da će do početka sezone skijanja i božićnih i novogodišnjih praznika dovesti epidemiju pod kakvu takvu kontrolu. Ova usporedba ukazuje i na potpunu oprečnost protuepidemijskih politika austrijske i hrvatske vlade, i ako u Hrvatskoj odavno nema nikakvoga apetita za bilo kakva ozbiljnija ograničenja okupljanja i druženja ili ometanja svakodnevnih radnih i ostalih radosti ipak bi i hrvatska vlada već sada trebala najaviti izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Što je sa zakonskom obvezom cijepljenja?

Ministar zdravstva Vili Beroš prvi put je još početkom srpnja javno spomenuo mogućnost uvođenja obaveznoga cijepljenja promjenom “jednoga članka” Zakona, ali nakon toga probnog balona izrečenoga na početku sezone kupanja i brojanja stranih gostiju nije bilo nekih značajnih aktivnosti na tu temu. Već i sama najava promjene Zakona značila bi i razvlaštenje Stožera jer bi se težište budućih protuepidemijskih mjera i politika napokon preselilo tamo gdje je i od samoga početka trebalo biti: u Vladu i Sabor.

Već sam jednom napisao da bi zakonska obaveza cijepljenja bila izglasana barem dvotrećinskom podrškom saborskih zastupnika i da bi se njoj protivile samo one političke grupacije čiji su se viđeniji predstavnici pojavili na subotnjem prosvjedu prestrašenih, frustriranih, marginaliziranih i sklonih teorijama zavjere. Naravno da je velika većina tih političkih licemjera cijepljena i naravno da je njihovo skupljanje političkih bodova pojavljivanjem na skupu gdje se cjepivo proglašava otrovom, a novinari fizički i verbalno napadaju školski primjer hipokrizije.

Potvrde su uvedene s dva mjeseca zakašnjenja

Hrvatska je uvela COVID potvrde s dva mjeseca zakašnjenja, ali ne zbog nekoliko budalastih javnih prosvjeda prepunih bizarnosti ili pak zavidnoga angažmana povelikoga broja cjelodnevnih Facebook eksperata subspecijaliziranih za zakulisne igre svjetskih moćnika, Hrvatska je zakasnila barem dva mjeseca jer premijer Plenković misli da je i vođenje protuepidemijskih politika samo još jedan europski “beauty contest” u nečinjenju.

Ali za razliku od drugih takvih natjecanja u ljepoti u ovom se nažalost na kraju broje umrli, a to je valjda više nego dovoljan razlog da Hrvatska što prije uvede zakonsku obavezu cijepljenja i na taj način barem pokuša spriječiti nove valove pandemije.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više