Politika & Kriminal

Austrijski kancelar: 'Idućeg tjedan vjerojatno ćemo naručiti milijun doza Sputnjika V'

Prije je rekao da Austrija neće koristiti Sputnjik bez odobrenja EMA-e, ali sad to više ne spominje

Austria's Chancellor Sebastian Kurz talks on the phone on the fourth day of an EU summit at the European Council building in Brussels, on July 20, 2020, as the leaders of the European Union hold their first face-to-face summit over a post-virus economic rescue plan. - The 27 EU leaders gather for another session of talks after three days and nights of prolonged wrangling failed to agree a 750-billion-euro ($860-billion) bundle of loans and grants to drag Europe out of the recession caused by the coronavirus pandemic (COVID-19). (Photo by STEPHANIE LECOCQ / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Austrija će idući tjedan vjerojatno naručiti milijun doza ruskog cjepiva protiv covida-19 Sputnjik V, rekao je u srijedu austrijski kancelar Sebastian Kurz, ne precizirajući hoće li pričekati odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA) prije njegova korištenja.

Konzervativac Kurz izložen je kritikama oporbenih stranka jer njegova vlada nije kupila onoliko cjepiva protiv koronavirusa koliko je mogla u sklopu zajedničke EU-ove nabave. Samo Mađarska i Slovačka naručile su rusko cjepivo, a samo ga Mađarska već koristi. Pitanje je toliko kontroverzno u Slovačkoj da je izazvalo političku krizu i ostavku premijera Igora Matoviča u utorak.

I Macron i Merkel razgovarali o Sputnjiku V

“Pri samome smo kraju i idući će tjedan Sputnjik vjerojatno biti naručen”, navodi Kurz u priopćenju. Prije je rekao da Austrija neće koristiti Sputnjik bez odobrenja EMA-e, ali u priopćenjima od utorka i srijede to se ne spominje. U travnju se očekuje isporuka 300.000 doza, u svibnju 500.000 doza i početkom lipnja 200.000, dodaje se u priopćenju.

Talijanska regija Kampanija potpisala je ugovor o kupnji ruskog cjepiva, ali tek nakon što ga EMA odobri. Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su o mogućoj suradnji u vezi cjepiva s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u zajedničkoj video konferenciji u utorak.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu