Politika & Kriminal

Austrijski kancelar, nakon skandala, raspustio vladu i najavio prijevremene izbore

Austrijski kancelar Sebastian Kurz obratio se javnosti nakon skandala sa snimkom vicekancelara Strachea

Austrijski kancelar Sebastian Kurz upravo je raspustio austrijsku vladu i najavio prijevremene izbore. Potez dolazi nakon što je sad već bivši vicekancelar Hanz-Christian Strache iz desno populističke Slobodarske stranke Austrije (FPOe), s kojom Austrijska naroda stranka (OeVP) tvori vladajuću koaliciju, danas dao ostavku. Strache je, naime, snimljen kako s kolegom nudi političke usluge u zamjenu za stranačke donacije, nakon čega je dao ostavku na sve funkcije.

Radi se o objavi video snimke na kojoj Strache, zajedno sa svojim stranačkim kolegom Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj ruskoj poduzetnici nudi političke usluge u zamjenu za stranačke donacije.

Očekuje se obraćanje predsjednika

Kurz je tijekom dana u nekoliko navrata odgađao termin obraćanja javnosti da bi na kraju konačni termin pao na 19,45 sati. Odmah nakon toga je objavljeno kako će se i predsjednikAustrije Alexandar van der Bellen u 20,35 sati obratiti austrijskoj javnosti. Analitičari su nagađali da je, s obzirom na to da predsjednik, a u iznimnim slučajevima i parlament, raspisuje nove izbore, već donesena odluka o raspuštanju koalicijske vlade i raspisivanju novih izbora.

Tijekom prijepodneva se špekuliralo oko toga hoće li Sebastian Kurz nastaviti suradnju s FPOe-om čije čelništvo je preuzeo bivši predsjednički kandidat Norbert Hofer. Međutim Kurz je nastavak suradnje s tom strankom uvjetovao povlačenjem svih ministara FPOe-a, što je stranka odbila.

Strache tračao i Hrvatsku

Njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung, koji je zajedno s njemačkim tjednikom Der Spiegelom prvi objavio snimke s Ibize, objavio je i kako je Strache u razgovoru navodnu rusku poduzetnicu koja se predstavljala kao nećakinja jednog oligarha, odvratio od ulaganja u Hrvatsku i Srbiju.

On je, kako se čuje na snimci, kazao: “Hrvatska je jedno sr*nje, jedno sr*nje“, rekao je Strache ne ulazeći u pojedinosti. Odvratio je sugovornicu i od ulaganja u Srbiju jer su tamo, rekao je, njegovim austrijskim prijateljima htjeli oduzeti poduzeća. Strache i FPOe su u prošlosti njegovali prisne odnose s čelnikom bosanskih Srba Miloradom Dodikom.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu