Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Austrijski kancelar odbio komentirati protivljenje svog ministra proširenju Schengena

Austrija se dosad nije protivila ulasku Hrvatske u šengenski prostor

Austrian Chancellor Karl Nehammer attends a press conference with the Serbian President and the Hungarian Prime Minister in Budapest on October 03, 2022 after their meeting on the margins of an immigration summit. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
FOTO: AFP

Ured austrijskog kancelara Karla Nehammera (Narodnjačka stranka Austrije ÖVP) odbio je u subotu komentirati izjavu ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera (ÖVP) koji se usprotivio proširenju šengenskog prostora na Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku.

“Ne može funkcionirati proširenje jednog sustava koji sam ne funkcionira. Zato je moj stav s pozicije ministra unutarnjih poslova i osobe koja je zadužena za sigurnost, i iz sadašnje perspektive, jasno ‘ne’ proširenju šengena”, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner za javni servis ORF. a prenosi ministarstvo unutarnjih poslova Austrije na svojim stranicama.

Ministar Karner je objasnio kako je od 100.000 ilegalnih migranata koliko je ove godine zabilježeno u Austriji, 75.000 prošlo kroz neku od zemalja Europske unije bez da su ih vlasti tih zemalja registrirale.

Sastanak europskih ministara

Ministarstvo je priopćilo da se Karner “izborio” za sastanak ministara unutarnjih poslova zemalja EU-a sljedećeg tjedna na kojem bi glavna tema bila migracija na zapadnom Balkanu. Još jedan sastanak na istu temu bi trebao biti održan početkom prosinca.

Karner je još jednom stao u obranu zadržavanja pograničnih kontrola prema Austriji i Mađarskoj te je rekao da mnoge zemlje EU-a već dulje vrijeme provode ovakve kontrole. “U trenutnoj situaciji bilo bi pogrešno ukidati pogranične kontrole”, ustvrdio je.

Kancelar dolazi u Hrvatsku

Hrvatska je ispunila uvjete za ulazak u šengenski prostor i dobila zeleno svjetlo Europske komisije i Europskog parlamenta. Konačnu odluku donijet će Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove koje se sastaje 8. i 9. prosinca u Bruxellesu. Češko predsjedništvo je pripremilo dva nacrta odluke, jedan za Hrvatsku, a jedan za Bugarsku i Rumunjsku.

To otvara mogućnost da samo Hrvatska uđe u šengen, s obzirom da su u nizozemskom i švedskom parlamentu izrazili protivljenje primanju Bugarske i Rumunjske. Odluku donose države članice EU-a, koje su istodobno članice šengenskog prostora, njih 22. Za odluku je potreban konsenzus.

Austrija se dosad nije protivila ulasku Hrvatske u šengenski prostor. Novinska agencija APA izvijestila je u subotu da kancelar Nehammer u srijedu putuje u radni posjet Hrvatskoj.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više