Politika & Kriminal

Autor Cijepise žali se po medijima da je slabo plaćen. Ministarstvo mu od 2018. isplatilo 14 milijuna kuna

Vinko Kujundžić potvrdio je Telegramove navode, njegova tvrtka radila je problematični Cijepise. No kaže da on, iako je autor weba, nije kriv za kaos

Telegram je danas objavio informaciju koju je Vlada skrivala dva mjeseca: problematični Cijepise radila je tvrtka Cuspis kojoj ministarstvo zdravstva posljednjih godina isplaćuje milijune.

Ministarstvo nam, unatoč brojnim upitima, nije htjelo odgovoriti tko stoji iza stranice s kojom su građani iznimno nezadovoljni, no onda smo otkrili sami: autorima je slučajno u kodu ostao potpis. Tako smo doznali da je web stranicu radila tvrtka Cuspis, u vlasništvu Vinka Kojundžića, čovjeka koji je u fokus javnosti došao nakon što je uhvaćen kako na press konferenciji pasionirano fotografira ministra Beroša.

Potvrdio Telegramove navode

Nakon objave Telegramovog teksta, gospodin Kojundžić istupio je na Indexu i u Slobodnoj Dalmaciji gdje je potvrdio Telegramovu informaciju koju je ministar Beroš uporno prikrivao: njegova tvrtka radila je web stranicu Cijepise.

Prije objave prvog članka, Telegram se još u srijedu obratio i njemu, s izričitim pitanjem je li radio stranicu Cijepise. Umjesto odgovora, gospodin Kojundžić poslao nam je sličan odgovor kakav smo dobivali od Ministarstva, bez izričite potvrde da je radio spornu stranicu. Tek nakon što smo objavili zaboravljeni dokaz, Kojundžić je priznao autorstvo i potvrdio navode Telegrama.

‘Nismo dobili tražene odgovore’

U današnjem razgovoru s novinarima, kazao je kako je laž da je, citiramo, “njegova tvrtka primila basnoslovan iznos viši od 4 milijuna kuna koliko se pisalo”. Telegram međutim nije objavio tu informaciju.

Dapače, obrazlažući kako je ministarstvo netransparentno oko cijelog projekta, napisali smo da puna dva mjeseca ne možemo dobiti detaljne informacije te kako su nam otkrili samo ukupnu cijenu prilagodbe kompletnog informacijskog sustava za cijepljenje protiv Covida 19.

“Nismo dobili odgovor na pitanja što je točno tvrtka Cuspis odradila u ovom projektu, po kojoj cijeni i koje su im bile reference”, objavili smo u tekstu Jasmina Klarića.

Prihodi mu narasli 207 posto

U medijskim istupima nakon Telegramovog otkrića, gospodin Kojundžić malo se požalio na iznos koji je primio. Kazao je kako je njegova tvrtka za izradu web stranice dobila 196.000 kuna te kako, citiramo, “oni programiraju najviše novih stvari, a najslabije su plaćeni”.

Prihodi koje tvrtka Cuspis ostvaruje od ministarstva zdravstva, međutim, ne djeluju tako slabo. Lani je Kojundžićevoj kompaniji isplaćeno skoro 3 milijuna kuna, a krajem prošle godine, ugovoreno je još 5,5 milijuna kuna za naredne mjesece, preko natječaja javne nabave.

Cusip je pritom naglo počeo bujati. U prve dvije godine otkako je Vili Beroš došao u ministarstvo, prvo kao pomoćnik ministra, prihodi Kojundžićeve tvrtke narasli su za 207 posto. Ukupno mu je, od 2018. do danas, isplaćeno 14 milijuna kuna.

Iskliznuće u teorije zavjere

Otkako je lansirana, stranica Cijepise izaziva bijes građana zbog brojnih, amaterskih problema o kojima su izvještavali mnogi mediji. No, zanimljivo, iako je priznao autorstvo, gospodin Kojundžić za Slobodnu Dalmaciju kaže kako nije kriv za probleme, jer “nije bio zadužen za mailove”. Međutim, u specifikaciji projekta koju smo ranije dobili od Ministarstva izričito stoji: “programiranje odgovora na mail za prijave” te “e-mail obavijesti o mjestu i terminu cijepljenja s potvrdom građana”.

U istupu za Dnevnik.hr, pak, iskliznuo je u teorije zavjere. Ovo je točan citat: “Cijela ova dirigirana hajka dolazi iz točno određenih krugova kojima smeta izrada novih funkcionalnosti programskih rješenja u relativno kratkom roku za male iznose. Diramo u nečije poslovne interese i sada se osjećaju ugroženo. Taj točno određeni prodavač magle se sad osjeća ugroženo i pokušava iz sjene manipulirati događajima i maknuti me”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu