Politika & Kriminal

Bačić je danas izjavio da su HDZ i Vlada 'stjegonoše borbe protiv korupcije'. Da, dobro ste pročitali

Stjegonoše će, jasno, odbiti zahtjev oporbe za istražnim povjerenstvom zbog curenja istraga

Branko Bačić
FOTO: Sandro Lendler

Radi li se o “podrugljivoj i zlobnoj ironiji”, kako sarkazam definira Hrvatski jezični portal ili o dosta radikalnoj upotrebi maksime “Vjerujete li vi meni ili svojim očima”, možda je u ovom trenutku manje bitno. Jer, današnja izjava predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića o tome kako su oni “stjegonoše borbe protiv korupcije” bez ikakve sumnje je zaslužila ući u anale hrvatske političke misli – kao jedna od najnevjerojatnijih koja se mogla ikad čuti.

I to nije sve – Bačić je tu izjavu dao objašnjavajući kako HDZ neće prihvatiti formiranje saborskog istražnog povjerenstva koje bi trebalo ispitati curenje informacija iz tajnih istraga i eventualni utjecaj vlasti na rad istražnih tijela. Oni su, ukratko, stjegonoše borbe protiv korupcije i nema se tu što preispitivati.

Stranka pred sudom

Ili, riječima samog predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a: “Naši ustavnopravni stručnjaci i poznavatelji kaznenog i procesnog prava raspravljaju o odluci o osnivanju istražnog povjerenstva i koliko ja imam informacija, HDZ će vrlo vjerojatno odbiti tu odluku. Ne zato što to ne bismo htjeli, dapače, jer znate da su HDZ i ova Vlada stjegonoše u borbi protiv korupcije”.

HDZ je, inače, jedina politička stranka kojoj se u Hrvatskoj sudi zbog korupcije. Optužnica je tereti da je u aferi Fimi media pribavila nepripadajuću imovinsku korist u iznosu od 24,2 milijuna kuna. Bivši predsjednik stranke koja je stjegonoša borbe protiv korupcije, Ivo Sanader je, pak, zbog korupcije trenutno odslužuje višegodišnju zatvorsku kaznu.

Sve je dobro

Vlada koju Bačić iz HDZ ističe kao onu koja maše zastavom borbe protiv korupcije je ona koja ima istog premijera i većinu ministara koji su dočekali kraj mandata prošle Vlade. One koja je ostala bez više od pola ministara, od kojih je dobar dio otišao zbog sumnji na – korupciju. Koju je svojim glasom podržao saborski zastupnik i gradonačelnik na privremenom boravku u Remetincu. A njegovom zamjeniku je već otkrivena serija sumnjivih poslova radi kojih mu premijer Andrej Plenković na dnevnoj bazi ponavlja kako je dužan javnosti dati sve odgovore.

Tko onda, u tako jasnim okolnostima, uopće ima pravo posumnjati u to da su HDZ i Vlada stjegonoše borbe protiv korupcije? Ima li uopće smisla formirati kojekakva istražna povjerenstva koja bi se bavila tako svetogrdnim pitanjima? Naravno da nema. I da je sve dobro.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu