Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Bačić poručuje: 'Vladajuća većina je složna da treba mijenjati zakon kako bi se ubrzao proces obnove'

Tema sastanka vladajuće koalicije bio je i izbor predsjednika Vrhovnog suda

FOTO: Screenshot/RTL

Uoči povratka zastupnika u saborske klupe nakon ljetne stanke na Markovom trgu se sastala vladajuća koalicija. Predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić nakon sastanka prvo je komentirao ostanak hrvatske obale u narančastoj zoni na korona karti ECDC-a. “Možemo očekivati da će i rujan biti na visokoj razini kad su u pitanju podaci o turističkom prometu”, rekao je Bačić, prenosi RTL.

Istaknuo je kako ih je ministar financija Zdravko Marić obavijestio o stanju i punjenju državnog proračuna te da su koalicijski partneri iskazali zadovoljstvo i podršku Vladi u daljnjim aktivnostima i održavanju daljnjeg rasta BDP-a.

Naglasio je kako je posebna pozornost na sastanku bila posvećena obnovi nakon potresa i u Zagrebu i na Banovini. “U raspravi smo utvrdili da smo jedinstveni u stavu kako je potrebno ići u određene izmjene zakona kako bi se riješile tri, možda i četiri postavke”, rekao je Bačić.

‘Mora se ubrzati proces obnove’

Bačić je napomenuo kako je jedna od tih postavki problem koji je u Hrvatskoj i inače izražen. “To je da nemamo razrađenu novu geodetsku izmjeru, nemamo još uvijek napravljenu zemljišnu knjigu, stanje nije ažurirano i događa se to da većina vlasnika oštećenih kuća ne može zadovoljiti kriterij jer nisu vlasnici. Izmjenom bi morali prevladati tu prepreku koja se odnosi na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kao pretpostavke ulaska u konstrukcijsku obnovu”, poručio je Bačić.

Drugu stvar koju će rješavati odnosila bi se na prebivalište koje je sporno na dan potresa i u Zagrebu i na Banovini, a treća je status nelegalnih objekata. “O tome moramo kroz zakon dati odgovor i još je tu mogućnost što s participacijom onih kojima se obnavljaju kuće, a nisu upisani kao zemljišno-knjižni vlasnici zbog čega u velikom dijelu šteka proces obnove”, naglasio je Bačić.

Rekao je kako Vlada s tim postavkama i nekoliko Zakona mora izići pred Sabor i pronaći način da se ubrza proces obnove.

‘Vlada će naći rješenje za prešutne minuse’

Napomenuo je kako su na koalicijskom sastanku raspravljali i o prešutnim prekoračenjima o čemu su ih izvijestili Marić i premijer Andrej Plenković.

“Pričekat ćemo izvješće Vlade o mogućim rješenjima kojima bi Vlada, kada utvrdi stalno stanje u tom segmentu, krenula u rješavanje i pokazala brigu prema potrošačima da se nađe rješenje koje ih ne bi oštetilo, ali bi postavilo određene granice kada je u pitanju kamatna stopa i mogućnost prekoračenja korištenja sredstava na računu”, rekao je Bačić.

‘Pričekat ćemo obrazloženje i raspravu s kandidatima’

Tema je bio i izbor predsjednika Vrhovnog suda, što će se naći na dnevnom redu Sabora u idućih mjesec dana. Napomenuo je da se Opća sjednica Vrhovnog suda danas očitovala o prijavljenim kandidatima. “Pričekat ćemo i obrazloženje, a isto tako vladajuća većina će pričekati i raspravu, intervju s kandidatima, koji su se prijavili za javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda koji će provesti nadležni saborski Odbor za pravosuđe”, rekao je Bačić.

Dodao je da će vladajuća većina donijeti svoj sud i stav nakon što će biti upoznati sa stavom Odbora i nakon što dobiju službeni prijedlog predsjednika Republike. Na pitanje koliko će na mišljenje vladajuće većine utjecati današnja odluka sudaca o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda.

“Nije oportuno niti politički korektno da vladajuća većina unaprijed izražava stav dok svim kandidatima ne bude omogućeno izjašnjavanje i rasprava”, rekao je Bačić.

‘Vidjet ćemo koji je kandidat najbolji’

Na tvrdnju novinara da kandidat može biti samo jedan i da mogu dići ruku ili ne samo za osobu koju predloži predsjednik Zoran Milanović, koji je već obznanio svog favorita suca Radovana Dobronića, Bačić je na to odgovorio:

“Zakon daje mogućnost da se omogući uvid u sve kandidate. Jasno je da je Ustavno i zakonsko pravo predsjednika predložiti kandidata za kojeg misli da je najbolji, ali ovim postupkom će se moći u javnosti vidjeti, kada se sučele saborskim zastupnicima i kandidatima, u stručnom smislu, koji je kandidat najbolji.”

Istaknuo je kako prema Zakonu i Ustavu mogu glasati samo o kandidatu kojeg predloži predsjednik. “Svjesni smo toga, ali želimo svima koji se osjećaju pozvanima i imaju program da se mogu javiti. Kada prođe proces koji je zakonom predviđen čut ćemo sve njih, ali ćemo glasati o kandidatu kojeg predloži predsjednik RH. Tako je i drugačije ne može biti”, poručio je Bačić.

‘Ovaj proces je demokratskiji i u duhu zakona’

“Mislim da je dobro da taj proces i predsjednika, u njegovoj ustavnoj ovlasti predlaganja kandidata, na određeni način, neću reći prisiljava, ali mu daje okvir da čuje što drugi kandidati imaju za reći”, naglasio je Bačić istaknuvši kako se ne želi izjašnjavati o bilo kojem kandidatu te da je javnost kroz ovaj proces sama mogla vidjeti dosadašnji rad svih kandidata i njihove programe.

Smatra i da se ne može reći je li bliže odabiru predsjednika Vrhovnog suda. “Kada je u pitanju gospođa Zlata Đurđević mi smo tada iz čisto formalnih razloga rekli da je kršila zakon, a da to predsjednik Vrhovnog suda ne smije i zato smo se očitovali o njoj prije nego je proces završio. U odnosu na prvi proces ovaj je demokratskiji i u duhu zakona”, ustvrdio je Bačić.

Na pitanje je li vladajuća većina već oformila stav o predsjednikovom kandidatu Dobroniću, Bačić je ponovio da se o njemu ne želi izjašnjavati.

O ZDS-u na jesen

Upitan je li razlog što pozdrav “za dom spremni”nije bio tema sastanka zato što nema suglasja o tome između HDZ-a i nacionalnih manjina, Bačić je rekao kako su već izjašnjavali o tom pokliču na sastancima vladajuće većine.

“Na jesen ćemo vidjeti hoće li doći konkretni prijedlog o tom izjašnjavanju. Držimo da je uporaba tog pokliča u hrvatskom pravnom sustavu zabranjena”, rekao je dodavši da će konačni stav vladajuće većine o tome donijeti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više