Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Bačić propitivanje ustavnosti odluke o obuci ukrajinskih vojnika ocijenio stajanjem na stranu Rusije

Jedino, kaže, razumije stav Hrvatskih suverenista

07.11.2022., Zagreb - Sjednica predsjednistva stranke HDZ-a dok je premijer Andrej Plenkovic na putu u Egiptu te ce se javiti video pozivom. Branko Bacic
   Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Saborski Klub HDZ-a prozvao je oporbu za “pokušaje izmotavanja”. Tvrde da oporba, govoreći da je odluka o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM) protuustavna, u rusko-ukrajinskom ratu staje na stranu Rusije.

„Očito je da oporba pokušavanjem izmotavanja kako je ovakav prijedlog protuustavan, staje na stranu Ruske Federacije, ne želeći se uključiti u jasnu, nedvosmislenu pomoć Hrvatske Ukrajini, koja je žrtva ruske agresije“, rekao je novinarima Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a.

Prihvatljivije mu ono što su napravili Hrvatski suverenisti

Bačić kaže kako bi mu bilo prihvatljivije da su političke stranke koje se „sakrivaju iza eventualne neustavnosti ovakve odluke“ jasno deklarirale, kao što su to učinili Hrvatski suverenisti. Suverenisti, naime, tvrde da bi prihvaćanje takve odluke praktično bilo “postavljanje mete na čelo Hrvatske” pa bi se ona dodatno nepotrebno izložila Ruskoj Federaciji.

„To je njihov legitiman stav, koji je za nas neprihvatljiv, ali je jasan i nije pokušaj sakrivanja iza neustavnosti“, ističe Bačić. Ustvrdio je kako je predložena odluka o EUMAM-u niža razina pružanja vojne pomoći Ukrajini, nakon što joj je Hrvatska isporučila oružje, a s druge strane predstavlja nastavak načelne i vjerodostojne politike solidarnosti s ugroženim ukrajinskim narodom.

Pitao žele li biti dio zapadne demokracije ili na strani Rusije

Dodaje kako se radi o odluci Vijeća ministara EU, koju su podržale gotovo sve članice Unije, a Hrvatska i Ukrajina su članice Partnerstva za mir, kao organizacije i saveza pridruženog NATO-u. “Prema tome, mislim da to ovdje nije sporno, već se radi isključivo o pokušaju da se zamagli želja oporbe da se ne uključi u vrlo jasnu i konkretnu pomoć Ukrajini”, rekao je predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika.

Poručio je kako je sada vrijeme da se predsjedniku Republike i oporbi postavi pitanje žele li biti dio zapadne demokracije ili u ovom presudnom trenutku za opstojnost Ukrajine žele biti na strani Rusije i Putina. “Do ovoga nije trebalo doći, trebalo je podržati odluku, a ne se kukavički sakrivati iza zakonitosti nakon što je Sabor u zadnjih deset godina odlučivao o 44 odluke sličnog sadržaja i gotovo identičnog merituma”, kazao je.

‘Vrata za razgovore su otvorena, ovdje nema mjesta taštinama’

„Vjerodostojan zastupnik bi i 45. put postupio isto, pogotovo u važnom, presudnom trenutku za Ukrajinu, Europu i svijet“, naglasio je Bačić i ustvrdio kako je potpuno poštivan Ustav, članci 7. te stavci 3. i 5. tog članka. Vjeruje da će se do glasovanja o odluci stavovi ipak promijeniti, kao što su se promijenili i u slučaju blokade ulaska Švedske i Finske u NATO.

“Vrata za razgovore su otvorena, ovdje nema mjesta taštinama, nego isključivo političkom interesu Hrvatske da bude na pravoj strani povijesti”, poručio je svima koji oklijevaju oko prihvaćanja te odluke. Bačić je pritom naglasio kako mu je gotovo nezamislivo da bi Hrvatska bila jedina država koja ne bi provela odluku Europskog vijeća.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više