Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Bakić napao Faktograf i pozvao pratitelje da tuže portal. Redakcija počela dobivati prijetnje smrću

Podršku Faktografu izrazili su HND i SNH i pozvali hitnu reakciju nadležnih

Zagreb: Održana prva konferencija za medije Googlea u Hrvatskoj 22.11.2018., Zagreb - Prva konferencija za medije Googlea u Hrvatskoj i predstavljanje donacije Googleove zaklade IRIM-u. Nenad Bakic. 
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Redakciji portala Faktograf.hr stižu prijetnje fizičkim nasiljem, ali i smrću nakon što je prije tri dana poduzetnik Nenad Bakić pozvao na javni linč portala za provjeravanje činjenica. U objavama na Facebooku 10. i 11. prosinca Bakić je svoje pratitelje pozvao na masovno podnošenje sudskih tužbi protiv Faktografa.

Iz Faktografa su poručili da ih je Bakić u svojim objavama lažno optuživao. “Pridodao je javni poziv na masovno podnošenje neutemeljenih sudskih tužbi protiv Faktografa, računajući valjda da će nas vršenjem takvog pritiska zastrašiti i obeshrabriti u obavljanju svog posla”, objavili su iz Faktografa, pa u nastavku članka dekonstruirali netočno objave o njihovom portalu koje je Bakić objavio na Facebooku.

“Redakciji Faktografa je već stiglo više prijetnji evidentno inspiriranih Bakićevim neutemeljenim prozivkama, a ne sumnjamo da će ih biti i još. Ako svo to verbalno nasilje u budućnosti potakne i fizičko nasilje nad članicama i članovima redakcije Faktografa, najodgovorniji za to će biti upravo oni koji protiv nas vode činjenično neutemeljenu hajku”, objavio je Faktograf.

HND i SNH traže reakciju nadležnih

Podršku Faktografu izrazile su krovne novinarske organizacije u Hrvatskoj – Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH). “Od nadležnih zahtijevamo hitnu reakciju kako bi se odmah zaustavili ovi sramotni i opasni nasrtaji na naše kolegice i kolege”, stoji u zajedničkoj objavi koju potpisuju šef HND-a Hrvoje Zovko i čelnica SNH-a Maja Sever.

HND i SNH navode kako je Bakić u svojim objavama 10. i 11. prosinca grubo napao Faktograf s nizom neistinitih tvrdnji, a da je pozivom na masovno podnošenje tužbi protiv portala pokrenuo: “upravo ono protiv čega se naše organizacije već godinama bore – organizirani pritisak na medije koji profesionalno i objektivno izvještavaju kako bi ih se zastrašilo te im se otežao, pa i onemogućio rad”.

Navode dio Bakićeve objave. “Mislim da svi kojima se ovako narušavaju Ustavna prava mogu tužiti Faktograf po članku 127. Kaznenog zakona – ja hoću. Faktograf možda misli da ‘običan mali čovjek’ neće imati resursa (znanje, novac…) da ih tuži za takvo gaženje njihovih prava, možda su u pravu. Mene zanima da li bi bilo legalno da se formira neki fond iz kojeg bi se financirale takve tužbe? Ne bi trebalo biti jako komplicirano – šablonske tužbe za istu temu?”, napisao je Bakić.

‘Tužbe protiv medija su grubi pokušaji cenzure’

“Poduzetnik poziva na organizirani pritisak na jedan medij upravo na način na koji se SLAPP tužbama pokušavaju ušutkati kritički mediji. Tužbe protiv novinara i medija predstavljaju, naime, financijsko opterećenje te grubi pokušaj cenzure, što je protivno Ustavu. Praksa također pokazuje i da ovakvo huškanje protiv novinara i medija nerijetko dovodi do fatalnih posljedica”, poručili su iz krovnih novinarskih organizacija.

Iz Faktografa su također komentirali Bakićev poziv na tužbe protiv njih. “Bakić, naravno, ima pravo podnijeti prijavu protiv Faktografa. Svatko ima pravo podnijeti prijavu protiv bilo koga (imajući pritom na umu da je lažno prijavljivanje kaznenog djela također kazneno djelo). Bakićeva prijava će, ako ikad bude podnesena, ionako nužno biti odbačena jer nema utemeljenje. Izvjesno je da to zna i sam Bakić, tj. da svrha njegove objave nije bila najavljivanje svrhovite pravne bitke protiv Faktografa, već pokušaj vršenja pritiska na rad jednog nezavisnog medija”, poručili su.

HND i SNH su još naglasili kako su, prema anketi HND-a, u Hrvatskoj u 2021. godini aktualne bile najmanje 924 tužbe protiv novinara i medija te da je Hrvatska na vrhu ljestvice po broju SLAPP tužbi.

Reagirao Bakić

Na tvrdnje Faktografa te HND-a i SNH-a reagirao je Bakić. “Neistina je da itko može prijetiti Faktografu, pa tako i navodno njegovim zaposlenicima smrću, zbog mojih prozivki na njihov rad. One su takve naravi, da samo opisuju kako oni rade, te time ne mogu proizvesti učinak prijetnje, odnosno ako su prijetnje i stigle, ljudi su inspirirani njihovim radom. Moje navodne prijetnje se sastoje u najavi tužbe, te pozivu i drugima da ponesu tužbe ako se smatraju oštećenima, isključivo zakonitim putem. Naglašavam da ne podržavam nikakve prijetnje”, kazao je Bakić.

“Nije istina da se spremam ‘financirati hajku protiv Faktografa’, odnosno naveo sam da ću podnijeti tužbu, a u našem demokratskom društvu se tužba ne smatra ‘hajkom’, upravo obratno”, dodao je Bakić. Ustvrdio je kako će sud utvrditi jesu li njegove optužbe protiv Faktografa neutemeljene. “One se sastoje u tome da Faktograf iz pera svojih autora prosuđuje koje su objave istinite, a koje lažne, te navodne lažne tako označava na Facebooku, pa onda ljudima koji dijele objave ili onima koji ih pišu, tako smanjuje doseg. Kako je Facebook najznačajnija medijska platforma u Hrvatskoj, to se prema mom tumačenje protivi članku 127 Kaznenog zakona”, rekao je Bakić.

Poslao nam je i svoju originalnu objavu o Faktografu koju možete vidjeti ovdje.

Tvrdi da se radi o “kaskadnom i proračunatom napadu od strane osoba bliskih Faktografu”, pa optužuje predsjednicu SNH-a Maju Sever da je pokrenula “harangu” protiv njega. “Kad je bila suočena s izrazivo negativnim komentarima na svom vlastitom zidu, slični difamacijski tektovi su osvanuli na zidovima SNH i HND”, poručio je Bakić.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više