Politika & Kriminal

Baldwina snimili nakon što je ispitan u šerifovom uredu, potpuno je slomljen zbog smrti mlade snimateljice

Na društvenim mrežama nižu se reakcije iz Hollywooda, javila se i obitelj Brandona Leeja koji je također poginuo na setu

Alec Baldwin ispalio je metak iz pištolja, filmskog rekvizita, na snimanju filma Rust u Novom Meksiku i ubio 42-godišnju direktoricu fotografije Halynu Hutchins te ranio 48-godišnjeg redatelja Joela Souzu. Vijest o tome potvrdio je Šerifov ured u Santa Feu, okrugu gdje je postavljen filmski set, a produkcija je nakon tragedije objavila kako na neodređeno vrijeme zaustavlja daljnje snimanje filma te da će biti na raspolaganju istražiteljima kako bi se rasvijetlile sve okolnosti događaja.

Podsjetimo, Hutchins je odmah nakon tragedije helikopterom prevezena u bolnicu, no ondje su liječnici tek mogli konstatirati njezinu smrt. Američki mediji su objavili da je ranjeni 48-godišnji redatelj prebačen u bolnicu ambulantnim kolima te se ondje nalazi na Intenzivnoj njezi. No britansko-američka glumica Frances Fisher (69) na Twitteru je napisala da joj je redatelj Souza potvrdio da je napustio bolnicu.

Pojavile se i prve fotografije Baldwina

U međuvremenu Baldwin je ispitan i pušten, a službenik Šerifovog odjela je izjavio za Deadline kako nitko zasad nije uhićen niti su podignute ikakve optužnice.

U javnosti su se pojavile i prve fotografije slomljenog Baldwina nakon tragedije na filmskom setu, a dijeli se i posljednja objava 42-godišnje snimateljice na Instagramu na kojoj se može vidjeti kako jaše konja na snimanju filma Rust. “Jedna od prednosti snimanja vesterna je da možete jahati konje na slobodan dan”, napisala je.

 

Reakcije na tragediju

Nakon tragedije na društvenim mrežama javili su se Hutchinsini prijatelji, ali i brojne poznate osobe iz svijeta Hollywoda. Među njima i obitelj Brandona Leeja, sina Brucea Leeja koji je 1993. slučajno ustrijeljen i ubijen na snimanju filma Vrana. I tada je došlo do slučajnog ispaljivanja hica iz pištolja.

“Naša srca su uz obitelj Halyne Hutchins i Joela Souze i svih uključenih u incident na setu Rusta. Nitko nikada ne smije biti ubijen pištoljem na filmskom setu. Točka”, objavili su na Brendonovom Twitter profilu, koji u njegovo ime i dalje održava njegova sestra.

I druge slavne osobe iz Hollywooda izrazile su sućut obitelji Hutchins, te iskazali potporu obitelji ranjenog Joela Suoze. Među njima su i glumica Patricia Arquette, njena kolegica Elizabeth Tulloch, glumac i redatelj James Gunn, producent i redatelj Mike Flanagan.

Kako pištolj rekvizit može ubiti čovjeka?

Na društvenim mrežama, ali i u medijima je postavljeno i pitanje kako se tragedija mogla dogoditi odnosno kako pištolj rekvizit s ćorcima može ubiti čovjeka. Pojasnili su to na Yahoo News. Tako navode kako se pištolj rekvizit može odnositi i na pravi pištolj koji se koristi kao rekvizit na snimanju radi uvjerljivosti.

“Ćorak” je pak streljivo koje se sastoji od čahure, pogonskog materijala (najčešće baruta) u čahuri, inicijalne kapisle na dnu čahure i samog projektila. Gotovo je identičan metku, osim što ne sadrži olovni projektil već je vrh ćorka u pravilu zapečaćen voskom ili nekim drugim materijalom koji sprječava ispadanje baruta iz čahure. Tako kada se kada se povuče okidač dobije učinak gotovo identičan ispaljivanju pravog metka, no ćorak ne sadrži komad olova koji nadzvučnom brzinom izlijeće iz cijevi.

Iako nema olova, ćorak i dalje može biti opasan jer iz cijevi pištolja u kojem se nalazi i dalje izlijeće plin zagrijan na izuzetno visoku temperaturu, zbog čega su svi oni koji su u neposrednoj blizini u opasnosti. Uz vrući plin upitan je materijal kojim je začepljen barut u ćorcima, jer on iako naoko bezopasan može biti opasan zbog brzine kojom je izbačen iz cijevi. Zbog toga stručnjaci upozoravaju da oni koji upravljaju takvim stvarima moraju za to biti obučeni.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu