Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ban Toskić: 'U idućih pet godina pola Hrvatske ostat će bez obiteljskog liječnika'

Najavljena reforma zdravstva, tvrdi, odvija se bez njihova znanja i sudjelovanja

FOTO: Screenshot HRT

U Šibeniku se održava 13. kongres Koordinacije hrvatske obiteljske medicine ‘Obiteljski doktori – Eksperti potpuno drugačiji od drugih’, a predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić tom je prigodom dala izjavu za HRT. Kazala je kako su obiteljski liječnici jedini koji kontinuirano prate svoje pacijente od rođenja do smrti. “Starimo zajedno s našim pacijentima i duboko poznajemo njihovu zajednicu i okruženje”, rekla je.

Osvrnula se na najavljenu reformu zdravstva ministra Vilija Beroša, rekavši da “nisu zadovoljni načinom na koji reforma ide”.

“Radna skupina za izradu novog zakona održala je samo četiri online sastanka, sve je zastalo prije prije dva mjeseca. Odvija se bez našeg znanja i sudjelovanja”, dodala je. Kaže kako o svemu svakodnevno slušaju iz medija i “uopće ne znaju što im se sprema”, a njihovi se prijedlozi, tvrdi, ne uvažavaju.

‘Situacija katastrofalna’

Kazala je kako je situacija u obiteljskoj medicini “katastrofalna”. Iznijela je podatak da je od 2200 ordinacija, njih više od stotinu prazno, bez liječnika. Također, tvrdi, više od 750 liječnika je starije od 60 godina, a pri tome ih 190 ima više od 65 godina.

“Naše projekcije su da će u idućih pet godina pola Hrvatske ostati bez obiteljskog liječnika, liječnika prvog kontakta. U ovom trenutku ne vidimo da se događa išta što bi nam ulijevalo optimizam”, upozorila je Ban Toskić.

Za komunikaciju s ministrom kazala je kako se odvija “uglavnom putem medija”. Naglasila je kako su službenim putem uputili mnoge dopise i prijedloge, ali nikakav odgovor nisu dobili. Također, kazala je, njihove primjedbe u e-savjetovanju povodom izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti nisu uvažene. Naglasila je kako su otvoreni za suradnju, ali da to ovisi isključivo o institucijama.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više