Politika & Kriminal

Bandić: ‘Građani su krivi, prije potresa su zapustili svoju imovinu’. A tko je kriv za gradske škole?

Plenković i Bandić danas su dogovorili plan za saniranje štete od potresa u Zagrebu

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu sastao s Milanom Bandićem kako bi dogovorili plan za saniranje posljedica potresa koji je pogodio Zagreb. Nakon sastanka Plenković je rekao da su dogovorili tri točke aktivnosti.

“Prva se odnosi na nastavak osiguravanja sigurnosti građana, što znači da će Vlada poduprijeti sve što se radi od strane Grada kako bi se osigurali rizični dimnjaci i zgrade koje prijete urušavanjem”, kazao je Plenković i dodao kako će u aktivnostima procjene šteta angažirati stručnjake koji su dosad volonterski radili na procjeni šteta.

Kazao je i kako kreću s izradom posebnog zakona da bi se sanirale posljedice potresa u Zagrebu. Sagledat će, kaže, izvore financiranja na razini Grada, Vlade, ali i na razini Europske unije.

Odakle će se sanirati šteta nastala od potresa?

Grad Zagreb i njegovu okolicu pogodila su prije tjedan dana dva potresa jakosti 5,5 i 5,0 po Richteru te više od 90 manjih, pri čemu je oštećeno više od 26 tisuća građevina, među kojima i brojni spomenici kulture, sakralni objekti te kulturne i obrazovne institucije.

Na pitanje iz kojih će se izvora financirati obnova, Plenković je još jednom ponovio kako će sve biti razriješeno novim zakonom, ali da razmatraju opcije financiranja iz Grada, državnog proračuna te iz sredstava Europske unije.

Grad će obnoviti svoju imovinu, ali ne privatnu

Bandić je kazao kako će Grad obnoviti svoju imovinu, a država svoj dio kada su u pitanju kulturne i druge institucije. Kad je riječ o privatnoj imovini, kazao je da će privatne osobe to morati učiniti same po postojećim zakonima i na temelju osiguranja, ili na temelju novog zakona koji će izraditi.

Na pitanje o samoj procjeni štete, Plenković je kazao kako procjene još uvijek nema i da se s iznosima ne može spekulirati.

Bez konkretnog odgovora, samo napad na novinare

Na inzistiranje novinara da odgovori zašto se nije ulagalo u imovinu u središtu grada, gradonačelnik je napao novinare odgovorivši da je sve jasno rekao i da su oni nešto pobrkali. Jednom od novinara je potom kazao: “Vama nema pomoći”.

“Ovaj će proces trajati i deset godina. Razlog zbog kojeg se to dogodilo je zbog neulaganja u vlastitu imovinu. Privatna imovina je svaka zgrada u Gornjem i Donjem gradu. Ljudi nisu ulagali u svoju imovinu. Pomoći ćemo koliko budemo mogli. Malo imamo slobodnih gradskih stanova, ali razmišljam što ćemo šest mjeseci unaprijed”, dodao je Bandić.

Nove mjere zbog korone gotova do kraja tjedna

Na pitanje o gospodarskim mjerama vezanim uz koronavirus, premijer je kazao kako je Vlada reagirala vrlo brzo te da mnoge imaju dobar odjek. Na drugom paketu mjera se, rekao je, radi te bi trebale biti gotove do kraja tjedna kada će se pojaviti na sjednici Vlade.

“Neće biti nikakvog gospodarskog stožera po uzoru na Stožer civilne zaštite”, dodao je Plenković i rekao kako će kroz savjete angažirati stručnjake te da će konačne odluke donositi Vlada.

“Sve ono što radimo, radi ne samo Vlada nego i HNB. Mi ćemo poštujući neovisnost institucija koorodinirati mjere. Želimo da se osigura likvidnost. Snaći ćemo se i na domaćem tržištu i međunarodnom. Ići ćemo na sve moguće izvore koji su nam u ovoj mogućnosti dostupni”, poručio je premijer.

Tko će sanirati škole koje su se urušile u potresu?

Novinari su nastavili ispitivati zašto se nije ulagalo u škole te hoće li izlaziti u susret vlasnicima automobila koji su uništeni i slično. “Vi se samo došaptavajte. Sve sam odgovorio”, rekao je Bandić i nastavio pričati kako je on ulagao u škole više nego svi gradonačelnici prije njega.

“Škole u Gornjem i Donjem gradu su građene prije sto godina. U 200 vrtića nije se dogodilo ništa, u staračkim domovima ništa, za jedan dio škola ćemo izaći s podacima pa ćete vidjeti. Budimo objektivni, u sklopu postojećeg zakona imamo malo manevarskog prostora. Bez izmjena zakona o gradnji i zaštiti kulturnih dobara nećemo ništa napraviti. Zbog toga to nismo mogli ni ranije”, pravdao se Bandić.

Gradonačelnik je također kazao kako su plaće u Gradu ovaj mjesec sigurne, ali da ne znaju što će biti za svibanj.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu