Bandić i Plenković jutros su fino položili kamen temeljac pa sad može početi gradnja Spomenika domovini

Spomenik po idejnom rješenju Nenada Fabijanića koštat će 34.7 milijuna kuna

ZADNJA IZMJENA: ruj 23, 2019
Foto: PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski položio kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovini. Na obilježavanje početka radova stigli su i premijer Andrej Plenković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar obrane Damir Krstičević i general Mladen Markač. Kako pišu Vijesti.hr, Bandić se je na samom dolasku Plenkovića pozdravio riječima “Dobro jutro, šefe!”.

“Ovo će biti spomenik za cijelu povijest, mjesto hrvatskog identiteta, temeljen na patnji. Bit će ovo nova gradska vrata. Spomenik je ovo koji će svakom promatraču predočiti naše vrijednosti, tradicije, običaje i kulturu, poticat će emocije i sjećati na čast ratnika i žrtvu koju smo morali podnijeti kako bismo imali samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Svrha spomenika je predstavljanje naše povijesti koje se svi trebamo sjećati”, objasnio je Bandić zašto gradi ova spomenik.

Koštat će 34,7 milijuna i gradit će ga Bandićev kum

Spomenik domovini radit će se prema idejnom rješenju Nenada Fabijanića i koštat će 34,7 milijuna kuna. Mediji su nedavno pisali kako će ga graditi i tvrtka Bandićevog kuma.

Naime, tvrtka Tigra, u vlasništvu Milana Penave, zajedno s tvrtkom Vodotehnika pobijedila je na ponovljenom natječaju za izgradnju Spomenika domovini. Dvije tvrtke iznijele su ponudu da će spomenik izgraditi za 34,7 milijuna kuna, što je nešto više od 30 milijuna na koliko je Grad procijenio vrijednost posla.

Cijenu projekta Bandić je objasnio složenošću i posebnim materijalima koji će biti upotrijebljeni u gradnji. Jedan dio Spomenika domovini bit će izgrađen od staklenih opeka koje su dizajnirane u češkoj majstorskoj radionici. Drugi objekt je kameni monolit od tri metra, dok je treći element portal dug trideset metara od posebnog polimernog materijala koji će biti dovezen iz Nizozemske.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program