Bandić ima novi problem. Sud u Strasbourgu upravo je prihvatio tužbu zbog smetlišta Jakuševec

Obitelj Turković tvrdi da im otpad ugrožava pravo na obiteljski život

ZADNJA IZMJENA: lis. 4, 2016
Foto: Marko Prpić /PIXSELL

Obitelj Turković, koja živi nedaleko zagrebačkog odlagališta otpada Jakuševec, uspjela se probiti do Europskog suda za ljudska prava. Njihova je tužba, kako je potvrđeno sa suda u Strasbourgu, nedavno uvrštena u proceduru kao prioritetna. Tako će najviše europsko sudsko tijelo koje razmatra poštivanje ljudskih prava analizirati ovaj ozbiljan problem Grada Zagreba.

Odlagalište Jakuševec prošli je tjedan od nadležnog ministarstva dobilo novo rješenje za rad, iako je raniju dozvolu zbog činjenice da se nalazi preblizu kućama poništio Upravni sud u Zagrebu o čemu je Telegram prvi izvjestio. Sud je dao rok od 60 dana za donošenje novog rješenja ili odluke o zatvaranju odlagališta zagrebačkog otpada.

Udaljenost odlagališta od kuća nije važna?

U novom rješenju Ministarstvo tvrdi kako je udaljenost od kuća nebitna, odnosno kako se europski propis koji određuje da odlagalište mora biti udaljeno najmanje 500 metara, ne mora primjenjivati na Jakuševec.

Zorica, Ivana, Kristian, Damir, Daniel, Luka, Marinela i Melita Turković u međuvremenu su podigli tužbu u Strasbourgu. Odlučili su se na taj potez nakon što ni jedno domaće tijelo – ni policija ni tužiteljstvo ni Ministarstvo zaštite okoliša ni Ministarstvo poljoprivrede – nije imalo sluha za njihov problem. Nisu im ni odgovorili na prijave.

Nemar kumovao širenju Jakuševca

Obitelj Turković u tužbi europskim sucima opisuje kako je odlagalište otpada niknulo još 1965. godine. Od tada se, kako navode, prije svega zbog lošeg upravljanja, značajno proširilo. Sada se približilo na svega 350 metara od kuća, a od 2010. godine, pišu, odlagalište je radilo bez uredne dozvole.

“Prema studiji što je objavljena 2010. godine postoji značajan rizik da, zbog odlagališta otpada, dođe do ekološke katastrofe, posebno zagađenja vode. U više novinskih članaka objavljeni su ekološki problemi ove lokacije. To se prije svega odnosi na mogućnost eksplozije ili izbijanja požara što se nedavno i dogodilo”, navodi u tužbi odvjetnica obitelji, Lidija Horvat.

Izvanredna inspekcija najavljena 2013.

Ministarstvo zaštite okoliša još 2013. godine izvjestilo je javnost da će naložiti izvanrednu inspekciju zbog brojnih prijava uznemirenih stanara s Jakuševca. Osim inspektora ministarstva na teren su trebale izaći sve druge nadležne službe.

Nedugo nakon te najave, 29. svibnja 2014. godine, Daniel Turković podnio je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu navodeći kako se zbog ilegalnog bacanja otpada Jakuševec proširio.

“Odlagalište mi je stiglo u blizinu kuće i ugrožava moju obitelj, kao i sve koji žive tamo”, naveo je u prijavi zahtijevajući od zagrebačkog tužiteljstva da istraži sve okolnosti tog slučaja te poduzme nužne mjere protiv onih koji su za to odgovorni.

Iskaz policiji o odlagalištu otada

Međutim, kako stoji u tužbi upućenoj sudu u Strasbourgu, ni nakon brojnih požurnica tužiteljstvo nije donijelo nikakvu odluku. Iako je gospodin Turković dao iskaz policiji.

U srpnju ove godine i ostali članovi njegove obitelji obavijestili su Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu da ih se može smatrati oštećenicima u slučaju što ga je prijavom pokrenuo Daniel.

U međuvremenu, uputili su žurni zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša ne bi li se i ono konačno uključilo u istragu situacije na odlagalištu otpada kao što je to i bilo najavljeno 2013. godine.

Ugroženo pravo na život

“Podnijeli smo prijave svim nadležnim državnim tijelima – Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu prostornog uređenja, Ministarstvu poljoprivrede. Zabrinuti smo zbog situacije na Jakuševcu”, pišu u tužbi Strasbourgu, uz naglasak kako ni na jednu prijavu nisu dobili odgovor.

Zato smatraju da je na njihovu štetu prekršena Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, i to njezini članci 8. i 13. koji jamče prava na obiteljski život i učinkovitu istragu. Prema njihovom stavu nije bilo učinkovite reakcije hrvatskih vlasti na optužbe o mogućoj ekološkoj katastrofi koja prijeti s odlagališta otpada u blizini njihovog doma.

Upravo na pitanja o mogućem ugrožavanju obiteljskog života onako kako ga jamči Konvencija te potencijalne neučinkovitosti istrage sada će se sudu u Strasbourgu morati očitovati zastupnica Vlade RH pred Europskim sudom za ljudska prava Štefica Stažnik.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1071 članak Više o autoru