Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Bandić je na čelo ZG holdinga postavio tajnicu, a ovo je 6 važnih stvari o tome

Smijenjena je uprava zagrebačke mega-tvrtke, a mi vas podsjećamo što se dogodilo

31.05.2015., Zagreb - Proslava svetkovine Majke Bozje od Kamenitih vrata, zastitnice Grada Zagreba. Milan Bandic.
 Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Zagrebački holding zadnjih je mjeseci bio u središtu interesa javnosti i medija. Ubrzo nakon što je Milan Bandić izašao iz zatvora, otpočeo je operaciju smjenjivanja Uprave Zagrebačkog holdinga. Novo rukovodstvo postavila je njegova dotadašnja zamjenica Sandra Švaljek, koja je privremeno vodila Grad, a Bandiću to nikako nije bilo po volji.

Javno, s govornice zagrebačke Gradske skupštine, ali i preko medija Bandić je krenuo s kampanjom protiv novoimenovane uprave na čelu s Dejanom Fičkom. Danas je, smjenom te uprave i postavljanjem Ane Stojić Deban na čelo Holdinga, ta priča kulminirala. Donosimo vam najvažnije stvari o imenovanjima i razrješenjima u Holdingu.

1. Bandić odmah po izlasku iz zatvora najavljuje smjene

U vrijeme dok je Bandić bio u Remetincu, njegova zamjenica Švaljek imenovala je nove čelne ljude Zagrebačkog holdinga. Nakon Slobodana Ljubičića i Ive Čovića, prvi čovjek Holdinga postao je Dejan Fičko, bivši član Uprave Peveca. Odmah po izlasku iz zatvora Bandić je počeo najavljivati da će se riješiti nove uprave, a to bi značilo da će njenim članovima, po ugovorima, pripasti prosječno po oko 600 tisuća kuna otpremnine, što bi Grad u konačnici koštalo oko tri milijuna kuna.

2. Smjena Uprave i postavljanje vršiteljice dužnosti

Sandra Švaljek, Milan Bandić i Slobodan Ljubičić snimljeni 2013.
Sandra Švaljek, Milan Bandić i Slobodan Ljubičić, snimljeni 2013. PIXSELL/Pixsell

O smjeni se već dulje vrijeme špekuliralo, a danas je objavljeno da je Skupština Zagrebačkog holdinga razriješila dužnosti Upravu. Novom predsjednicom Uprave imenovana je Ana Stojić Deban, dosadašnja predstojnica ureda Uprave Zagrebačkog holdinga. Smijenjeni su dosadašnji predsjednik Uprave Dejan Fičko i članovi Denis Nikola Kulišić, Krešimir Kvaternik i Marijo Cvrlje.

3. Tko je zapravo nova predsjednica Uprave?

Ana Stojić Deban u prvom je mandatu Slobodana Ljubičića Kikaša kao predsjednika Uprave Holdinga bila administrativna tajnica. Nakon što je Ljubičića na toj poziciji zamijenio Ivo Čović, Stojić Deban je preselila na mjesto tajnice u Arenu Zagreb. Ljubičićevim povratkom u Holding vraća se i Stojić Deban, i to na mjesto voditeljice ureda, koje je tada uvedeno reorganizacijom.

4. Što o tome misle u samom Holdingu?

Kada se u petak proširila vijest da će Ana Stojić Deban biti imenovana za v. d. predsjednika Uprave, u Holdingu je zavladala konsternacija, kaže Telegramov izvor. Dosad nije upravljala ni s 20 ljudi, a od danas upravlja s 13.000 zaposlenih i više od 20 poduzeća. Vijest da će osoba koja nema ni dana radnog staža u upravljanju voditi tako veliku tvrtku pomalo je zaprepastila i ljude u Holdingu bliske Milanu Bandiću.

5. Što kaže smijenjeni Dejan Fičko?

Smijenjeni predsjednik Uprave ZG Holdinga Dejan Fičko kaže da nema niti jednog opravdanog razloga za njegovu smjenu, kao i smjenu još troje članova Uprave, te kako je riječ o čisto političkom potezu.

“Nismo htjeli biti marioneta Bandićeve nerazumne politike i provoditi odluke koje je najavljivao kroz medije – smjenu 220 ljudi u Direkciji i smjenu voditelja podružnica, koji su kompetentni i imaju izvrsne rezultate, a jedini im je grijeh što nisu njegovi poslušnici”, kaže Fičko.

6. A što misli šef Gradske skupštine Darinko Kosor?

Darinko Kosor, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, ovu smjenu smatra štetnom za građane i motiviranu isključivo time da se skrene pozornost sa stvarnih problema. “Iako Skupština Grada Zagreba nema direktne veze s Holdingom, ispričavam se svim Zagrepčanima na organiziranom neredu koji trenutno vlada u gradu”, rekao je Kosor.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više