Politika & Kriminal

Bandić je GUP dogurao do Gradske skupštine, ali sad bi zbog HDZ-a opet sve moglo zapeti. Što se događa?

U zagrebačkoj skupštini u četvrtak se odlučuje o GUP-u

U četvrtak bi zagrebačka Gradska skupština trebala raspravljati o predloženim izmjenama Generalnog urbanističkog plana, GUP-a, kojima su predviđene prenamjene zemljišta za projekt tzv. “zagrebačkog Manhattana”. Gradonačelnik Milan Bandić taj je projekt proglasio ključnim za razvoja grada, i za njega se žestoko bori još od kada ga je prije godinu dana predstavio javnosti. Oporba pak smatra kako se radi o uzurpaciji javnog prostora, koji bi na taj način trebao poslužiti bogaćenju Bandiću bliskih poduzetnika i zapošljavanju njegovih kadrova. Oporbeni zastupnici zbog toga su zbog pokrenuli inicijativu da se o izmjenama GUP-a provede referendum.

Protiv Manhattana na Savi pobunila se i struka, arhitekti koji su od zastupnika u Skupštini zatražili da ne podrže GUP. Kako bi Bandić u gradskoj skupštini uspio progurati prenamjene zemljišta, bit će mu potrebna podrška HDZ-a. Sudeći prema informacijama koje dopiru iz te stranke, HDZ-ovci još dvoje oko toga trebaju li u ovom slučaju stati uz Bandića, svojeg partnera na gradskoj, ali i na državnoj razini. Mnogi mediji, uključujući i Telegram, opsežno su pisali o GUP-u, ali vrijedi još jednom podsjetiti na najvažnije detalje, te najnoviji razvoj događaja oko projekta koji bi se mogao pokazati kao najveća dosadašnja prepreka za Milana Bandića.

1. Što je zapravo zagrebački Manhattan?

Projekt „Grad u gradu” dobio je nadimak zagrebački Manhattan, ili Manhattan na Savi, kada ga je Bandić jednom tako opisao opijen grandioznošću svoje vizije. Trebao bi obuhvatiti površinu od gotovo 1,1 milijun četvornih metara između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana. Gradonačelnikov plan uključuje redizajn Zagrebačkog velesajma i okolnih površina Hipodroma, parkirališta na istočnoj strani Velesajma te igrališta NK Lokomotive, procijenjen je na minimalnu vrijednost od 500 milijuna eura.

2. Što je usporilo projekt?

Protiv zagrebačkog Manhattana su prosvjedovali građani, udruge, vijeća gradskih četvrti, oporbeni političari i struka, ali izgradnja Bandićeve vizije vjerojatno bi već započela da se nije ispriječio GUP. Generalni urbanistički plan je, zapravo, plan koji govori kako bi se Zagreb trebao razvijati. Budući da Grad u gradu nije bilo moguće realizirati prema postojećem GUP-u, gradonačelnik je od Ministarstva graditeljstva zatražio suglasnost za njegove izmjene.

Ministarstvo je suglasnost uskratilo dva puta tražeći da se dopuni prijedlog izmjena GUP-a. Bandiću se posrećilo tek iz trećeg pokušaja, kada je ministarstvo 21. studenog prošle godine poslalo traženu suglasnost. Gradonačelnik se nada da će idući korak, usvajanje GUP-a na Gradskoj skupštini, konačno napraviti na sjednici koja počinje danas. To neće biti lako iz nekoliko razloga.

3. Oporba ne može bez HDZ-a…

Protivljenje projektu toliko je jako da je na ulice Zagreba u tri navrata, i to u kratkom razdoblju, izašao velik broj ljudi. Istina, GUP nije bio jedini razlog za tri prosvjeda protiv Bandića, ali organizatori su ga istaknuli kao jedan od najvažnijih. Nezadovoljstvo su jasno izrazili i arhitekti. Hrvatska komora arhitekata, udruge arhitekata i urbanista, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i zagrebački Arhitektonski fakultet uputili su u utorak otvoreno pismo zagrebačkim gradskim zastupnicima, od kojih traže uvažavanje stručnih argumenata i da ne podrže donošenju izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a.

Arhitekti navode kako predložene izmjene i dopune GUP-a nisu razvojne i strateške izmjene te ne rješavaju niti jedan ozbiljan problem kojeg građani Zagreba osjećaju. Uostalom, dodaje se u pismu, “svi ključni problemi ovoga grada mogu se riješiti kroz već postojeći GUP. Protivnici su se organizirali i u Gradskoj skupštini, gdje je 20 zastupnika potpisalo inicijativu za raspisivanje lokalnog referenduma o GUP-u. No, kako bi se referendum raspisao, potrebno je 26 ruku u Skupštini prilikom rasprave o prijedlogu, što znači da je odluku nemoguće progurati bez podrške HDZ-a.

To je jasno poručio i gradski zastupnik Tomislav Tomašević. Na HDZ-u je, kazao je, “da odluči jesu li i dalje spremni plaćati cijenu toga da Bandiću bespogovorno kimaju glavom na sve njegove muljaže”. “Sve je u njihovim rukama i ukoliko ne žele izvršiti političko samoubojstvo na idućim lokalnim izborima, a i parlamentarnima, bilo bi vrijeme da gradonačelniku kažu dosta”, rekao je Tomašević.

4. … a čini se da HDZ odugovlači

Premijer Andrej Plenković i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić jučer su razgovarali o donošenju zagrebačkog GUP-a. Plenković je izjavio da će tu odluku prepustiti gradskom HDZ-u, ali i najavio da će stranka imati nekoliko amandmana na GUP. Negirao je da su amandmani odgađanje izglasavanja GUP-a, rekavši da njima GUP samo čime žele poboljšati. Puno informativniji nije bio niti Mikulić, koji je istaknuo kako smatra da je važno da HDZ donese jasan stav o GUP-u, jer odugovlačenje nije korektno prema građanima, stranci i koalicijskom partneru.

Gradski odbor HDZ-a Zagreba je sinoć većinom glasova odlučio da se na prijedlog izmjena i dopuna GUP-a uloži 15-ak amandmana, znatno više od “nekoliko” iz Plenkovićeve izjave tog popodneva. Mikulić je pojasnio kako je riječ o amandmanima vezanim uz osiguravanje zelenih koridora i više zelenila, povećanje površina parkova u gradu, gradnji crkve “Blaženog Alojzija Stepinca” na Trnjanskoj Savici i sl. Negirao je i kako su se tih amandmana “sjetili tek sada”, dan prije odlučivanja u zagrebačkoj Skupštini. Istaknuo je da će inzistirati da svi amandmani budu prihvaćeni, a ako ne prođe cijeli paket njegova stranka neće podržati prijedlog izmjena i dopuna GUP-a.

Na pitanje ostaje li HDZ u koaliciji s Bandićem ako ne prođu njihovi amandmani, Mikulić je uzvratio kako će o tome odlučivati Gradski odbor stranke. Dodao je, međutim, kako “uopće ne razmišljaju o varijanti da se ti amandmani neće usvojiti”. Očito je da se HDZ ukopao, što bi moglo značajno usporiti prihvaćanje GUP-u na Gradskoj skupštini. Moguće je kako Plenković donošenje konačne odluke o GUP-u želi odložiti za razdoblje nakon završetka unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Nakon što osigura vlast u stranci moći će se mirnije pozabaviti tom vrlo problematičnom temom, te mirno odlučiti hoće li okrenuti leđa Bandiću, što će vrlo vjerojatno značiti raskid koalicije.

5. Što o svemu kaže Bandić?

Na jučer održanoj presici zagrebački gradonačelnik rekao je da vjeruje Plenkoviću “kao mudrom i razboritom čovjeku”. Poručio je da svatko tko bi bio protiv novog GUP-a, bio bi i protiv razvoja Zagreba, pa očekuje njegovo usvajanje na sjednici Gradske skupštine koja će se održati 6., 10. i 11. veljače. Važno mu je, kaže, da ljudi shvate da je GUP temelj razvoja grada, investicija i punjenja proračuna.

Za Bandića je GUP “stvar čista k’o gorska suza” jer su dva ministarstva dala suglasnost za njegove izmjene. “Meni je savjest čista, sve sam napravio što sam trebao napraviti, sukladno Poslovniku, Statutu i pozitivnim zakonskim propisima, proveo duplu proceduru javnog savjetovanja uz moljenje resornog ministarstva koje od 2014. nije donijelo pravilnik koji je trebalo donijeti za 90 dana”, poručio je. Upitan bi li izostanak podrške HDZ-a značio raspad vladajuće koalicije u Hrvatskom saboru, Bandić je odgovorio da o tome ne razmišlja.

6. Zanimljiva Juričanova teza

Bivši predsjednički kandidat i aktivist koji se bori za rušenje Milana Bandića u utorak je objavio pismo Andreju Plenkoviću. Juričan je premijera optužio da i on gura zagrebački Manhattan kako bi poslove dijelio članovima HDZ-a. „Svima koji će te, Andrej, na parlamentarnim izborima hvatati za jaja govoreći da je ‘glas za Andreja, glas za Milana’ sad možeš začepiti usta s parcelom na Manhattanu, s unosnim poslovima za izvođače, podizvođače, dobavljače, kupce, zakupce, banke, Crkvu, uključiti ih u te orgije betona kojeg možeš prenaplatiti i špricati veselo simo- tamo, pa i do vikendice kad ostane viška, da beton ne propadne.

A uvijek se nađe tog viška, za višestruka farbanja, za namještenja-uhljebljenja članova horde koju predvodiš, za njihovu djecu, rođake i ljubavnice na budućem Manhattanu s bezbrojem kvadrata koji samo čekaju svoje vlasnike”, piše Juričan. Plenkovića je optužio i da je vršio pritisak na zastupnike u Skupštini grada Zagreba kako bi glasali za gradonačelnikove prijedloge. „Najviše cijenim tvoju navadu da osobno nazivaš jednog po jednog zastupnika u Skupštini grada Zagreba i objašnjavaš mu da u Skupštini treba glasati onako kako je tvoj partner Bandić zamislio. Nadam se da ćeš i ovaj puta to učiniti. Nikad ne znaš jel’ ima koji neposlušni oposum u vlastitim redovima!”, napisao je Juričan.