Pojavila se priča da je Bandić milijune za saniranje posljedica epidemija i potresa spiskao na crkve po Hrvatskoj i BiH

Tako je, navodi se na FB stranici Strah od slobode, otišlo 22 milijuna kuna

ZADNJA IZMJENA: ožu 29, 2020

Na Facebook stranici emisije Strah od slobode, koja se svaki tjedan emitira na Radiju Student, objavljeno je kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nenamjenski potrošio novac predviđen za saniranje posljedica epidemija i nepredvidivih nesreća.

Pozivajući se na izvješće Državnog ureda za reviziju, autori optužbe tvrde da je Bandić nenamjenski potrošio 22 milijuna kuna proračunske zalihe. Kako je navedeno u izvješću Državnog ureda za reviziju, „proračunska zaliha se koristi za financiranje rashoda nastalih pri otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, epidemija, ekoloških nesreća ili izvanrednih događaja i drugih nepredvidivih nesreća te za druge nepredviđene rashode tijekom godine.

No, u trenutku kada je Zagreb uz epidemiju koronavirusa pogodio i razorni potres, otkriva se kako je gradonačelnik sredstva predviđena za takve situacije nenamjenski potrošio i razdijelio. Kako navode iz Straha od slobode, novac je, između ostalog, otišao raznim župama po Hrvatskoj i BiH. Sredstvima proračunske zalihe financirali su se catering na dočeku nogometaša (106.000,00 kn!), tradicionalno prelo mladeži u Subotici, orgulje za župu sv. Nikole biskupa u Zelini i čitav niz sličnih aktivnosti.

Trošio i nakon upozorenja inspekcije

Državna revizija je u svom izvješću upozorila na nenamjensko trošenje. „S obzirom na navedeno, sredstva proračunske zalihe nisu mogla biti korištena za ostvarivanje programskih aktivnosti udruga, već su trebala biti planirana i ostvarivana u okviru rashoda za tekuće donacije“, konstatira se u izvješću. No, Bandića to nije spriječilo da se još nekoliko mjeseci nastavi razbacivati sredstvima iz proračunske zalihe, o čemu je pisao portal H-Alter.

Naime, iznos od 5 milijuna kuna koji je predviđen u proračunu za 2019. godinu na ime zalihe, zadnjim rebalansom preusmjeren je na plaćanje tekućih izdataka. Činjenicu da u proračunskoj zalihi uopće ima novca za aktualnu krizu možemo zahvaliti tome što su se pandemija koronavirusa i potres dogodili na početku godine, pa Bandić naprosto nije stigao potrošiti pet milijuna kuna proračunske zalihe za 2020. godinu, napominju iz Straha os slobode.

Bandić nenamjenski potrošio 22 milijuna kuna proračunske zalihe!Proračunska zaliha su namjenska sredstva koja se…

Gepostet von Strah od slobode am Sonntag, 29. März 2020

Vedran Vrabec
Telegram autor
2301 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program