Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Bandić je skupo naplatio sređivanje posla s nekretninama: postoje dokazi da mu je Bačić dao 50 tisuća eura

Bandić je novac navodno primio u lipnju 2020. godine

30.06.2021., Zagreb - Vijenac 2. Pretres kuce glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bacica na Tuskancu zbog sumnje u korupciju. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

I dalje traje velika akcija USKOK-a i policije u kojoj je uhićeno više osoba povezanih s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Jedan krak istrage zahvatio je glavnog ravnatelja HRT, Kazimira Bačića, kojeg istražitelji sumnjiče za trgovanje utjecajem, te poduzetnika i bivšeg vlasnika propale Tvornice električnih žarulja (TEŽ) Milana Lončarića, osumnjičenog za kazneno djelo davanja mita za trgovanje utjecajem.

Bačić i Lončarić jučer su uhićeni. Prema saznanjima medija, Bačić je dobio stan u centru Zagreba kao zahvalu od Lončarića, kojem je pogodovao u projektu Vrtovi svjetla. Vjerojatno najzabavniji detalj u ovom slučaju jučer je donio Index: sumnja se da je glavni ravnatelj HRT-a bio taj koji je nosio Lončarićev novac Bandiću, što je usluga za koju je nagrađen nekretninom u centru Zagreba.

Net.hr iznosi nekoliko zanimljivih detalja

Nove detalje o ovom dijelu iznosi i Đurđica Klancir s portala Net.hr. Piše kako su Bačić i Lončarić djelovali kao tim i dogovarali zajednički pothvat, realizaciju projekta stambeno-poslovnog kompleksa Vrtovi svjetla na području bivše tvornice TEŽ.

Akcija je izgledala ovako: potres su koristili kao alibi za uklanjanja objekata koji su bili zaštićeni kao spomeničko dobro. Tu u priču ulazi Bandić, koji je, po svemu što do sada znamo, obećao srediti tu zamisao preko pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Stipe Tutiša, i ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje, Ivice Roviša.

Sumnja se da je Bačić za to uključivanje u projekt dobio stan u centru Zagreba, u Radićevoj ulici, koji je plaćen više od milijun kuna. Na toj adresi se često moglo vidjeti sina Kazimira Bačića, Kazimira Luku Bačića, koji je osnovao tvrtku za turističku djelatnost imena “B na kvadrat d.o.o.”. Pretpostavlja se kako se Bačićev sin Kazimir Luka planirao baviti iznajmljivanjem stana na toj prestižnoj adresi.

Sinu posao kod Šuice, Šuici gostovanje u prime timeu HRT-a

Kazimira Luku Bačića se prvi puta počelo spominjati u medijima kada je izabran za vježbenika u uredu utjecajne HDZ-ove europarlamentarke Dubravke Šuice. Zgodan je detalj i to da je Šuica ubrzo nakon toga ugošćena u jednosatnoj emisiji u prime time terminu na prvom programu HRT-a. Ipak, mlađi Kazimir Bačić se nije upustio u političku ili diplomatsku karijeru, već se odlučio za poduzetništvo, “pod očevom paskom”. Ipak, za sada nije poznato je li sin znao za sve aspekte očeve suradnje sa rođakom Lončarićem, posebno s njegovim kriminalnim aspektima.

U timu Bačić-Lončarić, piše Net.hr, Bačić je po svemu što do sada znamo imao ulogu svojevrsnog lobista ili konzultanta za mutne poslove. Bačića se ne tereti samo za angažman oko sređivanja dokumentacije za rušenje spomeničke građe u kompleksu bivše tvornice žarulja, TEŽ, nego i za druge usluge, poput ishođenja kredita u komercijalnim bankama. No, za sada nema naznaka da je uspio u tom segmentu svojih konzultantskih usluga. Uspješniji je bio u liniji prema Gradu i Bandiću, pri čemu ga je snimio USKOK.

Postoje ozbiljni dokazi da je Bandiću dobio 50 tisuća eura mita

Net.hr je iz izvora bliskih istrazi saznao da USKOK sumnjiči upravo Kazimira Bačića kako je još 4. lipnja prošle godine Bandiću za sređivanje projekta “Vrtovi svjetla” isporučio 50 tisuća eura, i da za to postoje vrlo ozbiljni dokazi. Ono što sada nije baš jasno je zašto Lončarić nije osobno isporučio te novce Bandiću, već mu je bilo potrebno Bačićevo posredovanje.

Ono što se također još ne zna je zašto se s uhićenjima čekalo toliko dugo, s obzirom na to da je ta navodna primopredaja mita obavljena još u lipnju prošle godine. Zašto se čekalo i s pretragom ureda Stipe Tutiša i Ivice Roviša i svih uključenih aktera, također još ne znamo.

Klancir ističe da, ako je Milan Bandić preuzeo od Bačića 50 tisuća eura još u lipnju 2020., gotovo nevjerojatno zvuči da ga se takvog, s “mitom u džepu”, pustilo da i dalje ordinira kao gradonačelnik, pa i da zamalo ode u još jedan krug izbora.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više