Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Bandić je zakon. Naručuje eko koševe za smeće za vrtiće i škole, isti su 2014. bili triput jeftiniji

Grad Zagreb sklopio je zanimljiv novi posao s Gradatinom, tvrtkom optuženom u velikoj aferi Agram

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Isti dan kada je predstavio dizajn novih 15.500 koševa za smeće, gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, na Zrinjevcu je predstavio nove spremnike za odvajanje otpada u obliku životinja koji će biti postavljeni u vrtiće i škole. Tom prilikom organizirana je i eko predstava s maskotama Zgogosima, kako bi mališane potaknuli da recikliraju. Direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba izjavio je tada kako je potpisan okvirni sporazum za 250 kompleta spremnika za unutarnje prostore škola i vrtića.

“Nema cjelovita sustava rješenja otpada u Zagrebu bez odvojenog prikupljanja”, kazao je tom prilikom gradonačelnik Bandić i potom se zahvalio suradničkom timu koji je na ovome projektu radio proteklih godinu i pol. Ništa pritom ne bi bilo sporno da Bandić nešto slično nije već izveo 2014. kada je u Sopnici Jelkovcu najavio postavljanje 1670 kompleta posuda za razvrstavanje otpada u vrtiće i škole.

Prije pet godina Bandić se slikao s tim kantama koje je, kao, podijelio vrtićima

“Prve komplete spremnika za razvrstavanje korisnog otpada postavili smo u Dječjem vrtiću EnTenTini i Osnovnoj školi Jelkovec; 908 spremnika bit će postavljeno u 122 dječja vrtića, a 472 spremnika u 131 osnovnu školu”, pisalo je u objavi iz 27. siječnja 2014. na kojoj je i gradonačelnik okružen vrtićkom djecom koja se vesele novim spremnicima. U obavijesti se tvrdi kako se “u vrtićima za najmlađe postavljaju spremnici u obliku žabe, medvjeda i delfina, kako bi bili prilagođeni njihovom uzrastu, te kroz igru upili što više pozitivnih navika za očuvanje okoliša”.

Gradonačelnik prilikom predstavljanja edukativnih spremnika 2014.
Isti spremnici predstavljeni su nedavno, 16. travnja na Zrinjevcu, kada je opet najavljeno da će se dijeliti po vrtićima PIXSELL

Spremnici su u konačnici trebali biti postavljeni u 400 ustanova uključujući i učeničke domove, centre za kulturu, gradske knjižnice, galerije, muzeje i zdravstvene ustanove. Sve je koštalo milijun i pol kuna, ali objava za tu javnu nabavu ne postoji online, a iz Grada nam je nisu dostavili, iako smo ih zamolili. Nisu odgovorili ni od koga su naručili kontejnere.

Živopisno objašnjenje gradske uprave: ‘To su bili pokazni spremnici’

Ako je već 2014. bilo naručeno više od 1600 posuda za razvrstavanje u školama, vrtićima i drugim institucijama, zapitali smo se zašto se pet godina kasnije naručuju novi, identični? Iz gradske Službe za informiranje imali su prilično živopisan odgovor. Objašnjavaju kako se 2014. radilo o vanjskim spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada te da spremnici u obliku žabe, medvjeda i delfina tada nisu bili dodjeljivani, već su u jednom vrtiću samo bili “izloženi pokazni”. To je potpunoj suprotnosti s objavom iz 2014., u kojoj izričito piše da se postavljaju u vrtiće. Stoga smo kontaktirali zagrebačke vrtiće, kako bismo doznali jesu li im i vanjske kante uopće podijeljene. Iako su neki odgovorili da ih nisu vidjeli, većina nam je potvrdila da su doista dobili vanjske spremnike te da ih i dalje koriste.

“Ako djeca spremnike za razvrstavanje otpada imaju kod kuće te ispred objekata, čemu dodatni u koje ionako ne stane previše otpada, nezgrapni su i unutar vrtića zauzimaju puno mjesta?”, pita se gradski zastupnik iz Kluba SDP – Naprijed Hrvatska!, Renato Petek, koji je prvi upozorio na besmislenost ovog projekta. “Upitna je i edukativna vrijednost spremnika u obliku životinja ako se djecu uči da dupini vole jesti papir, žabe staklo, a medvjedi biootpad”, naglašava te dodaje kako bi volio čuti mišljenje struke o tome je li to prikladna edukativna mjera za djecu.

Dodaje i da je upitna ekonomska isplativost projekta. “Ovi posebni spremnici su skuplji pa se nadam da neću na kraju zaključiti kako su kupljeni kako bi se opet malo poslovalo s Gradatinom, s tvrtkom s kojom Milan Bandić ima bogatu povijesti poslovanja, a dijeli i sudske klupe. Očito je da su lagali 2014. godine kada su obećali podijeliti ovakve iste spremnike u tadašnjem projektu, a sada ih dijele opet i predstavljaju kao novost. Ponavljanje je majka znanja, ili dvaput je dvaput? Nadam se da nisu i dvaput plaćeni”, zaključuje Petek.

Posao je dobila tvrtka čija je suradnja s gradom bila sumnjiva Uskoku

Kako su nam objasnili iz Grada, za 675 novih eko spremnika u obliku životinja tvrtki Gradatin d.o.o. iz Sesveta plaćeno je 2.108,025 kuna bez PDV-a. Okvirni sporazum sklopljen je 24. siječnja ove godine. To je zanimljiv podatak kada se stavi u usporedbu s nabavkom od prije pet godina, kada su 1380 spremnika za vrtiće i škole i druge institucije (dakle dvostruko više nego sada) iz Grada platili 1,5 milijuna kuna. Dakle najmanje pola milijuna kuna manje. Zašto sada manje spremnika košta pola milijuna kuna više, ostaje nepoznanica.

Inače, na isti natječaj za spremnike javila se i tvrtka Kova d.o.o. iz Velike Gorice, koja je pak dobila i natječaj za 15.500 novih koševa, o čemu je Telegram izvještavao. No, nakon otvaranja ponuda, ipak je izabran Gradatin koji je imao 63.000 kuna nižu ponudu. Uz to je imao i rok isporuke robe od 58 dana, dok iz Kove uopće nisu dostavili izjavu o tome. Zbog toga je više bodova sa svojom ponudom dobila tvrtka Gradatin.

Prema Registru ugovora javne nabave i okvirnih sporazuma, Gradatin je s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom od 2014. sklopio poslova u vrijednosti od 191 milijun kuna s PDV-om. Surađivali su 39 puta. Poslovanje Holdinga i Gradatina bilo je sumnjivo i USKOKU-u pa je bivši direktor te tvrtke, Tomislav Jukić, u aferi Agram optužen za namještanje natječaja za nabavu specijalnih vozila za komunalni otpad – zajedno s bivšim direktorom Čistoće Miljenkom Benkom te nekadašnjim šefom Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivanom Markusom. Suđenje im je počelo nedavno.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više