Bandić je zbilja došao na premijeru Juričanovog filma o njemu. I odmah otišao

Juričanov film Kumek prikazan je u zagrebačkom SC-u, gradonačelnik ga nije gledao

ZADNJA IZMJENA: stu 22, 2020
Foto: Sandro Lendler

Redatelj Dario Juričan danas je premijerno u zagrebačkom kinu SC prikazao svoj dugometražni dokumentarni film Kumek. Riječ je o trećem Juričanovom filmskom uratku iz ciklusa Gazda, koji objavljuje nakon radova o Ivici Todoriću i Miroslavu Kutli.

Ovaj govori o četrdeset godina djelovanja Milana Bandića koji se večeras, kako je i najavio, pojavio na svečanoj premijeri. No, Bandić nije ostao na projekciji. Gradonačelnik je došao prije prikazivanja filma kako bi pozirao snimateljima, nakon čega je otišao.

Bandić je došao i brzo otišao Sandro Lendler

‘Glavne zvijezde ne gledaju svoje filmove’

Ipak, prije mu je redatelj uručio knjigu Kumek koju Bandić nije htio preuzeti bez da je plati. Tako je, kako što se vidi na Telegramovim slikama, Juričanu gurnuo novac u ruke (70 kuna).

“Čestitam gospodinu Juričanu na uratku”, rekao je kratko Bandić koji je na pitanje zašto ne ostaje na projekciji, odgovorio: “Glavne zvijezde ne gledaju svoje filmove”.

No, na projekciji su zato ostali drugi uzvanici; Zoran Šprajc, Renato Petek, Severina, Maja Sever, Tomislav Tomašević… Prije filma Juričan se obratio okupljenima: “Bandić je otišao kao pas, a ja sam govor posvetio i njemu… Ovaj film ima novu zvijezdu. Radili smo ga četiri godine. Da ova zemlja nije iščašena, Bandić bi ovaj film gledao na pay-per-view u Remetincu. Ovako mu se do prošle godine pjevalo na rođendanima od strane predsjednice Republike”, rekao je.

Kako je nastao film Kumek

Inače, Kumek je sniman tijekom četiri godine i to u Zagrebu i Grudama, o čemu je Juričan svojedobno pričao i na Telegramu. Prati gotovo četrdeset godina djelovanja Milana Bandića.

Nije ostao na premijeri

Kao jedan od zanimljivih detalja tijekom snimanja, otkrio je također Juričan, jest taj da je Bandić odbio dati intervju za film pa je napravljena audicija kako bi mu se našao dvojnik.

No, danas je ipak došao na premijeru, a njegovi suradnici za Jutarnji su ranije izjavili kako taj njegov potez smatraju početkom njegove kampanje za lokalne izbore.

Predstavljena i knjiga

Na današnjoj premijeri predstavljena je i knjiga Kumek, koja je komplementarna filmu, čiji su autori Saša Paparella i Hrvoje Appelt. Oni su ujedno i scenaristi filma. Montažer filma je Luka Tokić, animator Dragan Đokić, a kameru potpisuje Marko Jerbić, dok je kreativni producent Tibor Keser.

Juričan mu je uručio knjigu Kumek

Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), zaklada Kultura nova i donacije građana prikupljene putem crowdfunding kampanje. Producent filma je udruga Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN). Nakon premijere, film kreće u svoj redovnu kinodistribuciju diljem Hrvatske.

Na premijeri je bio Zoran Šprajc Sandro Lendler
Stigla je i Mostova Marija Selak Raspudić Sandro Lendler

Zdravka Grund
Telegram autor
2043 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program