Politika & Kriminal

Bandić poziva građane da doniraju za obnovu. Ovo je popis njegovih nedavnih genijalnih projekata

Dok su danas škole i bolnice u Zagrebu u problematičnom stanju, blistaju fontane i skupocjeni koševi za otpad

Grad Zagreb na svojim je Facebook stranicama jučer objavio broj računa na koji građani mogu uplatiti novac za pomoć u saniranju posljedica snažnog potresa koji je u nedjelju ujutro pogodio Zagreb.

Ubrzo nakon što je Grad objavio ovu informaciju, ljudi su u komentarima počeli kritizirati gradonačelnika Milana Bandića i nabrajati na što je prethodnih godina, bez veze, razbacivao novac Zagrepčana.

‼️Poštovani/e, vezano uz brojne upite o mogućnosti uplate sredstava za pomoć u saniranju posljedica potresa koji je…

Gepostet von Grad Zagreb Službena stranica am Dienstag, 24. März 2020

Gimnazija u lošem stanju, a novac se razbacuje

Netko je tako na Facebooku objavio i fotografiju zgrade Osme gimnazije u Zagrebu, koja je teško oštećena u potresu, a uz tu sliku nabrojao je i različite projekte na koje su prethodnih godina utrošeni milijuni, a koji Zagrebu nisu bili ni približno potrebni kao, sada se jasno vidi, obnova bolnica i škola.

Ljeto na Savi i spomenici

Tako se primjerice podsjeća na Bandićev propali projekt “Ljeto na savi” na koji je potrošeno 13 milijuna kuna, a koji je prošlog ljeta posjetio neznatan broj ljudi.

Tu je i spomenik Franji Tuđmanu podignut 2018. za koji je iz gradskog proračuna utrošeno nešto više od 4 milijuna kuna, a i Spomenik domovini, čiji je kamen temeljac položen prošle jeseni, a koji košta 34,7 milijuna kuna.

Svi mostovi kao Hendrixov

Gradonačelnik Bandić potrošio je milijune i na rasvjetu za zagrebačke mostove, a posebno je zanimljiv Hendrixov most čija je šarena rasvjeta koštala pet milijuna kuna. Odmah nakon njega krenuli su planovi i za obnovu drugih mostova koji su se brojili u desecima milijuna kuna.

Na neke od njih reagiralo je nadležno ministarstvo koje je upozorilo gradonačelnika Milana Bandića da troši na dekorativnu kozmetiku. No, Bandić je tada kazao da će za četiri godine svi mostovi na Savi biti osvijetljeni kao Hendrixov.

Zlatni WC na Krešimirovom trgu

Na popis bespotrebno potrošenog novca može se dodati i rekonstrukcija toaleta na Krešimirovom trgu koja je, kako smo ranije pisali, koštala više od 10.000 eura po metru četvornom.

Riječ je o kućici s toaletima veličine 3,86 metara kvadratnih neto, čija je obnova ukupno stajala 287.312 kuna s PDV-om. U to su primjerice uračunate dvije WC školjke od 14.250.

Kante za smeće od 52 milijuna kuna

Dobro se prisjetiti i ulaganja u kante za otpad s grbom grada od kojih je jedna koštala 3747 kuna, a njih 14.000 oko 52,5 milijuna kuna.

Svemu tome svakako treba dodati i neviđeno izdvajanje za četke za toalet u Mjesnom odboru Trnjanska Savica. Ne tako davno, početkom ovog mjeseca i svega nekoliko tjedana prije potresa, novinari Radio Studenta objavili su kako je Mjesni odbor Trnjanska Savica za samo jednu četku za WC izdvojio 312,5 kuna. Ista ili slična takva četka u prodavaonicama se istovremeno mogla pronaći za sedam kuna, utvrdili smo.

Grad pun fontana

Popis projekta na koje je gradonačelnik Bandić bez veze potrošio novac građana podugačak je, a treba mu svakako dodati i ogroman broj fontana koje građani nerijetko spominju. Troškove za sve njih tijekom godina teško je izračunati.

No, primjerice Index je sredinom 2016. godine pisao kako je Grad te godine za fontane izdvojio 32 milijuna kuna. Primjerice, ona na Tomislavcu koštala je dva milijuna kuna, dok je ona u Radničkoj procijenjena na 612.500 tisuća kuna. Najskuplje su one u ulici Hrvatske bratske zajednice koje su koštale oko 30 milijuna kuna.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu