Bandić snažno gura novi, polemični projekt Kvatrić. Prošao mu je prvi korak, osnivanje firme

Oporba tvrdi da se radi o otimanju imovine i da se nejasni privatni interes opet stavlja ispred javnog

ZADNJA IZMJENA: lis 28, 2020
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine danas su većinom glasova podržali zaključak gradonačelnika Milana Bandića o osnivanju društva Blok Kvatrić, a što oporba smatra iznimno štetnim. Prije nego što je prijedlog prihvaćen s 24 glasa za i 20 protiv, iz oporbe su upozorili da će Grad Zagreb tu imati manjinski udio i oštro su se usprotivili gradonačelnikovu prijedlogu.

Grad, naime, planira osnovati trgovačko društva kojem bi bio stopostotni vlasnik. U temeljni kapital tog društva unosi zemljište čija je procijenjena vrijednost oko 155 milijuna kuna. Planira se raspisati javni poziv za traženje investitora koji bi dokapitalizirao postojeće društvo unosom u njega novčanih sredstava minimalne vrijednosti koja je procijenjena za vrijednost zemljišta, a možda i više.

Privatnim kapitalom koji bi se uložio dobili bi 51 posto vrijednosti firme kako bi mogli razvijati projekt, rekla je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić. Ona je ustvrdila da će interes Zagreba biti zadovoljen na više načina – revitalizirat će se to područje, dobit će komunalnu naknadu, nova radna mjesta, a imat će 49 posto dobiti od prodaje nekih komercijalnih prostora.

‘Novi Hipodrom’

Vladimir Ferdelji, iz Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija, istaknuo da je tu riječ o javno-privatnom partnerstvu, a u Hrvatskoj, kaže, ne postoji niti jedan projekt koji je uspio u takvom partnerstvu u kojem je privatnik imao većinu u vlasništvu.

“Taj će upravljati kako on bude htio i ne postoji način da ga se spriječi. Potpuno je jasno da imamo situaciju koja je gotovo identična situaciju na Hipodromu”, ocijenio je Ferdelji i dodao da se radi o potezu u kojem se “vrijedna gradska imovina pretvara u papire koji će vrlo brzo postati bezvrijedni”.

Za Anku Mrak -Taritaš, iz Kluba gradskih zastupnika Glas-a i HSU-a, taj model izaziva puno nedoumica

Tomašević: ‘Zlo i naopako’

Tomislav Tomašević, iz Kluba zastupnika lijevog bloka, drži da se već zna tko je investitor i da se zna što želi u “bloku Kvatrić” realizirati. “Smrdi iz aviona na pogodovanje investitoru”, rekao je. Ne sjeća se, dodaje, da se nešto tako na brzinu pojavilo na dnevnom redu Skupštine kao što je to točka oko modela i izradi Urbanističkog plana uređenja.

Prvo je, kaže, trebalo definirati sadržaj, zatim model kako će se realizirati prostor, a onda raspisati natječaj da se definira tko će realizirati te sadržaje i na taj način. “Ne kaže se bez veze – zlo i naopako. Ovo je naopako pa zato je i zlo. To ste radili na projektu “zagrebački Manhattan”, poručio je Bandiću Tomašević.

Napominje i da će Grad, ako uđe u ovaj model, biti u sukobu interesa. “Dajemo nekretninu, preuzimamo javni rizik, nemamo upravljačka prava, ne znamo kako će biti realiziran projekt, kako će se upravljati sadržajima i uslugama, a s druge strane, Grad Zagreb ima interes u što više poslovnih sadržaja, a treba štititi javni interes”, rekao je.

Interes privatnog opet prije javnog

Klubu gradskih zastupnika SDP-a također je neprihvatljiv manjinski udio Grada Zagreba. Drže da je investitor izradio plan i unaprijed želi definirati da ima 51 posto tako da bi dugoročno u toj priči realizirao komercijalne sadržaje, kasnije prenamijenio one koji se neće moći realizirati, a Grad Zagreb ostaje bez prostora, potreba i interesa koji imaju građani.

SDP-ov zastupnik Saša Molan rekao je da je to model upravljanja Zagrebom.

Nezavisni zastupnik Renato Petek na Facebooku je pak objavio video izglasavanja na kojem se čuje razočaranje oporbenih zastupnika uz komentar kako su zastupnici HDZ-a i stranke Milana Bandića izglasali “otimanje imovine Grada Zagreba u iznosu od 155 milijuna kuna”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program