Bandić već neko vrijeme najavljuje da će u Novom Zagrebu napraviti Manhattan; gradit će ga vlasnik Burj Khalife

Gradonačelnik u Novom Zagrebu planira napraviti 'Grad u Gradu'

ZADNJA IZMJENA: ožu 6, 2019
Foto: PIXSELL

Povjerenstvo za razmatranje pisama namjere po Javnom pozivu za iskaz interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta “Grad u Gradu” u Zagrebu, za mogućeg je partnera odabralo tvrtku Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, jer su ponudili najbolje reference za buduću suradnju, budući da njezini projekti tretiraju cjelovite urbane zone, priopćeno je Ureda zagrebačkog gradonačelnika.

U priopćenju se navodi da je Povjerenstvo zaprimilo tri ponude, od kojih dvije zadovoljavaju uvjete javnog poziva, i to ponude tvrtke Bouygues Batiment International iz Francuske i tvrtke Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a dostavljene reference tvrtke Eagle Hills okarakterizirane su optimalnijima za buduću suradnju.

Iskustvo sličnih projekata

“Kvalifikacije i dokazano iskustvo oba ponuditelja su impresivni i postavili su tešku zadaću pred Povjerenstvo. S obzirom na različite vrste projekata koji su reference ponuditeljima, a vodeći se činjenicom da Grad Zagreb traži partnera za urbanu i gospodarsku transformaciju prostora, koja će taj dio grada učiniti privlačnim građanima, turistima i poslovnim subjektima te mu dati značaj koji povijesno zaslužuje, dostavljene reference tvrtke Eagle Hills okarakterizirane su optimalnijima za buduću suradnju jer projekti iz portfelja Eagle Hills-a su projekti koji tretiraju cjelovite urbane zone”, istaknuto je u priopćenju.

Naglašeno je kako je tvrtka Eagle Hills u dostavljenim referencama dokazala da ima izvanredno iskustvo u razvoju projekata sličnog opsega i zahtjevnosti zadatka, posebice usko vezanih na temu urbane regeneracije u gradovima koje obilježava brzi rast. “Sljedeći korak bio bi dogovor oko teksta i potpisa Memoranduma o razumijevanju kao oblika izražavanja namjere pregovaranja i sporazumijevanja u postupku koji bi prethodio sklapanju međunarodnih trgovačkih ugovora”, ističe se u priopćenju iz Ureda gradonačelnika Milana Bandića.

Grade i Beograd na vodi

“Jutarnji list” je u utorak objavio da tvrtku Eagle Hills čini grupacija investitora iz Abu Dhabija, koja pak stoji i iza projekta “Beograd na vodi”. Taj dnevni list navodi da je riječ o tvrtki koju predstavlja građevinski tajkun Mohamed Alabbar, osnivač kompanije Emaar Properties koja je, među ostalim, vlasnik Burj Khalife i Dubai Malla, a čiji su predstavnici već prije bili na sastancima u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Javni poziv potencijalnim investitorima za iskaz interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta “Grad u Gradu”, kojem je cilj preobrazba prostora Zagrebačkog velesajma i Hipodroma u “novo inovativno gradsko područje, mješovitih i raznovrsnih komplementarnih namjena”, Grad Zagreb je objavio 13. veljače i trajao je do 1. ožujka.

Bandić najavio novi Manhattan

U pozivu je između ostalog bilo navedeno da Novi Zagreb sa 120.000 stanovnika nema dovoljno javnih, društvenih, kulturnih, zabavnih i trgovačkih sadržaja te sadržaja za sport i rekreaciju, a planirana promjena raznolikom ponudom unaprijedila bi opću kvalitetu života u gradu. Zato je potrebno planirati sadržaje na tom području 24 sata, koji trajno pridonose kvalitetni života građana. Istaknuto je kako je “svrha projekta preobrazba prostora u novo inovativno gradsko područje, mješovitih i raznovrsnih komplementarnih namjena koje bi postalo nezaobilazna turistička atrakcija, odnosno koje bi svojim raznolikim funkcijama formiralo središte Novog Zagreba”.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na Valentinovo je novinarima potvrdio da se u Novom Zagrebu planira napraviti “Grad u Gradu” između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana, na površini od gotovo 1,1 milijun četvornih metara, ali nije želio ništa detaljnije reći osim da će to biti novi Manhattan.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2028 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program