Bandićev pročelnik izvukao se od Uskokove optužbe da je muljao s novcem od transfera košarkaša Cibone

Sud misli kako se ne radi o kaznenom djelu već neriješenim imovinsko-pravnim odnosima

ZADNJA IZMJENA: lis 17, 2018
Foto: Vjekoslav Skledar

U procesu pokrenutom zbog sumnje u malverzacije prilikom transfera košarkaša Cibone Darija Šarića za što su bili optuženi Ivica Lovrić, gradski pročelnik za sport i bivši predsjednik Košarkaškog kluba Cibona te Josip Klemm, vlasnik zaštitarske firme Klemm sigurnost, danas je došlo do neobičnog obrata.

Naime, optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbacilo je te optužbe zaključivši da nije u pitanju kazneno djelo koje su eventualno počinili Lovrić i Klemm, već da su u pitanju neriješena dugovanja između Cibone i tvrtke Klemm sigurnost. Sada Županijski sud u Zagrebu više uopće nije nadležan za ovaj slučaj.

Do tog zaključka došlo se nakon što se gotovo dvije i pol godine postupak razvlačio između Županijskog suda u Zagrebu i Vrhovnog suda RH kako bi, među ostalim, bilo utvrđeno jesu li svi dokazi u sudskom spisu zakoniti. Kada je spis konačno stigao pred optužno vijeće ocijenjeno je da se tu ipak ne radi o kaznenom djelu, već o imovinsko-pravnom odnosu. Takvi odnosi rješavaju se u sasvim drugoj vrsti procesa, u građanskim parnicama i pokreću se privatnim tužbama. Dakle, sada bi morala reagirati uprava Cibone.

Sporni dogovor Lovrića i Klemma

Uoči transfera Darija Šarića iz Zagreba u Cibonu, Ivica Lovrić, koji je tada vodio klub, dogovorio je s Klemmom pozajmicu od 550 tisuća eura kako bi se isplatila odšteta Hrvatskom košarkaškom savezu. Računao je istovremeno da će s vlasnikom zaštitarske tvrtke podijeliti 1,2 milijuna eura koliko bi Ciboni pripalo u slučaju jednostranog raskida ugovora sa Šarićem.

USKOK je u dijelu optužnice koji je danas odbačen tvrdio da se ugovorom Lovrića i Klemma Cibona obvezala da će pozajmicu s pripadajućom kamatom od 8 posto vratiti do 1. rujna 2014. godine. Osim toga, na Klemmov zahtjev, ugovoreno je i da će Cibona, ako Šarić jednostrano raskine ugovor i prijeđe u drugi klub, tvrtki Klemm Security isplatiti pola ukupnog iznosa što joj pripada, umanjenog za iznos pozajmice uvećane pak za pripadajuće kamate. Od ukupnog iznosa bi se izdvojilo 10 posto za igračevog agenta.

U pitanju je 227.435,89 eura što ih je na račun dogovora Lovrića i Klemma trebao dobiti Klemm Security. No, do isplate tog iznosa nije došlo jer ga je Cibona odbila isplatiti, pokrenuvši ubrzo i sudski spor protiv Klemmove tvrtke zbog smanjenja obveza na pravičan iznos. Lovriću je zbog tog manevra bio optužen za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, dok je Klemm trebao odgovarati jer ga je na to potaknuo. Na ovu odluku suda USKOK se sada može žaliti. Ovdje valja napomenuti da Cibona ima rok od pet godina za eventualno podnošenje tužbe.

Sumnje u nezakonito zapošljavanje opstale

Optužno vijeće danas je ipak potvrdilo dio optužnice koji se odnosi samo na pročelnika Lovrića. Radi se o nezakonitom zapošljavanju u podružnici za Upravljanje sportskim objektima Zagrebačkog Holdinga. Lovrić je, naime, koristeći svoj autoritet pročelnika, potkraj studenoga 2013. godine tražio Dragutina Kosića, koji je tada upravljao sportskim objektima u Zagrebu, da zaposli petero tadašnjih zaposlenika Cibone, bez obzira na stvarne potrebe zapošljavanja i na to ispunjavaju li uvjete. Kosić je Lovrića i poslušao, pa je i sam bio optužen u ovom slučaju.

Novi zaposlenici nastavili su raditi u Ciboni, a plaćala ih je ustanova Upravljanje sportskim objektima. Na ovaj je način gradski proračun oštećen za 659.935,75 kuna. Kosić je u međuvremenu sve priznao i s tužiteljstvom se nagodio na uvjetnu kaznu.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1988 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program