Bandiću ovo jutros nije moglo biti ugodno. U videu se lijepo čuje kako su ga ljudi izviždali

Gradonačelnika su pred Gradskom skupštinom dočekale udruge koje se protive GUP-u

ZADNJA IZMJENA: pro 9, 2019
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Gradonačelnik Milan Bandić prošli je tjedan objavio kako povlači Gradski urbanistički plan (GUP) iz hitne procedure te da bi se na razmatranju pred Gradskom skupštinom trebao naći 6. veljače. No, njegova najava nije zadovoljila predstavnike udruga koji su posljednjih mjeseci bili nezadovoljni GUP-om, pa su danas izašli na prosvjed ispred Skupštine u vrijeme kada se zasjeda s temom gradskog proračuna.

Iz Zelene akcije, Prava na grad i Udruge Siget poručuju kako je riječ o prosvjedu upozorenja. Ondje su dočekali i zagrebačkog gradonačelnika, koji je dolazio na sjednicu Skupštine.

Ni u ponedjeljak ujutro čovjek nema mira.

Gepostet von Maja Sever am Montag, 9. Dezember 2019

Nama smeće, njima Manhattan

Za naziv prosvjeda “Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!” Bernard Ivčić iz Zelene akcije smatra da sažima cijelu Bandićevu politiku. “Dok se građani guše u smeću i dok im poskupljuje trošak odvoza otpada, za neke druge rezervira posebne i najvrednije prostore na kojima želi graditi nebodere i stanove, hotele i slično”, kazao je za N1.

Ivčić smatra kako je povlačenje GUP-a iz procedure samo taktički uzmak Milana Bandića, jer smatra da su u vladajućoj koaliciji procijenili da im pred predsjedničke izbore guranje takvog GUP-a može donijeti političku štetu. Najavio je da će udruge i u veljači iduće godine, kada GUP bude na dnevnom redu Skupštine, organizirati novi prosvjed.

Betonizacija i zagušivanje ulica

Prema mišljenju Ive Marčetić iz Prava na grad, GUP je prepun interesa investitora koji idu suprotno razvoju grada i interesima Zagrepčana. Njime se, poručila je, omogućava izgradnja novih javnih garaža u gradskom središtu, čime bi se u prometno zagušene ulice doveli dodatni automobili, dok se na golf igralištu u Blatu omogućuje veća gradnja od propisane. Marčetić je istaknula i da je najveći problem GUP-a tzv. Zagrebački Manhattan kojim bi se betonirala savska obala, a gotovo na polovici površine Hipodroma mogle bi se graditi zgrade, neboderi, trgovački i ugostiteljski objekti.

Branka Genzić Horvat iz UZOR-a upitala je u čije ime se predlaže neopravdano povećanje računa za odvoz otpada te je pozvala građane da zaštite pravo na zdrav život i na zdrav okoliš.
“Ovo je uvod u još jednu daljnju pljačku, daljnju privatizaciju Čistoće i daljnju izgradnju nepotrebnog centra za gospodarenja otpadom”, rekla je.

Bandića je pred Skupštinom dočekao i čovjek koji želi biti Milan Bandić, predsjednički kandidat Dario Juričan.

Zdravka Grund
Telegram autor
1767 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program