Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Banožić demantira snimku i tvrdi da dobro govori engleski: ‘Baš sam u tom trenutku imao tremicu!’

Novinari su ga pitali iz kojeg je predmeta bio na popravnom, ali rekao je da to nije bitno

28.03.2023., Zagreb - Izjave ministara nakon sjednice vlade. Mario Banozic Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon Davora Filipovića, pred kamere novinara nakon sjednice Vlade stao je i ministar obrane Mario Banožić. Teme su bile nabavka helikoptera, potpora Ukrajini te konferencija za novinare na kojoj je ministar sudjelovao prilikom jučerašnjeg posjeta toj zemlji.

Izjavu na engleskom, podsjetimo, čitao je s papira, često pritom izgovarajući pogrešne riječi. “Croatia and croatian people stance with Ukraine”, samo je jedan od primjera.

Nije bitan popravni ispit

S obzirom na to, novinari su ga pitali da im otkrije iz kojeg predmeta je išao na popravni, odnosno je li to bio engleski jezik? Banožić je rekao da nije bitno iz kojeg je predmeta bio na popravnom, a svoj govor u Ukrajini branio je nervozom. Rekao je i da je kritiziranje njegovog engleskog pokrenuo predsjednik Zoran Milanović. A on se samo malo zbunio na početku, tvrdi.

“I onda se dogodi trenutak kad imate tremu, izvadi se početak izjave na kojoj može zadrhtati glas, progutati slovo”, rekao je Banožić. “To je okej, sve u redu, ali to ne znači da možete podupirati temu Milanovića koji ju je gurao u javnost. Važno je ono što je preneseno u svim ukrajinskim medijima, a to je snažna podrška Hrvatske, da oni to cijene, da nas vide kao partnere”, nastavio je dalje Banožić.

O helikopterima u Ukrajini

Što se tiče detalja transfera helikoptera iz Hrvatske u Ukrajinu, rekao je da će to biti dovršeno uskoro, no odbio je reći kada točno. “To je jedan od materijalnih resursa kojima će Vlada poduprijeti Ukrajinu u obrani protiv ruskog agresora. S obzirom na klasificiranost podataka, nikada nismo komunicirali detalje pa tako neću ni sada. Javnost će biti obaviještena na vrijeme”, poručio je Banožić.

Ponovio je podršku Hrvatske prema Ukrajini, a ta je tema bila i predmet sastanka s ukrajinskim ministrom Oleksijem Reznikovim. “Zaključak koji smo donijeli jest da ćemo razgovarati na koji ćemo način to provoditi dalje”, rekao je. Ponovio je i da je hrvatska Vlada s SAD-om kroz program financiranja stranih oružanih snaga dogovorila potporu u iznosu od 140 milijuna dolara.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više