Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Banožić, koji nas je već uveseljavao svojim nekretninskim lupinzima, sad se interesirao za APN-ov subvencionirani kredit

Ministar je tražio mišljenje od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Na dnevnom redu 204. sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, održane ovog utorka, našao se zahtjev ministra obrane Marija Banožića. Naime, Banožić je zatražio mišljenje o potencijalnoj situaciji u kojoj bi koristio mjeru subvencioniranih stambenih kredita u 2023. godini, javlja Danas.hr.

Iz Povjerenstva su na RTL-ov upit odgovorili kako “ne bi bilo suprotno odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa da obveznik kao privatna osoba, uz primjenu mjerodavnih zakonskih odredbi i pravila postupaka, sudjeluje u programu subvencioniranja stambenih kredita” kojeg provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina.

Postoji jedan uvjet

Također, ukoliko ispunjava sve kriterije, ne bi bilo suprotno odredbama da mu subvencioniranje kredita bude odobreno.

No, za to, dodaju iz Povjerenstva, postoji uvjet “da su ukupna sredstva planirana u državnom proračunu za ovu namjenu dostatna tako da svim podnositeljima koji ispunjavaju uvjete bude odobren zahtjev za subvencijom, a ukoliko to ne bi bio slučaj, prednost bi trebalo dati drugom podnositelju, s obzirom da kao član Vlade Republike Hrvatske sudjeluje u odlučivanju o imenovanju i razrješenju direktora APN-a”.

Na RTL-ov upit Ministarstvu obrane planira li Banožić kupiti stan i je li već podnio zahtjev, odgovorili su: “Svi podaci vezani za imovinu kao i za financijske obveze ministra Marija Banožića javno su objavljeni u imovinskoj kartici, koju ministar ažurira sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa”.

Sam sebi dodijelio stan u centru Zagreba

U imovinskoj kartici stoji da Banožić u svom vlasništvu ima stan u Vinkovcima, površine 81,97 m2 i približne tržišne vrijednosti od 86.000 eura. Kao ministar mjesečno zarađuje 2740,61 eura

Inače, Povjerenstvo je lani kaznilo Banožića jer je stan u centru Zagreba dodijelio samom sebi na korištenje. Bilo je to u vrijeme kada je Banožić još bio ministar državne imovine. Kaznili su ga jer je 2019. najprije donio odluku da sam sebi dodijeli na korištenje stan u Ilici od 33 metra kvadratna, a zatim je donio odluku o dodjeli triju stanova za dužnosnike, među kojima je sebi dodijelio službeni stan od 92 četvorna metra u Gundulićevoj ulici u Zagrebu.

Cijelu priču pokrenuo je Nacional, a Telegram je tada otkrio da je ministar stan tolike kvadrature dobio uz argument da će mu tamo boraviti supruga i djeca, a u isto je vrijeme uzimao naknadu za odvojeni život od obitelji koja živi u Vinkovcima. Radi se o naknadi na koju ima pravo svaki hrvatski radnik koji radi izvan mjesta svog stanovanja i pritom je odvojen od svoje obitelji.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više