Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Banožić odgovorio Milanoviću: 'Oni koji govore da otežemo s kupnjom Bradleya neka kažu koji je njihov interes da nas požuruju'

Istaknuo je da kupnja vojnih vozila nije projekt o kojem ovisi budućnost odnosa sa SAD-om

Ministar obrane Mario Banožić dao je izjavu medijima uoči sjednice Vlade. Komentirao je opremanje Hrvatske vojske borbenim vozilima pješaštva Bradley.

“Volio bih da je ovaj proces išao pozitivnijim putem kao kada smo imali nabavku borbenih aviona…Kod sluačaja Bradley to nije tako jer se išlo principom da američka vlada daje dio donacije dok drugi dio plaćate. Riječ je o 45 milijuna dolara koje daju, dok 153 milijuna dolara mora osigurati Hrvatska. Riječ je o nižoj razini opremljenosti vozila i u nju treba biti uključen naš Đuro Đaković kako bi se vozila dovela u stanje da ih može koristiti hrvatska vojska”, kazao je ministar.

“Mišljenja smo da je Amerika i AQQdalje naš najvažniji saveznik, u konačnici imamo 25 godina suradnje s nacionalnom gardom koja koristi Bradly vozila koja su nešto drugačija. Dakle, riječ je o verziji vozila koja su u uporabi u američkoj vojsci”, kazao je Banožić te dodao kako će sve biti utvrđeno detaljno no da bi on bio zadovoljni kada bi sve bilo riješeno sa studijom izvedivosti. Zbog toga što to nije tako organiziran je, dodao je, niz sastanaka.

Odgovor na Milanovićeve prozivke

Ovo nije projekt o kojem ovisi budućnost odnosa sa SAD-om, kazao je. Na pitanje zašto se sastanci nisu radili ranije budući da je ponuda od prije pet godina, ministar je kazao kako je jedna verzija ponuđena 2017., no da je američka strana u jednom trenutku kazala da nije u mogućnosti dati ta vozila već druga. Nakon toga su odabrana vozila pa se razmatrala modernizacija, kazao je ministar navodeći kako je to uzrokovalo brojna druga pitanja održivosti.

Kazao je kako postoje brojne teme o kojima se razgovara tražeći najbolje rješenje. Kazao je kako se čekao rujan jer se čekala fiskalna procedura koja je za taj mjesec bila zakazana u Americi. “Oni koji kažu da otežemo neka kažu koji je njihov interes da nas požuruju”, odgovorio je Banožić na Milanovićeve prozivke.

‘Praktički ih kupujemo’

Kazao je i kako se 45 milijuna odnosi na administrativni trošak koji bi platili Amerikanci, dok se 153 milijuna dolara odnosi na plaćanje u ratama za izabrana vozila. Na konstataciju da to nije donacija već kupnja, ministar je kazao: “Praktički je to tako”.

Kazao je i kako ne bi dolazilo do drugih komparacija s kupovinom drugih vozila da se sve provodi kao što se provodilo s kupnjom borbenih aviona što bi njega također više zadovoljavalo. Također je kazao kako bi bilo neozbiljno komunicirati iznose. Rekao je da se treba paziti i na to što će se događati s cijenama rezervnih i drugih dijelova.

Zašto nije izmijenio način nabave?

Na pitanje zašto on kao ministar nije naložio bolji način nabave kad ni ovim nije zadovoljan, Banožić je kazao kako su ušli u proces od 2017. te da se puno toga u međuvremenu mijenjalo. “Priča je odlazila u jednom pravcu i vi ne možete reći sad ćemo mi drugačije. Nije Americi cilj prodati nešto što nama ne treba već imati jakog partnera”, kazao je.

MORH 28. prosinca objavio da je ministar bio na sastanku u Banskim dvorima na kojem je tema bila daljnje ulaganje u modernizaciju i opremanje Hrvatske kopnene vojske, s posebnim osvrtom na američku ponudu za opremanjem borbenim vozilima pješaštva Bradley M2A2 ODS.

“Razmotrena su tehnička pitanja ponude Vlade SAD-a o mogućnosti opremanja borbenim vozilima pješaštva Bradley M2A2 ODS. U tu svrhu od Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga zatražena su dodatna pojašnjenja o toj ponudi kao dugoročno dobroj investiciji za Hrvatsku kopnenu vojsku”, priopćili su tada iz MORH-a. Na putanje hoćemo li kupiti Bradlyje ministar je kazao kako ne može odgovoriti na to pitanje dok sve bude definirano.

 

 

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više