Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Banožiću je problem što se u javnosti govori o upitnoj ustavnosti odluke o obuci Ukrajinaca: 'Čemu sada to koristi?'

Pratili smo izjavu ministra obrane uživo

FOTO: n1 screenshot

Nakon sjednice Vlade izjavu za novinare dao je ministar obrane Mario Banožić. Na sjednici je ranije danas premijer Andrej Plenković objavio da će Hrvatska sudjelovati u pomoći ukrajinskoj vojsci, i to na tri načina, a sve je pokušao pojasniti ministar. “Temeljem zakona, jasno se govori da je riječ o saveznicima, članicama NATO-a i Sporazuma o miru u kojemu je Ukrajina članica. Nema prostora za stavljanje upitnika na utemeljenje ove odluke”, rekao je Banožić.

Komentirao je oporbenjake koji su najavili da će glasati protiv toga, rekavši: “Volio bih čuti zašto neće jer ne znaju koje pakete obuka nudimo. Idemo pustiti saborskim zastupnicima neka jasno pokažu tko je tko”, kazao je ministar. “Zašto se sada odjednom koristi stavljanje upitnika na proceduru? Pa sve smo te odluke donosili u Saboru”, dodao je nakon što je postalo evidentno da je procedura odobravanja obuke koju su vladajući naumili provesti ustavno upitna, o čemu je detaljno pisao Telegram.

“Ja bih bio najsretniji da je predsjednik dao suglasnost pa da se izglasalo u Saboru većinom i da smo bez ikakvih medijskih napisa odradili ono što Hrvatska vojska jako dobro radi u svim ostalim misijama i operacijama”, rekao je.

‘Imam tri, četiri kandidata za šefa VSOA-e’

Na pitanje o najavi kaznene prijave koju je spominjao SDP-ov Arsen Bauk, ministar je rekao da ga se “posljednjih godinu i pol dana svako malo optužuje za neko kazneno djelo” i da očito “imaju nekakav alat kojim se pokušava nekoga plašiti u javnosti”. Dodao je da “polako gube kredibilitet po pitanju takvih alata”.

Novinari su ga pitali i o imenovanju novog šefa VSOA-e, uslijed afere s milijunskom pronevjerom koja se istražuje. “Sukladno zakonu, dat ću prijedlog predsjedniku Republike i Vlade. O tom se imenu neće raspravljati u javnosti, posebno ne na način kako je dosadašnji ravnatelj smijenjen putem medija”, kazao je ministar. “Očekujem da će to biti vrlo skoro”, dodao je.

Kazao je da je “uvjeren” da ravnatelj Ivica Kinder nije imao veze s malverzacijama u agenciji. “Što se tiče VSOA-e, ne možete vi baš samo tako uređivati papire da se to ne zna, to su gluposti. Neka istražna tijela rade svoj posao, to se odnosi na neka prošla vremena…”, kazao je. Dodao je i da ima tri ili četiri kandidata za novog šefa VSOA-e.

Protiv čega su to saborski zastupnici

Zatim se ponovno vratio na sudjelovanje Hrvatske u pomoći ukrajinskim vojnicima.

“Žalosno mi je da je uopće došlo do ovoga da se mjesec dana u javnosti nešto komunicira bez potrebe i ijednog podatka na koji način se to radi. Teško će biti sada saborskim zastupnicima reći protiv čega su oni to – protiv sanitetskih timova ili možda inženjerskog tima ili instruktora koji moraju spašavati živote”, rekao je Banožić.

Hrvatska participira na tri načina

Danas će se u Sabor uputiti prijedlog o sudjelovanju Hrvatske u EU vojnoj misiji pomoći Ukrajini, kazao je ranije na sjednici Vlade premijer Plenković.

Hrvatska bi trebala participirati na tri načina, kazao je: “Da naši časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, da hrvatski predstavnici budu dio vojske koje je spremna obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj, te da se ukrajinske vojnike obučava i u Hrvatskoj”, rekao je premijer.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više