Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Barack Obama naredio poslodavcima koji rade za saveznu vladu da uvedu sedam dana plaćenog bolovanja

Sindikati su važan element za demokrate i njihova će potpora biti kritična za izbore

US President Barack Obama addresses the Greater Boston Labor Council Labor Day Breakfast September 7, 2015 in Boston, Massachusetts. Obama is to announce an executive order that will give hundreds of thousands of employees working for federal contractors up to seven days of paid sick leave annually. The measure, which will affect approximately 300,000 people, applies to new contracts beginning in 2017, and gives workers one hour of sick leave for every 30 hours worked.AFP PHOTO/MANDEL NGAN
FOTO: AFP

Američki predsjednik Barack Obama naredio je poslodavcima koji rade za saveznu vladu da uvedu sedam dana plaćenog bolovanja na godinu i kritizirao je istupe republikanskih predsjedničkih kandidata koji po njegovu mišljenju ne brane radnička prava.

Obama je iskoristio svoje predsjedničke ovlasti i potpisao naredbu o plaćenom godišnjem odmoru, a dužni su je provesti poslodavci koji rade za saveznu vladu. Ukaz je potpisao na letu za Boston gdje je govorio na skupu koji su organizirali sindikati.

Jedina napredna zemlja koja ne jamči porodiljni dopust

S početkom 2017. godine, radnici koje rade za vladu trebali bi dobiti najmanje sat vremena plaćenog bolovanja za svakih 30 odrađenih sati, odnosno sedam dana plaćenog bolovanja na godinu, a poslodavci mogu ponuditi i više. “Upravo sada, jedina smo napredna nacija na Zemlji koja ne jamči plaćeni rodiljni dopust”, rekao je Obama na skupu u Bostonu. Našalio se rekavši “(Mi muškarci) čak ne bismo ni išli na posao da moramo nekoga nositi devet mjeseci”.

Sindikati su važan element za Demokratsku stranku i njihova će potpora biti kritična za predsjedničke izbore 2016. godine. Bijela kuća je objavila da 44 milijuna Amerikanaca koji rade u privatnom sektoru, a što je 40 posto ukupno zaposlenih u privatnom sektoru, nemaju plaćeno bolovanje.