Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal BDP u drugom kvartalu porastao za 7,7 posto, ali stručnjaci očekuju radikalno usporavanje

To je brži rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 7 posto

28.10.2020.,  Zagreb  - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujcic izjavio je danas kako se sada ocekuje da bi hrvatski BDP razinu iz 2019. mogao dosegnuti 2022. godine, no kako su uz sve prognoze vezane neizvjesnosti buduci da se ne zna kako ce se razvijati epidemioloska situacija i mjere uz nju. Ilustracija za hrvatski BDP i Hrvatske kune.rPhoto: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u drugom tromjesečju ove godine, peti kvartal zaredom, za 7,7 posto, brže nego u prethodnom tromjesečju, što pokazuje da se nastavlja snažan oporavak od koronakrize.

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu porastao 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

 

Brži rast nego u prethodnom tromjesečju

To je brži rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 7 posto, a to je i već peti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize. Rast BDP-a u drugom tromjesečju zahvaljuje se rastu gotovo svih sastavnica BDP-a, od osobne potrošnje do izvoza i investicija.

Izvoz roba i usluga porastao je, pak, za 41,9 posto na godišnjoj razini, znatno brže nego u prethodnom tromjesečju. Pritom je izvoz roba porastao 26,5 posto, a usluga 65,7 posto. Uvoz roba i usluga povećan je istodobno za 28,6 posto. Pritom je uvoz roba porastao za 30,7, a usluga za 15,1 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, u proteklom tromjesečju za 5 posto na godišnjoj razini, sporije nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 7,9 posto. U drugom je tromjesečju pala samo državna potrošnja, za 2,2 posto.

Brži rast od prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u drugom tromjesečju poraslo 7,8 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini ojačalo 2 posto.

To je brži rast u odnosu na prosjek u Europskoj uniji. Eurostat je nedavno objavio da je u proteklom tromjesečju gospodarstvo EU-a, prema sezonski prilagođenim podacima, poraslo 0,6 posto na kvartalnoj, a 4 posto na godišnjoj razini.

Međutim, prema prognozama koje je Ekonomski institut objavio prošlog tjedna, rast BDP-a bi u trećem tromjesečju mogao biti ili značajno usporen ili u potpunosti zaustavljen. Naime, promatrano po pojedinim mjesecima drugog tromjesečja, zamjetno je da ekonomska aktivnost iz mjeseca u mjesec značajno usporava.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više