Bečki list Die Presse objavio kako u Sloveniji postoji ISIS-ov centar za obuku, Ljubljana o tome nema pojma

Austrijski dnevnik poziva se na izvješće Europola

ZADNJA IZMJENA: sij 26, 2016

Slovenska policija nema informacija o postojanju navodnog salafističkog centra u okolici Ljubljane u kojemu su se obučavali islamistički borci koji su kasnije odlazili u Irak i Siriju, navela je danas slovenska policija u vezi s člankom koji je objavio bečki list Die Presse.

Austrijski dnevnik danas je u svom internetskom izdanju ustvrdio da nedavno izvješće Europola o državama u kojima se nalaze vježbališta salafista za obučavanje potencijalnih boraca ISIS-a spominje i Sloveniju, odnosno usamljenu kuću u šumi u okolici Ljubljane.

Okupljalište radikalnih muslimana iz regije

U njoj su se, navodi Die Presse, u konvojima automobila donedavno dovozili islamisti preko schengenske granice, na islamistička predavanja, pri čemu se iz navoda može shvatiti da su dolazili iz BiH u kojoj se, po Europolu, također nalaze slični centri za obuku budućih džihadista.

Osim toga, u spomenuti su objekt blizu Ljubljane, uz slovenske i bosanske salafiste, navodno dolazili i radikalni muslimani iz Njemačke, Luksemburga i Austrije, a u okolici su i vježbali vatrenim oružjem, navodi austrijski list. Die Presse dodaje kako u okolici Ljubljane postoji “salafistički savez” koji je već više puta slao radikalizirane borce za ISIS u Siriji i Iraku.

Veze s islamistima iz BiH

List između ostalog ukazuje na navodne veze radikalnih islamista u Sloveniji s islamistima u selu Gornja Maoča u BiH, koje kontroliraju pripadnici vehabitske struje islama.

Na tvrdnje austrijskog lista kratkim je priopćenjem reagirala slovenska policija. Ona je navela da o tome nema spoznaja, odnosno da svojim provjerama za rano otkrivanje radikalističkih aktivnosti i provjerom informacija nije potvrđena sumnja o postojanju trenažnog centra za salafiste u Sloveniji niti o uvježbavanju ekstremista u šumama oko Ljubljane.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program