Politika & Kriminal

Belgijski brodar odustao je od narudžbe Uljaniku i povlači državna jamstva. To nas košta milijardu kuna

Grupa Jan De Nul, zahtijeva povrat svih avansnih uplata uvećanih za kamate

Tvrtka Dredging and Maritime Management, u vlasništvu grupacije Jan De Nul, zahtijeva povrat svih avansnih uplata uvećanih za kamate za novogradnju 500 odnosno za jaružalo (brod za radove na morskom dnu), koje se gradu u pulskom škveru, pri čemu je povrat dijela avansa osiguran državnim jamstvima, izvijestili su u utorak iz Uljanika.

Kako je doznao Novi list, belgijski brodovlasnik Jan de Nul, izvijestio je jučer Vladu i predsjednika Uprave Uljanika Emila Bulića da definitivno odustaje od pokušaja preuzimanja skupocjenog jaružala Willem van Rubroeck. A to znači, piše dalje Glas Istre, da će naplatiti gotovo milijardu kuna državnog jamstva. Bit će to novi proračunski izdatak na već plaćenih 3,1 milijardu kuna, kojeg su u Vladi po svaku cijenu željeli izbjeći.

Vijest je uskoro i službeno potvrđena. “Elektronskom komunikacijom od 19. travnja kupac je najavio zahtjev za povratom avansnih uplata za novogradnju 500 – brod tipa usisno samopogonjeno jaružalo s kopačem”, navodi se u objavi Uljanika na Zagrebačkoj burzi. Ugovor za novogradnju 500 sklopljen je između Uljanika d.d. i Dredging and Maritime Management SA iz Luxembourga, tvrtke u vlasništvu grupacije Jan De Nul.

Pokušava se umanjiti šteta

“Nakon višemjesečnih pregovora između kupca, institucija Republike Hrvatske i Uljanika, kojima je umjesto povrata avansnih uplata cilj bio dovršetak gradnje u Uljanik Brodogradilištu ili alternativno, dovršetak gradnje u nekom od stranih brodogradilišta po izboru kupca, kupac je donio konačnu odluku o povratu svih avansnih uplata uvećanih za kamate”, ističe se.

Također se navodi da je sukladno ugovoru o gradnji broda, “Uljanik dužan kupcu u roku od sedam dana od zaprimanja zahtjeva izvršiti povrat avansnih uplata uvećanih za kamate pri čemu je povrat dijela avansnih uplata osiguran državnim jamstvima”. Zainteresirane strane, kako se ističe, i dalje rade na pronalasku rješenja kojima bi se umanjila šteta za Republiku Hrvatsku i Uljanik.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu